Uvažujete nad prací jako OSVČ? Sepsali jsme pro vás výhody a nevýhody práce na živnostenský list v porovnání se zaměstnáním. Podívejte se a rozhodněte, jaká možnost je pro vás lepší.

Výhody práce jako OSVČ

Možnost vysokých výdělků

Jednou z výhod práce jako OSVČ je možnost vydělat si mnohem více než v zaměstnání. Záleží na oboru, ve kterém podnikáte, ale i na vaší šikovnosti.

Větší svoboda

Práce na živnostenský list znamená větší svobodu a časovou flexibilitu. Své povinnosti si můžete rozvrhnout podle sebe a vzít si volno, kdy chcete. Nejste omezeni požadavky zaměstnavatele.

Možnost seberealizace

Jako OSVČ si volíte sami náplň práce. Nikdo vám nediktuje úkoly, které musíte splnit. Můžete tak lépe a ve větším rozsahu využívat své schopnosti, protože se věnujete především tomu, co vám jde.

Bez konfliktů s nadřízenými

Mezi další nespornou výhodu patří eliminace konfliktů spojených s pracovními vztahy. Minimálně s nadřízenými se nebudete při práci na IČO dohadovat.

Rychlejší reakce na změny

V IT technologiích a jiných rychle se vyvíjejících oborech dochází k častým změnám. Ve velkých firmách musejí projít schvalovacích kolečkem a mohou negativně ovlivnit její chod. Při práci na živnost na ně dokážete rychleji reagovat.

OSVČ

Nevýhody práce jako OSVČ

Bez garance minimální mzdy

Jako OSVČ nemáte zaručený výdělek ve výši minimální mzdy, můžete se dostat i do mínusu.

Bez nároku na náhradu mzdy a nemocenskou

Na náhradu mzdy mají nárok pouze zaměstnanci. Pokud si neplatíte při práci na živnostenský list dobrovolné nemocenské pojištění ve výši 115 Kč měsíčně, nemáte nárok ani na nemocenskou.

Zdravotní a sociální pojištění si hradíte sami

Odvody zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení budete mít sice jako živnostník nižší, ale získáte tak i nižší důchod a sociální dávky. Odvody musíte uhradit bez ohledu na váš výdělek.

Bez nároku na benefity

Při práci na IČO nemáte nárok na benefity, které získávají zaměstnanci. Budete se tak muset obejít bez stravenek, zvýhodněného tarifu, služebního vozu, telefonu nebo příspěvku na penzijní či životní pojištění.

Nižší dávky peněžité pomoci v mateřství

Pokud se chystáte na mateřskou dovolenou a pracovaly jste na živnost, musíte si platit nemocenské pojištění alespoň 270 dní před uplatněním nároku.

Obtížnější získání úvěru

Jako živnostník budete obtížněji získávat úvěr u banky. Zaměstnanci s pracovní smlouvou na dobu neurčitou jsou pro bankéře důvěryhodnější kvůli stálým a garantovaným příjmům.

Zvažujete-li práci jako OSVČ, ale nebaví vás obor, ve kterém se pohybujete, podívejte se na rekvalifikační kurzy od Orange Academy.

Mám zájem o odběr newsletteru