Víte, co znamená pojem digitální nomád? Láká vás vidina cestování a podnikání na vlastní pěst, které spojíte v jeden celek a stanete se digitálním nomádem? Prozradíme vám, jakému oboru se věnovat a co všechno od digitálního nomádství očekávat. 

Digitální nomád: Kdo to je?

Existuje celá řada typů digitálních nomádů. Proto není možné přesně určit jednu obecnou definici pro všechny. Dva znaky mají však všichni společné: pracují nezávisle na místě v online prostředí a cestují po světě

Většina digitálních nomádů ke svému životu potřebuje pouze notebook a stabilní internetové připojení. Živí se pomocí online práce, kterou mohou vykonávat odkudkoliv, a proto jim nebrání nic v poznávání nových krajin.

Mohou cestovat samozřejmě pouze po Česku, zpravidla se však vydávají za hranice naší země. Velmi oblíbenou končinou, do které se vydávají je jihovýchodní Asie, kde jsou velmi nízké náklady na živobytí a zajímavá exotická krajina

Tip: Žít za asijské náklady a vydělávat český nebo evropský plat vám může zajistit velké úspory, které můžete dále investovat apod.

Kdo se může stát digitálním nomádem?

Digitálním nomádem se může stát prakticky kdokoliv i bez předchozích zkušeností s online prací. Stačí věnovat několik týdnů, maximálně měsíců, přípravě podmínek pro vycestování a práci přes počítač. 

Otázkou však je, jaká část vás na digitálním nomádství láká nejvíce. Už si představujete jak místo z kanceláře pracujete z pláže a objevujete celý svět? Tak pozor, abyste se nespálili! Digitální nomád pracuje mnohem více než cestuje a především než se na první pohled zdá. Pořád se jedná pouze o lidi, kteří mají trochu jiný životní styl, ale vydělávat musíme všichni.

Práce online z cest

Někteří nomádi rádi pracují z kaváren.

Navíc fotky, které běžně potkáváte na sociálních sítích, s notebookem na lehátku a práci z pláže jsou pouze naaranžované. Ve skutečnosti tito lidé také pracují z domu, kaváren a podobně. Horko i písek by jim totiž notebook rychle zničil.

Pokud si však uvědomujete, že realita digitálního nomádství nemusí být tak růžová, jak se zdá, a přesto vás velmi láká, stačí pár kroků a můžete se vydat vstříc svému snu

Samozřejmě situace letošního roku a koronavirová krize zkřížila plány i lidem, kteří chtěli vyrazit pouze na dovolenou, natož digitálním nomádům. Avšak návod si můžete ponechat na dobu, kdy se situace více uklidní a zatím si připravovat podmínky pro vycestování. 

Tip: Z největších krizí vycházejí nejsilnější osobnosti. Zkuste tedy využít získaný čas pro dobrou přípravu na digitální nomádství. 

7 kroků: Jak se stát digitálním nomádem?

Následujících 7 tipů vám pomůže stát se digitálním nomádem. Ještě než všechno prodáte a vydáte se na cesty, vytvořte si vhodné základy, od kterých se můžete odrazit.

1. krok: Zvolte si obor, který lze vykonávat na volné noze

Prvním krokem ke spojení vášně k cestování a práce na volné noze je stanovit si, jaký obor je pro takový model žití vhodný. Doba jde dopředu a pracovat pouze přes internet může čím dál více lidí.

Zaměřte se na to, co umíte a zkuste to nabídnout v online formě. Můžete si také založit e-shop nebo vyzkoušet řadu povolání, která lze vykonávat pouze online. Patří mezi ně: 

A to jsme vyjmenovali pouze hrstku z obrovského množství možností. Mezi naše nejžhavější kandidáty o pohodlnou práci z domu však patří obor online marketingu. Můžete se jej naučit bez předchozích zkušeností, specializovat se na určitou oblast a během pár týdnů získat první zakázky.

2. krok: Začněte podnikat

Většina digitálních nomádů podniká a stává se tak freelancery. Ať už založíte vlastní firmu (s. r. o.) nebo zvolíte variantu živnostenského listu, získáváte volnost a flexibilitu. 

Dopředu si zjistěte rozdíly mezi právnickou a fyzickou osobou a také všechny práva i povinnosti, které jsou s nimi spojené. Podle toho se nejlépe rozhodnete, jakou variantu zvolit. 

3. krok: Vytvořte si stabilní klientelu

Začněte si shánět zakázky a klienty již v Česku a vytvořte si základní portfolio svých služeb. Také zapracujte na své prezentaci – a tím myslíme tu online prezentaci (web, virtuální vizitku, reference apod.). Odteď se s vámi totiž každý setká pravděpodobně pouze online a vy jej musíte přesvědčit, že svoji práci umíte. 

Jakmile máte stabilní klientelu nebo lehko získáváte nové zakázky, bude se vám lépe odjíždět od vaší rodné hroudy. Ušetříte si mnoho stresu a také sklouznutí k manuální práci na cestách, která by vás musela finančně zachraňovat, ale zároveň odpoutávat od nezávislosti.

4. krok: Minimalismus na prvním místě

Pro digitální nomády je typické osvojení minimalismu. Jen těžko byste narazili na nomáda, který s sebou nese pět kufrů a velký batoh na zádech. Takový přístup není příliš praktický ani udržitelný.

