Práce z pozice freelancera láká mnoho lidí pro její četné výhody. V dnešní moderní době plné technologií, kdy se mnoho profesí přesouvá do online prostředí, navíc není problém začít pracovat na volné noze, ať už se věnujete téměř čemukoliv. Prozradíme vám vše, co vás zajímá na práci freelancera, jak se jím stát a co k tomu budete potřebovat.

Kdo je freelancer?

Možná se s tímto pojmem anglického původu setkáváte poprvé, jelikož se v běžném slovníku lidí objevuje až v posledních několika letech. Pojem freelancer představuje nezávislého profesionála, který není nikde zaměstnán a pracuje tzv. na sebe. Nejčastěji freelanceři podnikají jako OSVČ, tedy na živnostenský list nebo zakládají vlastní firmu (společnost s ručením omezením/s. r. o.).

Pro freelancery je více než typické, že pracují z domu nebo třeba z cest. Ke své práci většinou nepotřebují žádné zaměstnance, takže si celý byznys řídí zcela sami. V Česku tedy často říkáme, že pracují na volné noze, což poměrně dobře vystihuje styl práce freelancera. Tito lidé si užívají flexibility a větší svobody, než kterou bychom našli v zaměstnání, avšak na druhou stranu také zažívají méně jistoty. Podrobně se na výhody a nevýhody práce na vlastní pěst podíváme níže.

Pokud freelancer spojuje svoji práci s cestovatelskou vášní a každý měsíc jej najdeme v jiné destinaci, stává se také digitálním nomádem. Pro obě označení je typická práce přes počítač pomocí online nástrojů a podnikatelská činnost. Často tedy k práci využívají pouze notebook, internet a většinou také hlavu plnou nápadů, kterou potřebují k typickým povoláním freelancera. Nápady tady mají většinou cenu zlata.

Jaké povolání zvolit pro práci na volné noze?

Díky automatizaci a vývoji technologií dnes můžeme pracovat nezávisle na místě i čase, což si ještě naše babičky většinou nedokázaly ani představit. Povolání, která se přesouvají do online prostředí, však každý rok přibývají. V důsledku covidové krize se tento trend v posledním roce ještě více urychlil.

Zaměstnavatelé a velké společnosti nezůstávají pozadu a mnoho z nich začíná objevovat výhody práce z domu extérních zaměstnanců. Doba tedy práci na volné noze přeje, stačí se pouze rozhodnout, které povolání je to pravé pro vás.

práce freelancera

Láká vás práce v podobě freelancera?

Mezi oblíbené pozice freelancerů patří:

  • Spisovatelství – pokud v sobě ukrýváte spisovatelské střevo, můžete zkusit prorazit na knižním trhu. Knihu pak můžete vydat samonákladem nebo za pomocí některého z nakladatelství. Pokud si netroufáte na spisovatelskou dráhu vyrazit rovnou, dobrou alternativou pro vás možná představuje obor copywritingu.
  • Virtuální asistent/ka – větší a střední firmy velmi často potřebují výpomoc asistentek a to i těch virtuálních, které pracují přes internet a pomocí telefonu. Starají se o základní administrativu firmy, řídí kalendáře svých nadřízených nebo pomáhají se správou sociálních sítí.
  • Administrativní činnosti – podobně jako asistentka se můžete soustředit na výpomoc velkým a středním firmám, ale zaměřit se pouze na administrativu společnosti.
  • Překladatelství, tlumočnictví – umíte skvěle cizí jazyk? Pak se vrhněte na překladatelství, tlumočnictví nebo se realizujte jako průvodce. Své znalosti můžete využít pro překlad dokumentů mezinárodních firem nebo vést hodiny cizího jazyka online.
  • Online marketingový specialista – pokud vás zajímá odvětví online marketingu, čeká vás opravdu zajímavá pracovní náplň. Specializovat se můžete na PPC reklamu, správu sociálních sítí, SEO a mnoho dalšího.
  • IT pracovník, webmaster – umíte vytvořit krásné a funkční weby? Baví vás tvorba e-shopů, prezentačních webů nebo informačních stránek? Pak vyzkoušejte své služby nabídnout širokému okolí. O práci nebudete mít nouzi.
  • Grafické služby – také grafický design a další služby lze realizovat pouze online. Nepotřebujete nic jiného než výkonný počítač, grafický program, znalosti a vkus.
  • Influencer marketing – influencerem se sice velmi pravděpodobně nestanete za jeden den ani týden, možná ani rok, ale pokud patříte mezi extrovertní povahy, které baví sociální sítě, můžete začít budovat svoji základnu fanoušků a dopracovat se až k placeným spolupracím.
  • Správa e-shopu – další možností, jak se stát freelancerem, je založit si vlastní e-shop a plně se mu v pracovní sféře oddat. Předpokladem pro úspěšný e-shop je vhodně zvolené zboží, zajímavé benefity pro zákazníky a marketing vaší značky.

Vhodných povolání pro freelancera bychom však našli určitě mnohem více. Někteří odborníci odhadují, že do roku 2025 bude až jedna čtvrtina (25 %) Čechů pracovat z domu. Předpokládají tak na základě údajů ze západních zemí.

