Čas dovolených se pomalu, ale jistě blíží, a velká část lidí vyráží každoročně na dovolenou do zahraničí. Kromě zaplacené dovolené a vzorně zabaleného kufru, si nezapomeňte sjednat cestovní pojištění. Cestovní pojištění není při cestách do zahraničí sice povinné, ale v případě úrazu nebo ztráty zavazadla ušetří dost peněz.

Jak sjednat cestovní pojištění?

Cestovní pojištění je pojistný produkt, který se sjednává při cestách do zahraničí. V případě nemoci, úrazu, ztráty zavazadel nebo způsobení škody třetí osobě, vás kryje do sjednaného limitu pojištění. V případě, že v zahraničí náhle onemocníte, nebo si způsobíte úraz, jsou náklady na léčbu mnohonásobně vyšší než v ČR. V rámci zdravotního pojištění sice máte ve členských státech EU nárok na zdravotní péči, kterou vám hradí vaše pojišťovna, ale jsou v ní zahrnuté vysoké spoluúčasti. Navíc v základním zdravotním pojištění není hrazena repatriace zpět do ČR. Cestovní pojištění vás tedy ochrání před nechtěnými výdaji. Většina pojišťoven nabízí pojištění nejen rizik nemoci a úrazu, ale i ztrátu či krádež zavazadel a i škody, které způsobíte svým jednáním třetí osobě.

V každé základní verzi cestovního pojištění je pojištění úhrady léčebných výloh a smrti – repatriace zpět do vlasti. V zahraničí si tedy lze:

  • Vyřídit akutní lékařské ošetření,
  • vyzvednout si předepsané léky,
  • v případě akutní bolesti navštívit zubaře,
  • je hrazen i převoz nemocného do české nemocnice,
  • v případě úmrtí převoz tělesných ostatků do ČR.

V připojištění si lze pojištění rozšířit o:

  • úrazové pojištění – platba finanční náhrady za každý den léčení úrazu;
  • pojištění zavazadel – krádež či ztráta;
  • pojištění odpovědnosti za škodu – nejčastěji na spoluúčast na půjčené vozidlo – jeho poškození;
  • pojištění storna zájezdu – v případě onemocnění nebo jiné závažné události, která znemožňuje nástup na dovolenou.

Cena pojistného

Cena cestovního pojištění se první řadě odvíjí od cílové destinace. V případě, že se vydáte do zemí EU, vychází pojištění na desítky korun za den. Pokud si lámete hlavu nad tím, jakou cílovou destinaci zvolit v případě, že cestujete do více států, nemusíte si sjednávat pojištění pro každý stát zvlášť, ale jako cílovou destinaci uvedete vždy tu nejvzdálenější. Dalším faktorem ceny je délka pobytu, věk a aktivity, které budete na dovolené provozovat. V případě, že jde o turistickou cestu nebo pracovní cestu, bude částka pojištění vždy nižší než u těch, kteří vyráží do zahraničí za rizikovými sporty. Konečnou cenu tvoří i výše zvolených limitů a připojištění. 

Během sjednávání pojištění myslete na aktivity, které během pobytu plánujete dělat. Standardní cestovní pojištění vám pokryje úraz, který se vám stal během turistiky, plavání a další běžné činnosti. V případě, že se vyrážíte potápět do Egypta nebo sjíždět divokou řeku, jedná se o rizikové sporty, které lze do pojištění zahrnout připojištěním, které cenu také ovlivní.

cestovní pojištění

Asistenční služba cestovního pojištění

Cestovní pojištění obsahuje, bez ohledu na výši sjednaného pojistného limitu, asistenční službu. Jedná se o službu, která je vám k dispozici 24 hodin denně a je v českém jazyce. V případě nouze stačí vytočit číslo asistenční služby, která vám poskytne informace o nejbližší nemocnici, poradí jak postupovat v případě, že potřebujete uplatnit připojištění odpovědnost za škodu, jak postupovat v případě krádeže zavazadel apod. 

Kde si sjednat cestovní pojištění?

Cestovní pojištění si lze sjednat na kterékoliv pobočce pojišťovny. Cestovní pojištění vzniká zaplacením, nemusí se nic podepisovat, a proto ho není problém sjednat i online na webových stránkách pojišťovny. Po zaplacení vám do e-mailu přijdou veškeré dokumenty – pojistné podmínky, pojistná smlouva a kartička asistenční služby. V případě, že na dovolenou jedete s cestovní kanceláří, nabízí pojištění cestovní kanceláře již v ceně nebo ho za vás sjednají. Cestovní pojištění lze sjednat pro jednotlivce ale i pro rodiny a skupiny více lidí.

Tip! Jedete na dovolenou do zahraničí a potřebujete oprášit angličtinu? Vsaďte na náš nový online kurz English Travels a zopakujte si nejčastější fráze.

Mám zájem o odběr newsletteru