Naopak spíše potkáte tzv. batůžkáře. Do batohu (často s objemem 25 – 30 litrů) se jim vejde naprosto vše potřebné k životu. Několik kousků oblečení, elektronika, boty, potřebné dokumenty jako cestovní pas i kosmetika. 

Digitální nomád zpravidla cestuje každých několik týdnů do jiné destinace. Velká zavazadla a mnoho věcí by se mu brzy omrzelo nosit a zároveň také prodražilo (odbavení jednoho kufru často stojí polovinu ceny samotné letenky). 

5. krok: Vyzkoušejte si cestu na nečisto

Pokud stále váháte, zda je takový životní styl ten pravý pro vás, udělejte si testovací jízdu. Můžete pro začátek vycestovat pouze na jedno místo a pouze na několik týdnů. 

Doporučujeme alespoň měsíc, abyste si režim opravdu vyzkoušeli a nepletli si tento výlet s příjemnou dovolenou. 

Vyzkoušejte si opravdu žít v určité zemi, ale pouze na kratší dobu. Určete si režim a ten dodržujte. Často zjistíte, že takový styl není pro vás a raději se vrátíte do Česka. Na tom rozhodně není nic špatného – každý jsme jiný a preferujeme jiný životní styl. Mnozí z vás na druhou stranu zjistí, že se cítí opravdu šťastní a svobodní.

6. krok: Osvojte si plánování

Plánování a time management jsou nejdůležitější činnosti, které si budete dříve nebo později muset osvojit. Nejen že jako digitální nomád musíte plánovat cestu, ubytování, finanční prostředky a práci, ale také musíte myslet na první pohled banálnější věci jako připojení k internetu, výdrž baterie notebooku a další místo, kde si jej budete moct dobít. 

7. krok: Jaká bude první destinace?

Nyní jste ve fázi, kdy máte stabilní práci online, víte, zda se vám tento způsob života líbí a nebrání vám nic ke koupi letenek. Vyberte si první destinaci, zvažte všechna pro a proti vybraného místa, životní náklady a hurá do toho. 

Tip: Také nezapomeňte vyřešit všechny náležitosti na úřadech, podepsat důležité dokumenty, cestovní pojištění apod. Protože každý zvolí trochu jinou variantu, musíte si tyto náležitosti vyřídit v závislosti na vašich preferencích. 

Digitální nomádství

Digitální nomád spojuje práci a cestování.

Výhody a nevýhody digitálního nomádství

Mnoho lidí si představuje, že digitální nomád má život snů. Realita občas za těmito sny těžce pokulhává a na to je třeba se připravit. Jaké jsou výhody i nevýhody digitálního nomádství?

Výhody:

1. Menší náklady a luxusnější život

Jak už bylo jednou zmíněno, v některých zemích lze cestovat a žít opravdu za zlomek ceny oproti našim podmínkách. Ze začátku tedy nemusíte vydělávat tolik peněz, což ocení hlavně začátečníci v oboru.

Jednoduše: za stejné podmínky byste v Česku museli pracovat více a déle než například v Asii. 

2. Nezávislost na místě i čase

Můžete pracovat v době, kdy chcete a kde se vám zachce. K takovému luxusu je potřeba se propracovat, ale rozhodně v dnešní době není nemožné jej získat. Občas můžete sklouzávat k prokrastinaci. Proto je zapotřebí silná vůle, pevný režim a dodržování deadlinů.

3. Cestování samotné

Můžete navštívit krásné chrámy, dechberoucí útesy a pláže nebo šplhat po vrcholcích hor. Záleží na tom, co preferujete. Cestování každopádně přináší mnoho zkušeností, životních lekcí a situací, které v budoucnu oceníte. A nezapomeňme ani na zlepšení jazykových dovedností!

Nevýhody:

1. Nepropadejte iluzi, že nemusíte pracovat

Digitální nomádi pracují více než cestují. Opravdu tomu tak je. Nemyslete si, že na cestách vás nečeká práce ani žádné přešlapy. Občas si vyzkoušíte i dlouhé směny, jako tomu bylo doma apod. Cestování vás čeká spíše ve vašem volnu. Tento fakt vás může vyčerpávat.

2. Závist ostatních

Velmi pravděpodobně se setkáte se závistí okolí. Mohou vám závidět v dobrém a přát vám váš úspěch, často se však setkáte také s ironickými poznámkami o lenosti apod. Někdy dokonce od lidí, od kterých byste to nečekali. Možná poznáte opravdové přátele, až když je na několik měsíců opustíte.

3. Nízké náklady jsou pouze relativní

Sice vás žití v některých zemích přijde na menší obnosy peněz, nezapomínejte však na náklady spojené s letenkami a jinou dopravou do země. V dalších zemích jsou pak náklady naopak rapidně větší, než v ČR. 

Velmi pravděpodobně vás také jednou čeká návrat do naší země nebo usazení někde jinde, což bude vyžadovat finance. Nezapomínejte na to při cestách po Bali a myslete na to, že není úplně dobré vrátit se s prázdnými kapsami.

Tip na závěr: Pokud to opravdu chcete, tak to dokážete. Není na tom zas tak moc složitého, ale občas přijdou i pády, se kterými je potřeba počítat. Až vám situace dovolí vycestovat bez obav, budete připraveni na vše.

Mám zájem o odběr newsletteru