Většinou si tím prošel každý, kdo si hledal novou práci, ať už po škole nebo při změně zaměstnání. Stojíte před rozhodnutím, co chcete vlastně dělat a která pracovní pozice bude ta pravá. Ti šťastnější si svou cestu zvolí už při nástupu na střední školu a celý život si jdou za svou jedinou kariérou a jsou takto spokojení. 

Co ale ti, kteří u volby pracovní pozice a celé své kariérní cesty nejsou tak pevně přesvědčeni, co je to pravé?  A co ti z vás, kteří pracujete v jedné společnosti spoustu let a začínáte pociťovat vyhoření nebo prostě jen chcete změnu? Posunout se někam jinam, učit se něco nového, poznat nové lidi. Existuje spoustu lidí, kteří věří, že práci prostě mít musíme a jsme povinni být za ní vděční i když nás nebaví. Pak ale také mnoho z těchto lidí profesně vyhoří, skončí na antidepresivech, nežijí život podle svých představ, ale pouze podle představ někoho jiného.

Vidíte se v tom? Cítíte smutek nebo frustraci, když čtete tyto řádky? Pojďme to společně změnit.

Začátky mohou být těžké

Pokud se nyní nacházíte v pozici, kdy hledáte své pracovní uplatnění je načase začít u sebe. Dejte si čas a přemýšlejte o sobě. Zahloubejte se do vzpomínek na dětství, co vás nejvíc bavilo, při čem jste vždycky ztratili pojem o čase. Od toho se odpíchněte, pokud skutečně nevíte, kam směřovat.

Zastavte se. To je to první, co je potřeba udělat. I když se to může zdát jako banalita, je to velmi důležitý krok. Udělejte si čas jen pro sebe, třeba o víkendu, nebo si vezměte jeden den dovolenou. Celý tento den si naplánujte předem, co přesně budete dělat, abyste během dne měli čistou hlavu a klid. Během tohoto dne je totiž důležité si naplánovat věci, které milujete. Věci, při kterých zapomínáte na čas i na starosti a jste zcela koncentrovaní na daný okamžik. Tímto přístupem si totiž nejlépe vyčistíte hlavu a pomůže vám to se zastavit.

Ono totiž, zastavovat se doslova a nedělat nic není potřeba. Vy totiž na konci dne uvidíte, jak se cítíte, když děláte jen to, co vás baví a činí vám radost. Je to krok k uvědomění si, co vás vlastně baví dělat. Tenhle přístup je vhodný pro ty z vás, kteří absolutně tápete v tom, že nevíte, která pracovní pozice vás bude naplňovat. Tím, že si vyzkoušíte a budete dělat věci, která vás skutečně jen baví, se vám jednodušeji vyprofiluje ta pravá pracovní pozice právě pro vás.

pracovní pozice

Název vysněné pracovní pozice

Sepište si to černé na bílé. Po čase stráveném jen sami se sebou, kdy děláte všechno, co vás baví, si vezměte papír a odpovězte si na tyto otázky:

  • Co nejraději dělám ve volném čase?
  • Která z činností, které rád/a dělám ve volném čase, by mi mohla vydělat peníze?
  • Na co jsem si nejraději hrál/a v dětství?

Pak se podívejte, co mají všechny vaše odpovědi společného. To je přesně to, co by měla vhodná pracovní pozice pro vás obsahovat.

Až tohle budete mít, pak rozklikněte inzeráty s nabídkou práce a držte se svých přání. A pokud zjistíte, že vám chybí nějaké znalosti na vaši vysněnou pracovní pozici, existuje spousta možností jak potřebné schopnosti a znalosti získat. Jednou z nich jsou například rekvalifikační kurzy.

Studujte rekvalifikační kurzy

Nepřestávejte na sobě pracovat

Jakmile začněte hledat, nepřestávejte na sobě pracovat.

Teď už víte, co chcete dělat, co je pro vás to nejvhodnější, jaká pracovní pozice je vašemu srdci nejbližší. Teď už pro vás bude jednoduché se rozmyslet, jestli vaši vysněnou práci chcete dělat sami na sebe nebo jako zaměstnanec. Nevěšte hlavu, pokud hned nebude pracovní pozice, kterou společnost zveřejnila na inzertním portálu, přesně pro vás. Některé společnosti nabízejí možnost, že si pracovní pozice mohou vytvořit sami uchazeči. Anebo si ji vytvořte sami pro sebe, bez ohledu na zaměstnavatele.

Dobrovolnické a volnočasové aktivity

Chtěli jste vždycky pomáhat lidem, vést je ale není nikde v nabídce pracovní pozice, která by vám v tomto vyhovovala? Začněte jako dobrovolník, díky tomu se dostanete ke spoustě zajímavým kontaktům a možnostem. Nezavrhujte i volnočasové aktivity, které se týkají toho, co chcete v životě dělat. Každý si svou cestu vytváříme sami, nečekejte, až vám spadne vysněná pracovní pozice do klína. Jděte jí naproti. Přitáhněte si ji.

A možná poslední rada na závěr. Nevěšte hlavu, pokud se vám nepodaří najít svou vhodnou pracovní pozici hned. Připravte se na to, že cesta k vysněnému povolání může být delší, než jste si mysleli. Užívejte si ten proces. Směřujte kupředu, učte se a dívejte se na sebe tak, jako byste už svou vysněnou práci dělali.

Mám zájem o odběr newsletteru