Umělá inteligence – aplikace. Technologie, která umožňuje strojům a programům napodobovat lidské schopnosti, jako je učení, rozumění, rozhodování a tvorba. Existuje mnoho aplikací, které využívají umělou inteligenci k různým účelům – zábava, vzdělávání, psaní textů, komunikace, hudba, umění a další.  Aplikace, které jsou populární si představíme v následujících řádcích.

Tvorba textu pomocí AI

AI text generátory fungují na principu strojového učení. Jejich trénink probíhá na obrovském množství textových dat, z nichž se učí gramatická pravidla, stylistiku a další aspekty psaní. Tato technologie umožňuje vytvářet různé druhy textů, včetně článků, recenzí, poezie, reklamních textů a mnoho dalšího. Tvorba textu pomocí AI, neboli umělé inteligence, je fascinující oblast, která se rychle rozvíjí. Využívá se především v copywritingu, obsahovém marketingu, žurnalistice a překladatelství.

Výhody:

  • Zrychlení psaní: AI generátory dokáží během pár sekund vygenerovat text, jehož napsání by zabralo mnohem delší dobu.
  • Zvýšení produktivity: Díky AI se můžete zbavit rutinních úkolů a soustředit se na kreativnější aspekty psaní. Lze ji využít pro tvorbu nadpisů pro vytvořený text.
  • Překonání tvůrčího bloku: AI vám může pomoci s nalezením inspirace a nových nápadů.

Nevýhody:

  • Nedostatek originality: AI generátory často produkují text, který je sice gramaticky správně a sedí k tématu, ale postrádá originalitu a kreativitu. To může vést k textům, které jsou technicky správné, ale mohou působit nudně a bez osobního stylu.
  • Chyby v textu: Přestože AI může generovat obsah rychle, může dělat chyby a uvádět nepravdivé údaje. 

Nejlepší AI aplikace pro tvorbu textu

ChatGPT

ChatGPT je jednou z nejpopulárnějších AI aplikací pro tvorbu textu. Tato platforma od OpenAI využívá pokročilé jazykové modely, jako je GPT-3,5 a GPT-4 a nabízí širokou škálu možností, od odpovídání na základní otázky po generování kreativního obsahu.  Její verze GPT-3,5 je v současné době poskytována zdarma. Inovativnější verze GPT-4 je za poplatek, cca 450 Kč měsíčně.

Gemini

AI aplikace Gemini od Google je model, který byl představen jako přímý konkurent pokročilých jazykových modelů. Gemini umí zpracovat text, video, zvuk a obrázky. Tento model byl trénován na datové sadě obsahující přibližně 65 bilionů tokenů a využívá pokročilé tréninkové techniky. Cena použití AI aplikace Gemini se liší podle typu předplatného. Základní verzi poskytuje Google zdarma, ale nabízí i předplatné AI Premium v rámci služby Google One, které stojí 549 Kč měsíčně. 

Copilot

AI aplikace pro tvorbu textu Copilot od Microsoftu je každodenním asistentem pro práci. Copilot je možné integrovat do různých aplikací Microsoftu 365, jako jsou Word, PowerPoint, Outlook a Excel, a pomáhá uživatelům generovat a upravovat texty, prezentace, tabulky a e-maily. Nabízí funkce jako psaní a úprava textů, vytváření shrnutí, poskytování návrhů a spolupráce na dokumentech. Aplikace je funguje pomocí GPT-4. Cena za používání Microsoft Copilot se liší podle typu předplatného. Základní verze se opět poskytuje zdarma. Pro uživatele, kteří chtějí využít všechny výhody Copilot Pro, je cena cca 450 Kč za uživatele měsíčně. Toto předplatné zahrnuje oproti verzi zdarma rychlejší výkon Copilotu, rozšířené kreativní nástroje a funkce pro zvýšení produktivity. Pro firmy a organizace, které chtějí využívat Copilot v aplikacích Microsoft 365, je cena cca 700 Kč měsíčně.

umělá inteligence aplikace

Platforma ChatGPT od OpenAI e jednou z nejpopulárnějších AI aplikací pro tvorbu textu.

