Remote spolupráce je už v dnešní době zažitým pojmem a není třeba si vysvětlovat, že se jedná o práci mimo kancelář. V České republice používáme také výraz home office, případně práce z domu. Samozřejmě je jasné, že využití remote spolupráce je možné pouze u některých profesí. Pokud jste zaměstnání ve společnosti, kde můžete využít práci z domu (nebo odkudkoliv jinud) a chcete se účastnit vzdělávacích aktivit, jsou zde určité strategie, díky kterým uchopíte remote vzdělávání efektivně.

1. Rutina a struktura

Pro efektivní remote vzdělávání je velmi důležitý celkový návyk, který si v učení vytvoříte. Jednoduše můžete začít tím, že si zpracujete strukturu (strategii) svého vzdělávání a celého procesu od začátku až k cíli. Vytvořte si plány, které budete v rámci vzdělávání dodržovat.

Každému vyhovuje jiná struktura plánů. Někteří z vás mohou svůj plán nastavit týdně, jiní denně. Nebojte se ve svém plánu zaznačit i místo pro odpočinek a soustředěnou práci. Abyste svou rutinu ocenili a strategie vám fungovala, nezapomínejte na sepsání dosažitelných cílů a naučte se pracovat s prioritami.

Vytvoření rutiny pomáhá s organizací a dodržením disciplíny, abyste dosáhli vytyčených cílů.

2. Ideální studijní prostředí

Naučte se, že každá část vaší práce a studia by měla mít i své místo ve vašem domově. Pokud si chcete odpočinout půjdete se natáhnout do postele nebo na lenošku. V případě, že se rozhodnete čerpat nové informace a vzdělávat se, určete si k tomu také vhodné prostředí.

Pokud máte s koncentrací na studium problém, vyhraďte si ve svém domě místo, kde se budete pouze vzdělávat a nebudete zde odpočívat ani pracovat. Může to být třeba křeslo a vedle stolek na kávu nebo levá strana gauče, případně, pokud máte pracovnu, využijte její prostory.

Takové místo by vás mělo ponoukat ke studiu a vzbuzovat ve vás chuť získávat nové informace. Zamyslete se, kde je vám nejlépe a kde cítíte, že je podporována vaše produktivita a možnost koncentrovat se.

TOP rekvalifikační kurzy v roce 2024

3. Využití technologií

Při remote spolupráci je důležité mít kvalitní internetové připojení i techniku, díky které můžete odvádět svou práci. Pro remote studium tomu není jinak.

Zjistěte si, jaké technologie můžete využít k co nejefektivnějšímu vzdělávání a které jsou pro vás nejvhodnější. Budete součástí online workshopu? Je tedy dobré mít kameru a slušný mikrofon, aby vás bylo dobře slyšet.

Naučte se pracovat s interaktivními online nástroji, které vám mohou při remote studiu pomoci, jelikož si zde můžete zapisovat své poznatky a sdílet vlastní zkušenosti s ostatními účastníky daného školení. Díky efektivnímu využití technologií budete moci komunikovat a sdílet informace s ostatními.

4. Aktivní komunikace

I při remote vzdělávání potřebujete zůstat ve spojení s dalšími účastníky školení i lektory. Nebojte se tedy aktivně komunikovat ať už napříč chatem nebo pomocí hovorů. Udržujte komunikaci na pravidelné bázi a využívejte různé kanály. Jak bylo řečeno výše, využívejte chat, telefon, e-mail nebo online místnosti v jednotlivých komunikačních aplikacích.

Můžete se tak snadněji zapojit do diskusí, ptát se na co potřebujete a stejně tak předávat i své zkušenosti a informace, které jste získali například při samostudiu.

remote

5. Nebojte se být aktivní

Když jste součástí nějakého online školení, buďte aktivní. Ptejte se, diskutujte, přemýšlejte a dávejte na odiv své názory a zkušenosti. Díky aktivnímu zapojení si toho mnohem více zapamatujete, jelikož si v mysli udržíte vzpomínku nejen na to, že někdo o něčem mluvil, ale vybavíte si konkrétní pohyby a pocity, které jste měli, když jste se aktivně účastnili.

