Pokud jste někdy byli součástí náborového procesu, nebo měli možnost mluvit s nováčkem ve společnosti, zpravidla jeho otázky a zájem spadaly do oblasti benefitů a toho, co dalšího, mimořádného firma nabízí.

Je tedy důležité mít nastavené mimořádné odměny zaměstnancům. Tyto mimořádné odměny jsou způsob, kterým vyjadřujete uznání za výkon zaměstnanců a prokazujete jim jejich důležitost v rámci společnosti.

V článku se tedy zaměříme na důležitost, ale i výhody využívání mimořádných odměn zaměstnancům. Podíváme se, jaké můžete využít způsoby a formy odměňování a také nahlédneme pod pokličku motivační stránce, kterou s sebou mimořádné odměny zaměstnancům přinášejí.

Čeho se mimořádné odměny zaměstnancům týkají

Mimořádné odměny můžete rozdělit do několika kategorií. Zde je 5 kategorií, kterých se mohou mimořádné odměny týkat.

1.) Růstové odměny

Za individuální růst a vývoj zaměstnanců můžete poskytovat mimořádné odměny, které mají dopad na jejich další motivaci a chuť přinášet firmě lepší výsledky a vést jí tak k vytyčeným cílům.

2.) Týmové normy

Každý tým, každé pracovní oddělení má svá specifika, která můžete v mimořádných odměnách zohlednit. Buďte bdělí a srovnávejte své způsoby odměňování i s konkurencí.

3.) Odměny za spolupráci

Všímáte si, že jsou vaši zaměstnanci zvlášť schopni v týmové spolupráci? Přicházejí s novými nápady i formou komunikace, která zvyšuje výkonnost celého týmu? Využijte mimořádné odměny a oceňte toto úsilí.

4.) Kreativní odměny

Přemýšlejte nad odměňováním zaměstnanců za jejich kreativní přínos. Pokud máte v týmu lidi, kteří mají inovativní myšlení, projednejte stimulující prostředky, které podporují inovativní přemýšlení a kreativitu.

5.) Odměny za dlouhodobý přínos

Pokud máte ve společnosti loajální zaměstnance, dejte jim vědět, že si jich vážíte. I takto můžete využít mimořádné odměny zaměstnancům a poděkovat jim za jejich dlouhodobý přínos.

mimořádné odměny zaměstnancům

Jaké mimořádné odměny zaměstnancům můžeme využít

Je několik typů mimořádných odměn zaměstnancům, které můžete ve společnosti využít. K využití takovýchto odměn je také dobré zůstávat transparentní a udělovat odměny spravedlivě. Nebojte se diskutovat o všech možných faktorech a dopadech, jaké mohou mimořádné odměny mít. Na tomto základě zohledněte vše potřebné při odměňování zaměstnanců.

Finanční odměny

Jsou to nejtradičnější mimořádné odměny. Můžete odměňovat výjimečné výkony zaměstnanců, překročení nastavených cílů nebo úspěšné vyřešení obtížné situace. Finanční odměny, jakožto mimořádné odměny zaměstnancům můžete poskytnout jednorázově nebo jako část zvýšené mzdy.

Dovolená nad rámec zákona

Ve většině firem se dnes už využívá klasicky 25 dní dovolené a nějaké sick days. Zkuste být ale mimořádní a oceňte pracovní nasazení svých zaměstnanců například dovolenou navíc za konkrétní pracovní úspěchy. Přidejte zaměstnancům do jejich volného času dalších deset dní nebo zvažte formu neomezené dovolené, která začíná být stále více populární a zaměstnanci oceňovaná.

Akcie

Pokud pracujete ve společnosti, která je volně obchodovatelná, nabídněte svým zaměstnancům akcie nebo opce na akcie. Díky takové mimořádné odměně se zaměstnanci stávají spoluvlastníky společnosti a mohou se podílet na zisku z jejího úspěchu.

Mimořádné odměny za rozvoj

Podpora rozvoje je v každé firmě žádaným projevem. Už sami uchazeči na pohovorech zjišťují, zda je společnost nakloněna profesnímu i osobnímu rozvoji zaměstnanců. Buďte o krok napřed a udělujte mimořádné odměny jako podporu rozvoje zaměstnanců. Můžete například přispívat na vzdělávací kurzy, workshopy nebo mentoring.

