Ať už máte ve společnosti týmy, které teambuilding zbožňují a vždy se na něj těší, nebo týmy, které teambuilding zatím nechytil příliš za srdce, tak či tak je to nepostradatelná akce hned z několika důvodů.

Proč je teambuilding důležitý a jak jej připravit, aby se na něj zaměstnanci těšili se dozvíte v dnešním článku.

Teambuilding

Podívejme se nejprve na to, co teambuilding vlastně znamená. Tato složenina slov team a building odkazuje na budování týmu. O to během teambuildingu jde především. Teambuilding by měl být plný různých aktivit a úkolů, které stmelují tým, případně týmy. Díky těmto aktivitám se prohlubují vztahy mezi zaměstnanci, zlepšuje se jejich spolupráce a zároveň se lidé v týmech lépe poznají.

Proč je teambuilding důležitý?

Již výše uvedené je znakem důležitosti takové zaměstnanecké aktivity, jako je teambuilding. Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv styl teambuildingu, zde jsou důvody, proč teambuilding vůbec ve společnosti zorganizovat.

Utužení kolektivu

Pokud je teambuilding pečlivě připraven, zaměstnanci si během něj velice nenásilnou formou utuží své vztahy. V některých případech se může stát, že máte ve společnosti zaměstnance, kteří spolu v týmu hůře vycházejí. Správně zvolený teambuilding vám pomůže tyto problémy snáze překonat a ze zaměstnanců se stanou správní týmoví parťáci.

Zlepšení vzájemné komunikace

Ruku v ruce s utužováním kolektivu se v rámci teambuildingu dá dosáhnout i zlepšení komunikace mezi členy týmu.  Komunikace je mezi zaměstnanci důležitá hlavně pro pochopení problémů, které společně řeší, vysvětlení cílů nebo procesů na jejichž základě mají spolupracovat. Během teambuildingu si zaměstnanci najdou společnou řeč, vidí, jak ostatní reagují a mohou takto nabyté zkušenosti přenést i do formálního pracovního prostředí.

Společná podpora inovací

Díky tomu, že spolu zaměstnanci komunikují a spolupracují, vytváří teambuilding také prostředí plné podpory. Členové týmu se, díky vhodně zvoleným aktivitám, naučí podporovat jeden druhého a získají chuť k tomu, aby kreativita v týmu stále rostla. Když tedy někdo přijde s nějakou inovací, ostatní členové tuto myšlenku podpoří a tým může růst.

Zaměstnanci vidí uznání

Je důležité nezapomínat na pracovní úspěchy svých zaměstnanců a kolegů. Když dáte lidem v týmu jasně najevo, že si jich ceníte a zorganizujete pro ně akci na budování jejich týmů, budou se cítit oceněni za svou dosavadní práci. Dáte jim najevo, že vám na nich skutečně záleží a ukážete, že je ve vaší společnosti prostor také na to, aby se společně pobavili.

teambuilding

Dejte svým zaměstnancům něco navíc. Mnohonásobně se vám to pak vrátí.

Kroky pro nezapomenutelný teambuilding

Důležitost teambuildingu je základním stavebním kamenem pro to, aby byl teambuilding nezapomenutelným zážitkem pro co nejvíce zúčastněných zaměstnanců. Jaké kroky ale vedou k tomu, aby byl teambuilding nezapomenutelný?

Jaký je cíl teambuildingu?

Teď, když víme, proč je teambuilding důležitý, zamysleme se, co má být konkrétně jeho cílem. Před tím, než začnete teambuilding organizovat, zjistěte, jak jednotlivci v daném fungují, co je baví, na čem společně pracují a co za úkoly je čeká do budoucna. Toto všechno zvládnete díky komunikaci s team leaderem/manažerem, případně můžete, pokud to situace dovoluje, tým nějakou dobu pozorovat a zjistit tak, jak fungují. Podle toho pak zjistíte, na co je potřeba se zaměřit během zvolených aktivit, které budou náplní celého teambuildingu.

Kolik bude teambuilding stát?

