Každý z pracovních modelů nabízí své výhody i nevýhody. Jaké najdeme rozdíly v zaměstnání vs. podnikání a který pracovní vztah si tedy vybrat? Pro každého je vhodná jiná pracovní rovina, proto se pojďme podívat na objektivní srovnání. 

Jaké najdeme rozdíly v zaměstnání vs. podnikání?

V České republice najdeme průměrně okolo 4 milionů zaměstnanců a přes 1 milion živnostníků (na vedlejší i hlavní činnost). Výsledky počtů založených živností a firem za první čtvrtletí roku 2021 navíc naznačují, že zájem o podnikatelskou činnost v Česku stoupá a ekonomika se probouzí po několika nepříznivých měsících loňského roku.

Přesto faktem zůstává, že počet zaměstnanců výrazně převažuje počet podnikatelů, jak si můžeme snadno spočítat. Každý z pracovních modelů má svá pro a proti a jednoduše každému nevyhovuje to stejné. Proč však o tolik převažuje počet zaměstnanců? Znamená to, že je zaměstnání výhodnější nebo se do podnikání nehrne tolik lidí z jiného důvodu? Posuďte sami.

Zaměstnání: Definice

Zaměstnanecký poměr je typicky uzavírán na základě pracovní smlouvy buď na neurčitou dobu, nebo s jasně stanoveným datem, dokdy smlouva platí. Dále pak může být prodloužena. Jedná se o právní vztah mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, ze kterého plynou práva i povinnosti pro obě strany. S podnikatelskou činností je to trochu složitější.

Podnikatelská činnost nabízí dvě možnosti

Podnikatelem se můžete stát dvěma způsoby. Pro menší až střední podnikatelské záměry se hodí jednodušší cesta, kterou je založení živnostenského oprávnění. Díky němu se stanete tzv. OSVČ (osobou samostatně výdělečně činnou) buď na hlavní, nebo vedlejší činnost.

Dále můžete založit vlastní firmu/společnost s ručením omezeným (s. r. o.), která se vyplatí především v případě větších podnikatelských záměrů, například když chcete zaměstnávat další lidi a podobně. Tento postup je sice byrokraticky i finančně náročnější, avšak umožňuje více možností.

Obě varianty (jak zaměstnání, tak podnikání) jsou ošetřeny zákonem a lze je vykonávat pouze za určitých podmínek.

Výhody a nevýhody zaměstnání

Začneme tedy srovnáním všech výhod a nevýhody častějšího pracovního modelu, kterým je zaměstnání. Jaké existují pro a proti zaměstnaneckého poměru a pro koho je tento způsob práce vhodný?

1/ Jistota pravidelného platu a pracovního místa

Pokud zrovna váš zaměstnavatel neprochází krizí nebo nepadá ekonomika, máte prakticky jistotu, že za svou práci dostanete sjednanou mzdu či plat, a to každý měsíc ve stejnou dobu a ve stejné výši. Samozřejmě je vhodné mít vše řešené ve smlouvě, abyste se nespálili. U seriózního zaměstnavatele se však nemusíte bát, že byste o své vydělané peníze přišli.

2/ Pravidelná pracovní doba

Pro někoho výhoda, pro jiného nikoliv. Obvykle však do zaměstnání docházíte v pravidelnou pracovní dobu a po odpracovaných hodinách odcházíte domů. Nejčastěji se jedná o jednosměnný ranní, dvousměnný (ranní a odpolední) nebo třísměnný provoz firmy. Vždy byste tedy měli vědět dostatečně dopředu, kdy se vás pracovní doba týká a kdy můžete “vypnout” a nic neřešit.

3/ Nemocenská dovolená

Každému se jednou za čas stane, že onemocní nebo dojde k nějakému úrazu. V zaměstnání vás taková událost nemusí příliš trápit. Jednoduše si vyřídíte neschopenku a čerpáte nemocenskou dovolenou.

