Vnitřní motivace je důležitou součástí nejen v zaměstnání, ale v životě celkově. Dělání věcí, které nás naplňují a baví se odráží na výsledcích práce i následných krocích.

Vnější versus vnitřní motivace

Lepší pochopení vnitřní motivace získáme při porovnání s motivací vnější. Jednoduše řečeno, rozdíl mezi vnější a vnitřní motivací je ve zdroji, ze kterého motivaci čerpáme. U vnitřní motivace je hybnou silou nějaký osobní zájem či vnitřní uspokojení. Motivují nás jednotlivé cíle, které si nastavíme na cestě své seberealizace a také pak samotná cesta neboli smysl, který ve svém konání nacházíme.

U vnější motivace nás naopak žene vpřed odměna, uznání, případně trest, který nás čeká, pokud danou práci nedokončíme. V práci je vnější motivací například výplata nebo pochvala od nadřízeného, kolegů. Vnější motivace nepřichází z nás samotných a ze smyslu, proč danou věc/práci děláme.

Při vnější motivaci cítíte spíše tlak, který přichází zvenku, zatímco u vnitřní motivace pociťujete „flow“. Vnitřní motivace vás žene kupředu.

Faktory vnitřní motivace

Pokud máte pocit, že bojujete s nalezením vnitřní motivace, můžete se zaměřit na některé z faktorů, které vám pomohou zjistit, jak vnitřní motivace funguje.

1.) Zvědavost

Pokud ve vás něco dokáže probudit zvědavost, jste nezastavitelní. Snažíte se danou oblast prozkoumat a zjistit co nejvíce informací. Pokaždé, když něčemu ze zvědavosti přijdete na kloub, cítíte se spokojení. Něco nového jste se dozvěděli a zvládli.

2.) Kontrola a řízení

Každý z nás má podvědomě potřebu věci kontrolovat a mít je pod dohledem. Kontrolujeme, co se děje, kontrolujeme svá rozhodnutí, následky, vše co ovlivní výsledek dané práce chceme mít pod kontrolou. Tento faktor nám pak díky naší přirozené vlastnosti probouzí vnitřní motivaci.

3.) Uznání

Je to jedna ze základních potřeb člověka. Cítit uznání. Sami posuďte, když odvedete svou práci a cítíte zadostiučinění, jste na sebe hrdí a do toho přijde pochvala ještě i zvenčí. Ihned vás to vnitřně motivuje k plnění dalších úkolů.

4.) Seberealizace

Pokud vycítíte, že máte na něco potenciál, držte se takových aktivit. Seberealizace je totiž jeden z nejsilnějších faktorů vnitřní motivace. Zahrnuje osobní rozvoj, růst a dosažení stanovených cílů, což vede k uspokojení a následnému zvýšení chuti pracovat na sobě i daných úkolech dál.

5.) Flow

Při „flow“ se jedná o takový stav těla a mysli, kdy zapomínáte na plynutí času a jste naprosto a stoprocentně ponořeni ve své činnosti. Pokud při nějakých aktivitách zažíváte flow, vnitřně vás to motivuje a naplňuje. Jednoduše řečeno, baví vás to. Abyste podpořili vnitřní motivaci, najděte a pozorujte, při kterých činnostech se flow dostavuje.

Všechny výše uvedené faktory se mohou navzájem propojovat a doplňovat. Zamyslete se tedy nad tím, které z faktorů se objevují během vaší práce a které vám například scházejí. Na základě toho se pak můžete věnovat rozvoji vnitřní motivace a hledání smyslu.

Podívejte se na rekvalifikační kurzy

Jak vnitřní motivaci najít a udržet si ji

Ať už řešíte aspekty vnitřní motivace v osobním životě nebo v práci, obojí je spolu propojené právě díky vám samotným. Abyste našli svou vnitřní motivaci, začněte jednoduchými otázkami a dejte si čas na ně odpovědět. Ptejte se například:

  • Kdo jsem?
  • Co je mým posláním?
  • Jaký je smysl mého života?
  • Co je pro mě opravdu důležité?
  • Jaké jsou mé hodnoty?

