V současné době se mnoho firem opět přesunulo z kanceláří k práci z domova. I ta však vyžaduje určitou etiketu. Obzvlášť, pokud pořádáte nebo se účastníte online meetingů. Přečtěte si, jaká pravidla byste měli dodržovat.

Práce z domova: Pravidla, která se vyplatí dodržovat!

S prací z domova se pojí sklony k prokrastinaci, ale také zanedbávání určitých pracovních zvyklostí. Pokud vedete nebo se účastníte online schůzek, následující text se vás týká dvojnásobně. Přečtěte si, jaká pravidla se na home office vyplatí dodržovat.

Dodržujte stejný pracovní režim

Ať už vykonáváte kancelářskou práci z domova jako účetní, marketingový specialista či vývojář, vstávejte ve stejnou dobu, jako když se vypravujete do kanceláře. Čas, který ušetříte tím, že za prací necestujete, můžete věnovat delší snídani nebo začít pracovat dříve. Od začátku oficiální pracovní doby iiž však buďte online a na telefonu.

Během práce z domova se nenechte ničím a nikým vyrušovat. Jedině tak zvládnete stejné množství pracovních úkolů jako při práci z kanceláře. Zbytečně nepracujte přesčasy, mohli byste tak snadno vyhořet. Také dodržujte krátké pauzy na čaj nebo kávu a jednu delší (klidně hodinovou) pauzu na oběd a to klidně bez telefonu. Během pracovního dne není vhodnější doby na odpočinek než při obědě.

Nepodceňujte oblečení

I zde platí, že byste měli chodit oblečeni stejně jako do kanceláře. Vyznává-li vaše firma neformální styl, zasedněte k online meetingu v džínách a tričku, pokud však lpí na formálním oblečení, nespoléhejte pouze na svršek a vezměte si také sukni či kalhoty a elegantní boty. Během online schůzky může nastat situace, kdy se budete muset zvednout od počítače a předpokládáme, že nechcete být viděni ostatními kolegy v pyžamových kalhotech nebo teplácích a košili se sakem k tomu. Dbejte také na úpravu vlasů (příp. vousů). Samozřejmostí je čistota oblečení!

práce z domova

Myslete i na pozadí za kamerou

Nezapomínejte, že nadřízený, kolegové či klienti uvidí během online schůzek nejen vás samotné, ale i prostředí, ve kterém žijete. Snažte se proto místo, ze kterého vysíláte, udržovat v čistotě a pořádku bez nevkusných doplňků. Ideální je světlá stěna bez obrázků. Vyhněte se také umístění zdroje světla (lampy, okna, prosklených dveří) za vašimi zády a tím i špatné viditelnosti vaší osoby v záběru.

Tip: Hledáte-li práci z domova na PC, prohlédněte si nabídky startupů!

Pohrajte si s technikou

Kromě dobrého zvuku a obrazu při meetingu si ohlídejte, aby byla kamera umístěna ve výši vašich očí. Bude-li příliš nízko, ostatní uvidí vaše nosní dírky a bradu, což jistě není pohled, který byste chtěli během vysílání komukoliv poskytnout. Neumožňuje-li váš laptop jiné řešení, připojte se ke schůzce přes telefon připojený ke stojanu.

Respektujte ostatní

Jakákoliv práce z domova stejně jako ta z reálného prostředí vyžaduje úctu, respekt a empatii vůči okolí. V praxi to znamená dochvilnost, respektování ostatních i umění naslouchat.

Chcete se naučit další zásady společenského chování nebo sebeprezentace v rámci firmy a následně vykonávat administrativní práci z domova? Přihlaste se na rekvalifikační kurz Orange Academy!

Zdroj: magazin.lmc.eu

Mám zájem o odběr newsletteru