Zajímá vás, zda je osobní kouč dobrou investicí? V tomto článku se dozvíte, co vás může osobní kouč naučit o životě. Zjistíte, že nikdy není pozdě začít na sobě pracovat. Probereme také oblasti, v nichž vám může osobní kouč pomoci.

Kdo je to osobní kouč?

Osobní kouč je někdo, kdo vám pomůže dosáhnout vašich cílů. Poskytne vám podporu a vedení jak v oblasti osobní, tak i profesní. Identifikuje s vámi překážky, které brání v dosažení vašich cílů. Pomůže vám vytvořit akční plán, který bude šitý na míru právě vám a vaší jedinečné situaci.

Pokud se cítíte v životě zaseknutí a nevíte, kam se obrátit, osobní kouč může být přesně to, co potřebujete. Pomůže vám ujasnit si situaci a nasměrovat vás, když se cítíte ztraceni. Může vás motivovat a inspirovat k dosažení vašeho plného potenciálu.

Pokud jste připraveni provést ve svém životě pozitivní změny, může vám osobní kouč pomoci tyto změny uskutečnit. Nečekejte ale, že váš život vyřeší za vás. Největší díl práce bude i tak na vás. Budete ale mít po boku partnera, o kterého se můžete opřít.

S čím vám může osobní kouč pomoci?

Existuje mnoho různých oblastí, se kterými se můžete na osobního kouče obrátit. Zde je několik příkladů:

  • stanovení a dosažení cílů,
  • nalezení odpovědi na otázku, co v životě chcete,
  • překonávání překážek,
  • zlepšení vašich vztahů,
  • zvládání obtížných emocí,
  • zavádění pozitivních změn do vašeho života,
  • zvýšení vašeho štěstí a životní spokojenosti.

Jak osobní kouč pracuje?

Přemýšlíte o návštěvě osobního kouče a nevíte, co máte vlastně čekat? Jak takové sezení probíhá? Na co se máte připravit? Bude vás osobní kouč do něčeho tlačit? Bude vám klást nepříjemné otázky?

Na tyto dotazy neexistuje univerzální odpověď. Záleží na zaměření osobního kouče a také na vašem očekávání. Je na vás stanovit si zadání, kterým vás kouč provede. Obecně platí, že osobní kouč vám pomůže řešit problémy identifikací vašich cílů, hodnot a dovedností. Pomůže vám také vytvořit plán k dosažení vašich cílů a podpoří vás na cestě k nim.

Osobní kouč vám může pomoci získat jasnost, sebedůvěru a směr. Pokud uvažujete o koučování, ujistěte se, že jste si našli kouče, který je v souladu s vašimi hodnotami a který má zkušenosti s pomocí lidem, kteří mají podobné cíle, jako vy.

Podívejte se na rekvalifikační kurzy

Kolik stojí osobní koučování?

Osobní koučink je investice do vaší budoucnosti a cena koučování se může lišit v závislosti na koučovi a službách, které nabízí. Orientačně můžeme říci, že se cena pohybuje od 1000 do 5000 Kč za sezení. Ale ani to není pravidlem.

Někteří koučové nabízejí bezplatnou úvodní konzultaci, aby zjistili, zda je pro vás koučování vhodné. Nebo mají v nabídce balíčky pro dlouhodobější spolupráci.

Pokud uvažujete o najmutí osobního kouče, nezapomeňte se zeptat nejen na jeho ceny. Důležité je ujasnit si i to, co je součástí jeho služeb. To vám pomůže zjistit, zda je tato investice v souladu s vašimi potřebami.

Osobní kouč

Na co se zaměřit při výběru osobního kouče?

Pokud jde o výběr osobního kouče, je třeba zvážit a prozkoumat mnoho faktorů. Níže jsou uvedeny klíčové body, které byste měli mít při rozhodování na paměti:

  • uvědomte si, co od kouče chcete a potřebujete,
  • stanovte si cíle v oblasti koučování,
  • udělejte si průzkum koučů v okolí a přečtěte si recenze od předchozích klientů,
  • zjistěte, zda má kouč zkušenosti s řešením vaší problematiky,
  • jakou má kouč kvalifikaci, vzdělání a praxi,
  • ověřte si, zda je certifikovaný.

Před finálním rozhodnutím si dohodněte s koučem konzultační hovor. Vzájemně se poznáte a vy zjistíte, zda se pro vás tento typ koučování hodí a zda si sedíte i po lidské stránce. Musí mezi vámi fungovat chemie. Vztah mezi koučem a koučovaným je založen na velmi velké míře důvěry. Bez toho, abyste si lidsky seděli, se tedy úspěšný koučink dělat nedá.

Pro koho jsou služby osobního kouče vhodné?

Osobní kouč není kouzelná pilulka, která vyřeší všechny vaše problémy. Může však být skvělým zdrojem informací pro ty z vás, kdo se potýkáte s konkrétními problémy.

Existuje mnoho různých typů osobních koučů, proto je důležité najít takového, který se specializuje na oblasti, s nimiž potřebujete pomoci. Například pokud se potýkáte s problémy ve vztazích, bylo by ideální najít kouče, který se specializuje na vztahy.

Máte pocit, že se pořád motáte v kruhu? Máte stanovený cíl, ale i pocit, že si sami bráníte v jeho dosažení? Obraťte se na mindset kouče. Pomůže vám najít myšlenkové stereotypy, které brání vašemu osobnímu rozvoji.

