Kvalitní a efektivní spolupráce v týmu je snem každého manažera. Personální management pomáhá s prací na vytváření takového týmu snů. Týmová práce totiž pomáhá posouvat firmu k vytyčeným cílům, ale hlavně udržuje zaměstnance motivované s chutí do práce.

Personální management: Co si pod tím představit?

Personální management je funkce v rámci společnosti, která pomáhá s plánováním, organizací a podporou jednotlivých pozic, které firma nabízí. Zabývá se náborem nových zaměstnanců, kteří se svými dovednostmi a schopnostmi hodí na danou pracovní pozici.

Pod pojem personálního managementu můžeme zařadit i proces hodnocení, který ve společnosti probíhá a stejně tak řešení spokojenosti zaměstnanců, jejich angažovanost a pozorování života jednotlivců napříč firmou.

Důležitost týmové spolupráce

Pokud lidé v týmu spolupracují s chutí a jsou správně motivovaní, práce dosahuje vyšší úrovně a cíle jednotlivců i společnosti jsou naplněny. Taková spolupráce má velký dopad na celkové výsledky.

Týmová práce umožní jednotlivcům využít jejich schopnosti, dovednosti a hodnoty. Mohou se navzájem podporovat v různých úkolech a dosahovat tak i osobních milníků, kterých by bez podpory dosáhnout nemuseli. Lidé ve fungujícím týmu jsou kreativní, produktivní, šťastní a motivovaní.

Pojďme se nyní podívat na 5 důvodů, které dokazují důležitost týmové práce a neméně tak i kvalitního personálního managementu.

1.) Snížení stresové zátěže

Kvalitní a zdravý tým je plný důvěry, která pomáhá udržovat kolegům dobré vztahy a přátelství. Takové přátelství pak funguje jako přirozená podpora pro plnění pracovních úkolů a lidé snadno odolávají stresu. Neopomínejte tedy různé teambuildingové aktivity, které tým sblíží a jeho členové se navzájem lépe poznají.

Takto silné týmy mají smysl pro sdílenou odpovědnost, to pomáhá snižovat nátlak, který může být společností při některých úkolech vyvíjen. Takový tlak může být naprosto eliminován, protože člověk nepracuje jako samostatná jednotka. A je vždycky dobré vědět, že za sebou máte lidi, kteří vám pomohou a podrží vás.

2.) Zvýšení odvahy, snížení strachu

Když má na projektu pracovat člověk sám, může pociťovat obavy. Když pracuje na projektu ve fungujícím týmu, obavy se tenčí. Jednotlivci v týmu se nebojí zeptat, říct si o pomoc a společně tak vyhrávat a plnit úkoly. Snižuje se strach a pracovníci se nebojí přijít s novými nápady a inovacemi na zlepšení práce i pracovního prostředí.

Opět cítí podporu ze strany kolegů, a to je motivuje k lepším výkonům a k inovativnímu přemýšlení. A tohle celé pak posouvá společnost k úspěchu.

Studujte kurz personalistiky 100% online

3.) Osobní růst

V prostředí kvalitního týmu mohou jeho členové měnit své pracovní strategie a růst v rámci svých dovedností. Díky kontaktu s ostatními členy týmu se každý jeden z nich posouvá kupředu.  Vzájemně se nenásilně učí. To má pozitivní dopad na osobní i profesní rozvoj.

Společnost tak získává šikovné talenty z řad dlouhodobých zaměstnanců. V týmu, kde panuje příjemná atmosféra si zaměstnanci zlepšují i měkké dovednosti jako je aktivní naslouchání, empatie nebo komunikace.

4.) Odolnější jedinci

Sjednocený tým je schopný čelit náročným projektům i šibeničním termínům. Vloží své úsilí a kolektivní sílu do projektu a jsou tak schopni splnit zadané úkoly i v krátkodobém horizontu. Při dosahování dlouhodobých cílů se mohou členové týmu navzájem podpořit a opřít se jeden o druhého, povzbuzují se a utěšují.

Nejsou na cestě za výsledkem sami. Díky vzájemné důvěře se tým pak následně lépe přizpůsobuje náhlým změnám.

5.) Eliminace vyhoření

Dlouhodobý stres vede k syndromu vyhoření. Vysoká zodpovědnost, která je kladena na jednotlivce vyvolává pocity úzkosti a bezmoci. Celkové vyčerpání zaměstnance, typické pro syndrom vyhoření, pak vede k ukončení pracovního poměru a brání lidem pokračovat v kolikrát slibně rozvinuté kariéře.