4/ Zaměstnanecké benefity

Některé firmy mají pro své zaměstnance připravené celé balíčky zaměstnaneckých benefitů, kterými je motivují k většímu výkonu a podobně. Kromě poměrně nudných benefitů, jako je káva zdarma nebo přátelský kolektiv, v pracovních inzerátech čím dál častěji najdeme také benefity, které za to skutečně stojí. Například několik dní dovolené navíc, sick days, home office nebo pobyty ve wellness centrech ocení asi každý.

5/ Dovolená bez výčitek

V zaměstnání vás dle smlouvy čeká jasně daný počet dní dovolené, které si můžete vybrat podle svých představ. V tu chvíli vás nemusí nic trápit, můžete vypnout firemní telefon a starosti hodit za hlavu. Nezapomeňte, že kvalitní odpočinek je opravdu důležitý.

Zaměstnání vs. podnikání: Jak se rozhodnout?

Zaměstnání vs. podnikání: Jak se rozhodnout?

6/ Určité pohodlí a bezstarostnost

Říká se, že být zaměstnán je z určitého hlediska pohodlné. Vyhovuje vám čistá hlava a plnění příkazů z vedení? Pak vám zaměstnanecký poměr sedne.

Nevýhody zaměstnání:

  • Nižší odměna za práci – ve většině případů si jako zaměstnanec vyděláte méně než jako podnikatel. Nižší odměna za práci je vykoupením za bezstarostnost a “pouhé” plnění úkolů. Samozřejmě také záleží na oboru nebo vašich zkušenostech s vyjednáváním o platu.
  • Povinnost dodržovat pracovní dobu – jak už bylo řečeno, pro někoho je dodržování pracovní doby spíše nevýhodou. Především třísměnný provoz s noční službou je pro náš organismus hodně náročný.
  • Úvazek na dlouhou dobu – smlouvu sepisujete na dobu určitou či neurčitou. V každém případě se jedná o poměrně dlouhodobý závazek, který lze přerušit pouze výpovědí, což s sebou nese starosti a menší flexibilitu. Například změnu práce si tedy musíte naplánovat dopředu.
  • Stereotyp a hrozba syndromu vyhoření – práce v zaměstnání bývá více stereotypní a nudná. Po určitých letech vám hrozí i syndrom vyhoření (především na pozicích plných stresu).
  • Přítomnost vedoucího a kolegů – neustálá přítomnost kolegů nebo šéfa není pro každého.  Dominantní typy lidí špatně snášejí jakéhokoliv šéfa, natož nepříjemného nebo zbytečně arogantního. To se často může stát problémem.
  • Nutnost dojíždění – nemáte-li domluvený home office, pravděpodobně musíte do své práce pravidelně docházet nebo dojíždět.
  • Plnění úkolů – kreativní duše trochu trpí, pokud mají pouze vykonávat to, co jim někdo řekne. Je však možné, že vaše nápady a postupy ostatní nadchnou.

Výhody a nevýhody podnikání

Abychom srovnání zaměstnání vs. podnikání měli kompletní, nesmíme zapomenout ani na živnostníky a jednatele firem. Láká vás spíše podnikatelská činnost a pocit, že jste sám sobě šéfem? Pak se podívejte na pro a proti podnikatelské činnosti.

1/ Finance

Jste šikovní a pracovití? Pak vás pravděpodobně čeká lepší výdělek než na stejné pozici v zaměstnaneckém poměru. Výše vaší odměnu se odvíjí podle vašich zkušeností, vůle pracovat a schopnosti říct si o adekvátní odměnu. Průměrně však podnikatelé vydělávají více než zaměstnanci.

2/ Větší svoboda a flexibilita

Záleží pouze na vás, jak si nastavíte pracovní dobu, kdy odjedete na dovolenou a nebo zda se ráno rozhodnete, že si dáte nečekané volno. Samozřejmě záleží na oboru podnikání a také na tom, co vám objem práce dovolí, ale v podnikání vás jednoduše čeká větší svoboda, flexibilnější pracovní doba a nikdo vám neurčuje, zda budete mít 25 dní dovolené za rok nebo třeba 35.