Tvorba obrázků pomocí AI

Tvorba obrázků pomocí AI funguje na stejném principu a to pomocí strojového učení a neuronových sítí. Tyto modely se naučí rozpoznávat vzory a vlastnosti přítomné v těchto datech.

Když uživatel zadá textový popis, AI generátor obrázků tento popis interpretuje a vytvoří nový obrázek, který odpovídá zadaným parametrům. Proces zahrnuje dvě hlavní fáze:

  • Generování: První neuronová síť vytváří návrh obrázku.
  • Hodnocení: Druhá neuronová síť hodnotí, jak blízko je vytvořený obrázek reálným příkladům.
Studujte kurz marketingu

Nejlepší AI aplikace pro tvorbu obrázků

Midjourney

Midjourney AI je umělá inteligence, která vytváří obrázky z textových popisů. má schopnost ve velmi krátkém čase vytvořit umělecké obrázky z jednoduchých textových výzev. Dostupný je prostřednictvím Discord serveru, kde uživatelé mohou zadávat své výzvy k vytvoření obrázků.

Leonardo AI

Leonardo AI je platforma pro generování uměleckých děl, obrázků a dalších vizuálních materiálů. Uživatelé mohou vytvářet kvalitní vizuální obsah vysokou rychlostí. Leonardo AI je vhodná pro inspiraci, design postav, grafický design, módu, loga, produktové fotografie, architekturu, interiérový design a mnoho dalších oblastí.

DALL.E

DALL.E je pokročilý AI systém od OpenAI, který dokáže vytvářet realistické obrázky a umělecká díla z popisu. Tento systém je schopen kombinovat koncepty a styly, aby vytvořil originální obrázky, které odpovídají textovému popisu. DALL.E 2, který je vylepšenou verzí původního DALL.E, generuje realističtější a přesnější obrázky s čtyřnásobně vyšším rozlišením. OpenAI klade důraz na bezpečnost a etiku při používání DALL.E, omezila schopnost systému generovat násilné a nenávistné obrázky.

umělá inteligence aplikace

Midjourney AI je umělá inteligence, která vytváří obrázky z textových popisů.

Tvorba hudby pomocí AI

Poslední kategorií, kterou si dnes představíme je tvorba hudby pomocí AI. Tvorba hudby pomocí AI je proces, při kterém se využívá umělá inteligence k generování hudebních skladeb. AI poskytuje nástroje, které mohou pomoci jak profesionálním hudebníkům, tak amatérům zlepšit jejich tvůrčí proces.

Nejlepší AI aplikace pro tvorbu hudby

Suno

Suno AI je platforma, která umožňuje uživatelům vytvářet písně pouze s použitím jejich představivosti a umělé inteligence. Nevyžaduje žádné hudební dovednosti. Tým Suno AI se skládá z hudebníků a expertů na umělou inteligenci. Suno AI původně známý jako Bark, byl schopen generovat pouze řeč, ale nyní může být použit k vytváření všech druhů zvuků, od řeči po hudbu a zvukové efekty. 

AIVA

AIVA je pokročilá AI platforma, která umožňuje uživatelům vytvářet nové skladby ve více než 250 různých stylech. Tato platforma je přístupná pro úplné začátečníky i pro zkušené profesionály. Pro ty, kteří chtějí monetizovat hudbu generovanou pomocí AIVA, je k dispozici Pro plán, který umožňuje vlastnit plná autorská práva na kompozice.

AI představuje revoluční technologii, která má široké využití v různých oblastech. Zmíněné AI aplikace představují významný pokrok v oblasti umělé inteligence a nabízejí uživatelům široké možnosti pro kreativitu a produktivitu. S pokračujícím rozvojem této technologie můžeme očekávat další inovace a zdokonalení.

Mám zájem o odběr newsletteru