Pokud se rozhodnete hledat svou vnitřní motivaci, vězte, že se nejedná o krátkodobou aktivitu. Abyste opravdu našli to, co je pro vás hnacím motorem a netýká se vnějšího světa, potřebujete čas.

Nejlepší je, když si odpovědi na tyto otázky opravdu sepíšete a podrobně projdete.

Jestliže se i po zodpovězení otázek budete cítit ztracení a nebudete spokojeni s tím, co jste se dozvěděli, je potřeba přejít do akce.

  1. Najděte si nějakou aktivitu ve které budete přínosem pro ostatní. Staňte se například dobrovolníkem, pomáhejte v útulku pro opuštěná zvířata apod.
  2. Začněte s něčím novým, čeho se bojíte nebo jste si na to doposud netroufli.

vnitřní motivace

Nesnažte se odpovídat na otázky příliš složitě, nevybírejte aktivity, které vás samotné budou příliš omezovat. Důležité je, abyste se cítili dobře v tom, co děláte a i když se to ze začátku při výstupu z komfortní zóny nemusí tak jevit, uvidíte, že vám to otevře obzory. Nikdo vás do ničeho nenutí, jste tady sami za sebe a sami si zvolíte, zda budete v aktivitě pokračovat nebo ne.

Nezapomínejte na to, že smysl v tom, co děláte, ve vaší práci, si vždycky musíte najít vy sami. Nikdo jiný vám ho nedá. Proto zkoumejte, ptejte se, konejte. Jen tak totiž přijdete na to, co je pro vás tím hlavním hnacím motorem a co vám rozdmýchává vnitřní motivaci.

Metoda Ikigai pro hledání vnitřní motivace

Tato metoda pochází z Japonska a Ikigai můžeme volně přeložit jako smysl života. Jednoduše řečeno je Ikigai důvod, proč ráno vstát z postele.

Abyste našli své Ikigai, potřebujete zjistit průsečík čtyř základních hodnot. Nebuďte nešťastní, pokud se vám to hned napoprvé nepovede. Jak je psáno výše, důležité je vytrvat a hledat takové činnosti, které vám s prolnutím postupem času pomohou.

Hodnoty, které budete pomocí Ikigai hledat jsou:

Co opravdu milujete

Při jakých činnostech jste zapomněli na svět kolem sebe? Co vám opravdu přináší radost?

V čem jste opravdu dobří 

Nemusíte být nejlepší, ale co vám skutečně jde? V čem vynikáte například v týmu, v rodině nebo mezi kamarády.

Co vás uživí

Snažte se tady přijít na to, co vám vydělává peníze.

Co svět potřebuje

Každý člověk chce být potřebný. Co můžete vydat sami ze sebe a ostatní to potřebují?

Tyto aspekty si sestavte do diagramu o čtyřech kruzích a to, kde se vprostřed protnou, to je vaše Ikigai.

Například takový pekař, umí výborně péct rohlíky, které lidé potřebují, aby se najedli. Pokud ho ta práce ještě i baví a jde mu od ruky, můžeme říct, že našel své Ikigai.

Abyste našli svou vnitřní motivaci a udrželi si ji, potřebujete na ni pracovat. Nebojte se nacházet smysl i v obyčejných věcech a dejte si dostatek prostoru pro to, tyto věci najít. Nezapomínejte, že nemusí všechny aspekty vnitřní motivace přijít najednou. Třeba díky metodě Ikigai přijdete na to, že to, co momentálně ve svém životě děláte vám nepřináší dostatečné uspokojení. A to je naprosto v pořádku, protože teď už víte, jak na to a jak najít přesně to pravé pro vás a získat a udržet si vnitřní motivaci.

Mám zájem o odběr newsletteru