Interakce vám pomůže lépe pochopit získané informace i jejich využití v praxi.

6. Samostudium

Nečekejte jen na moment, kdy vaše společnost přijde s novým školením. Aktivně se zajímejte o vzdělávání a samostudium. Vyhledávejte si různé materiály nebo zdroje, které vám pomohou s pochopením tématu.

Využít můžete i různé online vzdělávací platformy, kde můžete prohloubit své znalosti. Samostudium vám umožní rozšířit si povědomí a zlepšit své dovednosti.

7. Aplikujte do praxe

Provádějte sebereflexi a po skončení školení si rovnou získané informace vyzkoušejte v praxi. To, co jste se dozvěděli využijte během svého pracovního dne a pokud je to možné klidně i v běžném životě.

Čím efektivněji budete schopni využívat vzdělávání ve své práci, tím lepších výsledků dosáhnete. Také zjistíte, kde se ještě potřebujete rozvíjet, která oblast vám chybí k prozkoumaní, aby vás získání nových dovedností opět posunulo kupředu. Díky sebereflexi také poznáte, jak daleko jste se se svým rozvojem dostali a co dalšího můžete podniknout k tomu abyste mohli kariérně růst.

Studujte kurz personalistiky

Výhody remote vzdělávání

Ke všemu výše uvedenému se přičítají ještě další výhody, které s sebou remote vzdělávání přináší. Pojďme se nyní podívat na 4 hlavní benefity, které můžete díky remote vzdělávání využívat.

Časová pružnost

Pokud využíváte remote vzdělávání, můžete si snadno přizpůsobit pracovní dobu tak abyste skloubili plnění pracovních povinností spolu s efektivním vzděláváním. Vzdělávání se můžete věnovat kdykoliv.

Větší výběr vzdělávacích aktivit

Jelikož nejste odkázáni jen na jedno místo a osobu, máte větší možnosti, jak se vzdělávat a od koho. Díky remote vzdělávání získáváte přístup ke spoustě online kurzům a školením spolu s materiály, které můžete využívat v průběhu školení nebo i ke svému samostudiu.

remote

Udržení work-life balance

Vyvážit pracovní život s tím osobním někdy bývá problém. Existují lidé, kteří pracují remote a nejsou schopni práci ukončit a věnovat se běžným činnostem svého osobního života.

U remote vzdělávání je tomu naopak, jelikož tento druh vzdělávacích aktivit podporuje a umožňuje časovou flexibilitu, bude pro vás mnohem jednodušší sladit svůj studijní plán s osobním životem. Pak, nejen díky rozvoji svých dovedností, budete mít o mnoho vyšší well-being.

Individuální tempo

Zažili jste někdy ve škole nebo na školení, že jste nestíhali pochopit látku a to, co bylo řečeno, ale nechtěli jste rušit ostatní, a tak jste se smířili s tím, že nevíte?

Pro ty, kteří na otázku odpověděli ano, je výhodou u remote vzdělávání nastavení individuálního tempa. Remote vzdělávání nabízí spoustu možností k samostudiu, kdy můžete studovat tak pomalu nebo rychle, jak jen potřebujete.

Umožní vám to tak přizpůsobit si vzdělávání přesně vašim potřebám a díky tomu pak zvládnete probíranou látku mnohem lépe a efektivněji získané informace využijete v praxi.

Závěr

Remote vzdělávání přináší řadu výhod pro zaměstnance i zaměstnavatele. Můžete si efektivně a individuálně přizpůsobit vzdělávání svým potřebám i časovým možnostem. Vzdělávání formou remote umožňuje rozvoj ve vaší kariéře a dosažení profesních cílů, a přitom se nemusíte hnout ze svého oblíbeného křesla a zároveň budujete vyvážený životní styl.

Mám zájem o odběr newsletteru