Studujte kurz personalistiky 100% online

Odměny za týmovou spolupráci

Utužujte tým, jak jen to jde. Pokud se jim podařil nějaký projekt a zvládli dosáhnout kolektivně nastavených cílů odměňte je za to. Můžete naplánovat společnou aktivitu, společně strávený večer v dobré restauraci nebo třeba wellness pobyt. Fantazii se meze nekladou.

Mimořádné odměny jako zvláštní uznání

Povedlo se vašemu zaměstnanci něco opravdu výjimečného? Pokud dokázal splnit úkol, se kterým jste ve firmě potýkali už nějakou dobu, oceňte jej za to. Pokud máte v týmu šikovného náboráře, který vám během pár týdnů obsadil tým kvalitními kandidáty, dejte mu to najevo a využijte mimořádné odměny. Oceňujte výkony svých zaměstnanců a zvyšujte tak jejich motivaci i angažovanost.

Slevy a kupony

Své zaměstnance znáte, víte, co dělají ve volném čase, co je baví a co by ocenili. Využijte partnerství a dejte zaměstnancům slevy nebo zvýhodněný nákup na produkty a služby, ať už vaše nebo vašich partnerských firem.

Zpříjemněte svým zaměstnancům například vánoční čas adventním kalendářem, ve kterém si každý den najdou slevu na něco jiného. 

Firemní akce

Posilujte kulturu společnosti a zároveň dejte zaměstnancům mimořádnou odměnu. Zorganizujte například sportovní turnaj, udělejte si maškarní ples nebo si vyšlápněte nějakou horu. Zaměstnanci získají opět pocit angažovanosti a utuží vzájemné vztahy.

Proč jsou mimořádné odměny zaměstnancům důležité

Když jsme se podívali na možnosti, jak využít mimořádné odměny, pojďme se zaměřit na jejich důležitost. Je totiž dobré mít v rukávu kvalitní argumenty, pokud budete nějaké mimořádné odměny zaměstnancům vyjednávat s vedením.

1.) Motivace

Asi nikoho nepřekvapí, že na prvním místě je právě motivace. Mimořádné odměny jsou totiž významným motivačním nástrojem. Díky nim totiž zaměstnanci cítí uznání, více si věří a mají chuť do práce. Cítí se motivovanější a angažovanější.

2.) Udržení kvalitních pracovníků

Máte ve společnosti opravdu talentované zaměstnance? Mimořádné odměny vám mohou pomoci si takové pracovníky udržet co nejdéle. Když se zaměstnanci cítí oceněni, mají menší chuť si hledat práci jinde. Snížíte tak fluktuaci a udržíte si nejen kvalitní zaměstnance, ale také dobré jméno celé společnosti.

3.) Inovativní přemýšlení

Mimořádnými odměnami zaměstnancům podporujete kreativitu a inovativní nápady. Když totiž odměňujete své zaměstnance za kreativitu, mají mnohem větší chuť a zápal něco nového vymyslet a podílet se kreativně na fungování společnosti a plnění jejich cílů.

TOP rekvalifikační kurzy v roce 2024

4.) Zvýšení produktivity

Pokud využíváte mimořádné odměny zaměstnancům, máte ve společnosti pracovníky, kteří jsou nejen motivovaní, ale mají také chuť pracovat nad rámec, více se snaží a jsou produktivnější. Díky mimořádným odměnám se cítí být povzbuzeni k dosažení lepších výsledků.

5.) Posílení firemní kultury

Vytvořte kulturu, která je založena na uznání a spravedlivém přístupu. Díky mimořádným odměnám zaměstnancům posilujete firemní kulturu, jelikož pracovníci vidí, že je jejich práce oceněna a že si jich společnost váží.

Závěr

Mimořádné odměny zaměstnancům jsou efektivním uznáním a oceněním za skvělé výsledky a výkony pracovníků. Mimořádné odměny pomáhají podpořit angažovanost zaměstnanců a přispívají ke zvýšení jejich motivace. Dále podporují inovativní přemýšlení a týmovou spolupráci.

Je důležité mít ve společnosti zaměstnance, kteří se cítí oceněni za svůj přínos. Díky tomu můžete snížit i míru fluktuace. Mimořádné odměny zaměstnancům jsou neodmyslitelnou investicí do celé společnosti. Vytvořte efektivním odměňováním kulturu společnosti, podpořte profesní růst svých zaměstnanců a dosahujte společně stanovených cílů.

Mám zájem o odběr newsletteru