3/ Rozhodujete vy

S výše uvedeným bodem také souvisí to, že vy jste sami sobě šéfem. Nikdo vám nestojí za zády a nekontroluje práci. Zodpovídáte se především sami sobě a následně také vašim zákazníkům či klientům. Neřešíte ani nepříjemné kolegy a podobně. Na druhou stranu potřebujete více sebekázně a pevné vůle, aby výsledek práce stál za to.

4/ Prostředí

Nevyhovuje vám kancelář, dílna nebo provozovna? Uzpůsobte si ji podle svých představ. Také pro své zaměstnance můžete připravit adekvátní pracovní prostředí, které na ně bude mít dobrý vliv.

Jaké vidíte výhody nevýhody v Zaměstnání vs. podnikání vy?

Jaké vidíte výhody nevýhody v zaměstnání vs. podnikání vy?

5/ Smysluplnost práce

Mnoho lidí trpí v zaměstnání, protože je nenaplňuje a mají pocit, že jsou pouze loutkami jiných. Lze to však i jinak, jenže většinou pomocí podnikání. Jako OSVČ nebo vedoucí firmy můžete podnikat v něčem smysluplném, co vás baví a naplňuje. Samozřejmě se jedná o ideální situaci, ale každý máme právo si takovou příležitost vytvořit.

Tip: Zajímá vás reklama a propagace? Co takhle pozice online marketéra, který se věnuje vymýšlení marketingových strategií, správě sociálních sítí nebo propagaci smysluplných projektů? Začněte s rekvalifikačním kurzem marketingu a získejte potřebné vzdělání. 

6/ Práce odkudkoliv

Práce přes počítač nám umožňuje možnosti, které by ještě naše rodiče ani nenapadly. Například cestovat po světě a pracovat odkudkoliv, kde najdeme stabilní internetové připojení. Digitální nomádství sice za poslední rok a půl utrpělo, ale i takové podnikání z domu láká mnoho lidí.

Nevýhody podnikání:

  • Více byrokracie – s podnikáním je spojeno více starostí, účetních záležitostí a další byrokracie, než když se necháte zaměstnat. Kvalitní účetní vám jistě bude nápomocná.
  • Čistou hlavu často nezažijete – mezi nejčastější proti podnikatelské činnosti patří neustálé přemýšlení nad prací, kterému se jen tak nevyhnete. OSVČ a jednatelé jednoduše nedokážou jen tak zavřít dveře od práce a přestat se zaobírat tím, kde sehnat nové klienty a jak vyřešit technický problém, který právě nastal.
  • Nutnost platit si nemocenskou – jako živnostníci nemáte nárok na nemocenskou, pokud si ji sami dobrovolně nepřiplácíte.
  • Shánění zakázek nebo klientů – nemáte žádné zakázky nebo klienty? Pak si nic nevyděláte. Nečekejte zde stejnou jistotu jako v zaměstnání, vy jste ten, kdo se o chod podnikání musí postarat.
  • Stres – s tím vším je většinou spojena větší míra stresu, která opět vede k syndromu vyhoření, pokud se nevěnujete psychohygieně.

Tip: Podnikání i zaměstnání lze vykonávat současně. Stačí si vybrat vhodný obor nebo záměr podnikání a začít podnikat při zaměstnání

Nutno dodat, že každá z uvedených výhod i nevýhod nemusí platit vždy. Jednou za čas se najde problém nebo krize všude a nečekejte tedy, že díky živnosti/zaměstnání získáte bezstarostný život jako v peřince. Je však důležité uvědomit si, kdy už je toho na vás moc a případně změnit práci.

Jaký pracovní model upřednostňujete vy a proč? Napište nám do komentářů.

Mám zájem o odběr newsletteru