TOP rekvalifikační kurzy v roce 2024

Pro koho osobní kouč není?

Jste obecně nespokojeni se svým životem, ale nejste připraveni dělat ve svém životě změny? Nahlížíte na život z pozice oběti a nejste ochotni na této optice nic změnit? Cítíte se ublíženi a hledáte chyby pouze u těch druhých?

Provedení významných změn ve vašem životě vyžaduje spoustu tvrdé práce. Často tento proces změn není příjemný. Dostáváte se mimo komfortní zónu.

Chcete-li vidět a zažít změny, musíte do procesu dát maximum. Pokud na to nejste připraveni, investice do osobního koučinku se pravděpodobně mine účinkem. Kouč je průvodcem na vaší cestě, nikoliv hybatelem změn.

Pracovní výzvy a osobní koučink

Koučink je účinná metoda, která je v současnosti hojně využívána u nás i ve vyspělých západních zemích. Metodu koučinku využívají ve značné míře zejména vzdělávací a poradenské společnosti. Svého kouče má dnes téměř každý výše postavený manažer a úspěšný profesionál.

Dnešní doba je hektická. Žijeme v období neustálých změn. Pokud chceme obstát, je dobré si osvojit schopnost jisté flexibility. Nechceme, aby nás každá změna vyvedla z míry. Potřebujeme být schopni využívat celý svůj potenciál. Nenechat se paralyzovat neodbytnými myšlenkovými vzorci.

Osobní kouč

Osobní koučink jako vyhledávaný zaměstnanecký benefit

Toto si dnes uvědomují i velké nadnárodní společnosti. Do koučování svých zaměstnanců investují nemalé finanční prostředky. Od jisté úrovně postavení pracovníka se věnují jeho individuálnímu rozvoji. Koučink se stává vyhledávaným zaměstnaneckým benefitem. Kdy je vhodné použít koučink v profesním životě:

  • zaměstnance čeká změna zásadního charakteru,
  • je před ním zvládnutí náročného úkolu,
  • je třeba zlepšit jeho zvládání stresu, komunikační dovednosti apod.,
  • podpora nalezení work-life balance (rovnováha mezí osobním a profesním životem),
  • otázky dalšího profesního směřování,
  • koučink zdravého životního stylu a duševní hygieny (předcházení syndromu vyhoření).

Co není osobní koučink?

Koučink není terapie. Koučink se ptá jak, nikoliv proč. Velmi zjednodušeně řečeno se při koučinku zaměřujete na pozitivní cíle a budoucnost. V psychoterapii spíše na minulost a řešení negativních vzorců, emocí, vzpomínek. Terapeut pomáhá klientovi vyřešit těžké prožitky, traumata z dětství apod. Kouč se minulostí klienta v zásadě nezabývá.

V žádném případě se rovněž nejedná o náboženství či nějakou formu filozofie. Kouč vám nedá žádný soubor pravidel, nedostanete návod na svůj život. Nejedná se ani o kurz osobního rozvoje.

Koučink není ani konzultace či mentoring. Od kouče nedostanete rady. Neřeknou vám, co byste měli udělat. Opět bychom mohli zjednodušeně říci, že konzultant pracuje za vás, kdežto kouč vás podporuje, abyste práci na sobě odvedli sami. Kouč vás vede k lepší verzi vás samých. Kouč nemusí být expert v oblasti, kterou řešíte, naopak od konzultanta či mentora se to očekává.

Osobní kouč

Osobních koučů jako hub po dešti

V poslední době se můžete setkat s názorem, že koučovat je snadné a může to dělat v podstatě kdokoliv. Je pravda, že se jedná o volnou živnost. Nikdo neklade žádné specifické požadavky ani na vzdělání koučů. Jak tedy poznáte toho dobrého?

Zaměřte se na reference a doporučení jeho klientů. Sledujte jeho sebe prezentaci. Zjistěte si více o směru, kterým koučuje. Je jím absolvovaný kurz akreditovaný? Kolik má odkoučovaných hodin? Kdo je jeho supervizor?

Může se zdát, že stát se koučem je snadné. Určitě ale není snadné získat klientelu a živit se koučováním, pokud nemáte prokazatelné znalosti, kvality a výsledky.

Vezou se osobní koučové na vlně trendu?

Určitě se najdou i tací. Většina osobních koučů má ale mnohem vyšší a dlouhodobější cíle. Práci kouče berou jako poslání. Mají mnohaleté zkušenosti v práci s lidmi. Jsou si jisti, že každý člověk má svůj vnitřní potenciál a je schopen změny. Své metodě, pro kterou se rozhodli, věří a jsou si jisti, že vás mohou kompetentně provést seberozvojem. Ví, že jejich práce má smysl a v jejich víře je utvrzují spokojení klienti. Svou práci berou spíše jako poslání, než jako prostředek k rychlému zbohatnutí.

Závěr

Osobní kouč vám může zásadně pomoci při definování cílů, stanovení jednotlivých kroků k jejich dosažení. Může vás motivovat a pomoci vám na zvolené cestě vytrvat. Pomůže vám pojmenovat problémy, se kterými se potýkáte. Svými otázkami vám ukáže směr, kam se vydat. Jádro práce ale zůstane na vás. Kouč se může stát vaším dobrým průvodcem.

Mám zájem o odběr newsletteru