Můžete si dovolit všechny aktivity, které jste vymysleli? Zhodnoťte rozpočet, který na teambuilding máte k dispozici a podle něj dejte do kupy aktivity pro zaměstnance. Zvažte, kolik pozvete lidí, jestli se jedná o akci pro dva malé týmy nebo je to akce pro celá oddělení.

Postarejte se o správné zapojení účastníků

Každý člen týmu je odlišný. Někdo se rád zapojuje do jakýchkoliv aktivit a někdo raději celou situaci sleduje z vpovzdálí. Tady je důležité vědět, jaké lidi máte v týmu a jak fungují v běžném pracovním dni. Podle toho pak vymyslíte aktivity, kterých se zúčastní úplně všichni. Ať už jde o lidi, kteří jsou známí vyvolávači konfliktů, nemají příliš silné komunikační dovednosti nebo mají dokonce strach vůbec projevit vlastní názor.

Dobře promyslete čas konání

Zaměstnanci mají i svůj osobní život a plány. Nejsou aktivní jen v pracovní době. Proto dbejte na to, aby byl čas konání teambuildingu v souladu s co nejvíce pozvanými.

Zamyslete se nad tím, zda momentálně v týmu nepracují na nějakém důležitém projektu. Pobavte se se zaměstnanci, zda jim více vyhovuje čas po práci nebo je pro ně lepší uspořádat teambuilding během pracovní doby. A hlavně, dejte všem zúčastněným dostatečně dopředu vědět datum a čas konání teambuildingu.

 

Tip! Pokud vás láká práce v personalistice a chcete se naučit pracovat s lidmi, přihlaste se do našeho kurzu Personalistiky!

Studujte kurz personalistiky

 

Venku nebo uvnitř? Hlavně ať teambuilding není nuda!

Ať už vám situace dovolí plánovat teambuilding venku nebo ne, dbejte hlavně na to, aby byly aktivity co nejzábavnější a zaměstnanci se do nich byli schopni skutečně ponořit. Venkovní akce jsou skvělé v tom, že lidé změní prostředí, nejsou stále uvnitř budovy, ale na čerstvém vzduchu.

Venku můžete například:

  • uspořádat honbu za pokladem, kde si zaměstnanci vyzkouší svou kreativitu, inteligenci, jak jsou schopni pracovat společně na dosažení cíle
  • Dalším tipem je třeba závod v motokárách. Zde si zaměstnanci mohou zažít adrenalin, ukázat svou soutěživost ale i týmového ducha. Nehledě na to, že taková forma zážitku, je krásný důkaz toho, jak si jich jako zaměstnavatel vážíte.

Pokud máte možnost uspořádat teambuilding pouze uvnitř, vyzkoušejte:

  • vymyslet únikovou hru,
  • zorganizovat týmové vaření, kde budou zaměstnanci soutěžit o nejlepší recept a zároveň spolupracovat.

Dejte na frak komfortní zóně

Pokuste se během teambuildingu dostat účastníky z jejich komfortní zóny. Pro některé to může být nepříjemné, takže se snažte postupovat v tomto ohledu opatrně.

Můžete například vyzkoušet nějaký workshop, který zaměstnancům pomůže snáze ze své komfortní zóny vystoupit. Díky takovému kroku pomůžete členům týmu lépe se poznat, umět se vzájemně podpořit a zanechat v nich nezapomenutelný zážitek.

Na co ještě nezapomenout

Závěrem si ještě připomeňme některé organizační záležitosti, na které je důležité při teambuildingu myslet.

 

  • Vězte, že teambuilding zůstane v mysli zaměstnanců hlavně tehdy, pokud si z něj odnesou i něco navíc a případně se něčemu novému přiučí.
  • Nezapomeňte se zúčastněných zeptat, jak se jim akce líbila, co je pro ně pozitivní a naopak, co by již nechtěli příště absolvovat.
  • Poděkujte všem zúčastněným. Dejte jim najevo, že si jejich času a aktivního přístupu vážíte.
  • V neposlední řadě se nenechte odradit obavami nebo předsudky, které mohou ještě před konáním akce zaznít z úst manažerů, případně pozvaných zaměstnanců.

Mám zájem o odběr newsletteru