Týmová spolupráce pomáhá předcházet syndromu vyhoření, protože odpovědnost za úkoly je rozdělena mezi jednotlivé členy týmu. Pokud navzájem kolegové cítí, že s jeho spolupracovníkem není něco v pořádku, pomůže jim to syndrom vyhoření rozpoznat. Navzájem si mohou od odpovědností a úkolů ulevit, přenést kousek zátěže na druhého člena týmu a využít potřebnou pauzu k nabrání sil.  Schopnost eliminovat syndrom vyhoření zlepšuje výkon i angažovanost zaměstnanců.

personální management

Jak efektivní pracovní tým vytvořit?

Výše uvedené značí, že personální management není vždy procházka růžovou zahradou. Vybudovat skvělý tým vyžaduje opravdu tvrdou práci. Buďte tedy trpěliví a důslední. Na paměti držte vždy svůj cíl, a tím je spojit skupinu schopných lidí, kteří mají stejnou chuť jít ke společnému cíli.

Vytvořte a dodržujte firemní kulturu

Každý tým, nový i stávající, potřebuje vědět, co od něj očekáváte. Od začátku tedy pracujte na firemní kultuře a její transparentnosti. Mělo by dávat smysl, za čím si firma stojí a mělo by být jasné za jakým cílem směřuje. Tím, že udáte týmu směr, za pomoci firemní kultury, budou jeho členové jasně vědět za čím jdou.

Samozřejmě pak by měl i teamleader jít příkladem, dodržovat firemní hodnoty a zajistit, aby nikdo z týmu nesešel z cesty.

Definujte role a odpovědnosti

Pokud lidé v týmu nebudou vědět, jaká je jejich zodpovědnost jako jednotlivce, nikdy kvalitní tým nevybudujete. Uvědomte si, že každý potřebuje vědět, co má dělat a k čemu ve společnosti vlastně je. Jaká je jeho náplň při cestě k vytyčenému cíli.

Dejte členům týmu jasně najevo, co je jejich účel a ať mají jasnou představu o tom, čeho mají dosáhnout. Ať každý ví, na koho se může v případě potřeby obrátit a kdo jim bude nápomocen, když nastanou nějaké problémy.

TOP rekvalifikační kurzy v roce 2024

Komunikujte

Efektivní komunikace udržuje týmy propojené a sehrané. Komunikujte o všem, co se v týmu děje, co tým čeká. Co očekáváte od členů týmu vy, jako vedoucí. Co naopak oni od vás, od společnosti. Pokud je ve společnosti nějaká nová informace nebo změna, dejte to týmům vědět. Udržujte transparentnost a pravidelnou komunikaci.

Pokud bude v týmu ticho a nikdo nebude nic vědět, nikdo se s nikým nebude bavit, tým se rozpadne. Zajímejte se o názory lidí v týmu a začleňte je do různých rozhodovacích procesů. Učte je vyjádřit svůj názor a dejte váhu jejich slovům.

Nebojte se diverzity

Budujte různorodé týmy. Skupina lidí s různorodým pohledem na jednotlivé situace přinese do týmu různé pohledy a nápady. Nebojte se tedy promíchat týmy národnostně, generačně apod. Navzájem se členové týmu něčemu přiučí, dojdou k novým myšlenkách, mohou se posouvat.

Pokud budete sestavovat týmy z lidí, kteří jsou z podobného prostředí, podobně přemýšlí bude jejich spolupráce nezajímavá, nebudou se navzájem motivovat a poklesne kreativita. Jestliže však máte tým složený z lidí, kteří mají rozdílné názory, přesvědčení a pochází z různorodého prostředí, dočkáte se větší míry kreativity, inovací a budování silnější spolupráce.

Nabídněte možnosti rozvoje

Poskytněte týmu příležitosti k učení i mimo jejich seskupení. Pokud chcete ještě více podpořit týmovou spolupráci a využít veškeré její výhody, poskytněte týmu řádné školení a vedení. Poskytování vzdělávání podpoří angažovanost zaměstnanců a zlepší dovednosti týmové práce.

Tým snů nevytvoříte přes noc. Personální management je proces a bude chvíli trvat, než dosáhnete kýžených výsledků. Když však budete na pracovišti podporovat týmovou práci různými způsoby, získáte efektivní tým, talentované zaměstnance a snížíte tak fluktuaci i náklady vynaložené na náborový proces.

Mám zájem o odběr newsletteru