Freelancer: Výhody a nevýhody

Některé z výhod práce na volné noze jsme si již mírně nastínili. Patří mezi ně především možnost pracovat z domu nebo z cest a tím nabytá svoboda. Ve většině případů také nemusíte dodržovat jasně stanovenou pracovní dobu, přes kterou jednoduše nejede vlak. Freelanceři většinou pracují na zakázkách se stanoveným deadlinem, ale jestli pracují v devět ráno nebo večer už nikdo neřeší. Můžete si tedy práci přizpůsobit svému režimu, time managementu i biologickému rytmu.

Mezi další výhody práce na vlastní pěst zařazujeme celkovou nezávislost, kterou ocení především ti z vás, kteří mají problém vyjít s autoritami a často nepříjemnými šéfy. Freelancer je sám sobě pánem, nikdo mu neurčuje téměř žádné podmínky.

Na druhou stranu může mít tendence sklouzávat k prokrastinaci a příliš volnému režimu. Nemyslete si, že freelancer prakticky nemusí pracovat, musí. A ještě k tomu potřebuje notnou dávku sebekázně a pevné vůle, aby dodržoval termíny apod. Nevýhodou také může být absence jistot jako tomu bývá v klasickém zaměstnání, nutnost platit daně státu, zákonné odvody a tak dále. Proto je dobré stanovit si své priority, cíle a mantinely.

Kolik si vydělá freelancer za měsíc?

Jestliže se vaše podniká setká s úspěchem, a se správnou přípravou není potřeba mít obavy z opaku, máte velmi slušnou šanci vydělávat průměrně více než v zaměstnání. Samozřejmě velmi záleží na tom, jaké povolání zvolíte a kolik energie i času mu budete věnovat. Velmi často se jedná o částky, které výrazně převyšují průměrnou mzdu v České republice.

Nejčastěji si freelanceři vydělávají okolo 45 000 Kč měsíčně v závislosti na oboru, kterému se věnují. Částky se však mohou lišit a především v prvních měsících podnikání raději počítejte s menšími výdělky.

pracujete jako freelancer?

Vyhovuje vám více zaměstnání nebo práce na volné noze?

Potřebuji nutně vzdělání v oboru aneb Jak se stát freelancerem?

Pro práci na volné noze nutně nepotřebujete vzdělání v oboru, ve kterém jste se rozhodli podnikat. Například pro správu e-shopu nemusíte studovat nic navíc, zde postačí obchodní duch a nadšení. Další obory jako webmaster nebo překladatel také nevyžadují studium klasického typu (ve škole), ale potřebujete se naučit určitou dovednost, kterou se chcete živit. Posloužit vám mohou nejrůznější kurzy, workshopy nebo semináře a notná dávka samostudia.

Jiné profese doporučujeme opravdu vystudovat, avšak nemusíte se nutně vracet zpátky do školy. Například pro povolání marketéra nebo asistentky můžete využít některý z našich rekvalifikačních kurzů.

Jak se stát freelancerem krok za krokem

  1. Vyberte si vhodný obor a doplňte si potřebné znalosti – volbu vhodného oboru nepodceňte, zaměřte se na své silné stránky a talenty a najděte vhodnou oblast, která jim odpovídá a zároveň se v ní dá podnikat. Práce by vás měla rozhodně bavit, což je u freelancera ještě důležitější než obvykle. Jak byste se jinak donutili jít pracovat a dodržet termíny, když by vás to nebavilo? Jestliže potřebujete doplnit znalosti, můžete začít studovat, absolvovat rekvalifikační nebo jiný kurz nebo podstoupit neplacenou stáž ještě v době, kdy budete standardně zaměstnáni a teprve poté se vrhnout na práci na volné noze.
  2. Založte své podnikání nebo živnostenský list – jste pevně rozhodnutí a máte všechny potřebné znalosti z oboru? Nastává pravý čas založit své podnikání, ať už v podobě firmy nebo živnosti. Zakázky se běžně platí přes faktury a vy si tak vyděláváte svůj plat.
  3. Začněte shánět první zakázky – ze začátku rozhoďte své sítě mezi přáteli a rodinou a poté i na oficiálních serverech, webových stránkách nebo v různých tematických skupinách. Pamatujte, že sehnat první stálé klienty je ta nejtěžší část úkolu a pak už jde vše mnohem lépe. Takže to nevzdávejte po pár měsících a vytrvejte. Nebojte se ani zúčastnit neplacených stáží a podobně, nasbíráte zde zajímavé zkušenosti a možná získáte cenné kontakty.
  4. Tvořte své portfolio a sbírejte reference – od každého klienta si nechejte napsat referenci a tvořte své portfolio. Tyto dvě věci vám výrazně usnadní shánění dalších zakázek, jelikož už se budete mít čím prezentovat. Také si můžete založit pro tyto účely webové stránky nebo sociální sítě.

Chápeme, že každému tento styl práce nemusí vyhovovat. Někdo je naopak spokojený v roli zaměstnance s jasně stanovenou pracovní dobou a čistou hlavou (alespoň v rámci možností). Jaká pozice a styl povolání vám vyhovuje nejlépe? Láká vás pozice freelancera? Napište nám vaše zkušenosti do komentářů.

Mám zájem o odběr newsletteru