Hledáte jednoduchý způsob podnikání? Pak vám jistě neunikla informace o tom, že si můžete založit živnostenský list a podnikat na IČO. V dnešním článku se podíváme na celý postup založení živnostenského oprávnění, co a kde musíte doložit a pro jaké obory podnikání živnost doporučujeme. 

Definice: Co je to živnostenský list?

V minulosti se jednalo o písemný doklad, který byl tištěn na ozdobný arch papíru a opravňoval fyzickou osobu k samostatnému vykonávání podnikatelské činnosti za účelem dosažení zisku. Tento doklad již dnes nezískáme, jelikož od roku 2008 byl nahrazen zápisem do živnostenského rejstříku. Živnostenský list vydaný dříve však i dnes samozřejmě platí.

Správně bychom tedy pojem živnostenský list neměli nadále používat, ale přesto se s ním v praxi běžně setkáme, jelikož jej máme zažitý z minulosti. Živnost definujeme jako soustavnou podnikatelskou činnost v oblasti obchodu, výroby a poskytování služeb, která je provozována samostatně, na vlastní jméno a na vlastní odpovědnost. Vše ohledně živností je upravováno zákonem číslo 455/1991 Sb. o živnostenském podnikání.

Tip: Pokud potřebujete někomu doložit písemnou podobu vašeho oprávnění podnikat, postačí vám vytisknutý výpis ze živnostenského rejstříku. 

Pro koho je vhodné živnostenské oprávnění?

Jestliže uvažujete nad podnikatelskou činností máte pouze dvě možnosti. Můžete si založit vlastní firmu/společnost, která se hodí především pro střední a velké podnikatelské nápady, kdy potřebujete zaměstnance a lepší ochranu majetku. Pro menší podnikání vám postačí druhá možnost a tou je založení živnostenského oprávnění.

Jak založit živnostenský list?

Jak založit živnostenský list a co k tomu budete potřebovat?

Pro založení živnosti není potřeba žádné speciální vzdělání, osvědčení či oprávnění. Nabídka volných živností, ve kterých můžete běžně podnikat, je poměrně široká. Zahrnuje 80 možností a zaškrtnout můžete neomezené množství z nich. Později lze také vaše oprávnění rozšířit o další z nich a to zcela bez poplatku. Jedná se o poměrně bezpečné obory, které nevyžadují speciální licence či potvrzení.

Seznam volných živností najdete na příslušném živnostenském úřadě, kde své podnikání budete také zakládat. Pokud jste se rozhodli pro podnikání v oblasti, která nepatří do volných živností, budete muset doložit potřebnou kvalifikaci k výkonu oboru. Mezi další podmínky, které musí uchazeč o živnostenský list splnit, patří:

  • Plnoletost – v České republice může podnikat pouze osoba starší 18 let.
  • Nezadluženost – na živnostenském úřadu si také ověří, zda nemáte nějaké dluhy na finančním úřadu především za nedoplatky na sociálním a zdravotním pojištění.
  • Čistý trestní rejstřík – pro založení živnosti je důležitá bezúhonnost a čistý trestní rejstřík.

3 tipy na obory, které mají budoucnost

Možná hledáte inspiraci pro obor, ve kterém je vhodné v současné době začít podnikat. Mezi oblíbené živnosti patří služby a řemesla, jako jsou například kosmetické a kadeřnické salóny, stavařské práce či drobný prodej. Některé z nich však v důsledku epidemie koronaviru a vládních nařízení ztratily na oblibě, jelikož jsou v této době poněkud nestálé a bez vyhlídky na dobrou budoucnost. Při rozhodování se vždy zkuste zamyslet nad stálostí a vývojem oboru, do kterého se chcete vrhnout.

V čem tedy v současnosti začít podnikat na živnostenský list? Přinášíme vám tři tipy na podnikání, kterým jednoduše věříme:

  1. Online marketing: Oblasti digitálního marketingu se daří přímo skvěle.  Můžete se nechat zaměstnat v některé z velkých agentur nebo se vrhnout na podnikání po vlastní ose pomocí živnosti a sehnat si několik stálých klientů či jednorázových zakázek. Pokud by vás oblast online marketingu bavila, ale nemáte potřebné znalosti z oboru, využijte náš rekvalifikační kurz marketingu, který vás naučí základy této dynamické oblasti. Dále se můžete specializovat na určitou podoblast, jako je například copywriting, PPC reklama, správa sociálních sítí, SEO či výkonnostní reklama.
  2. Založení vlastního e-shopu: V současné době, kdy jsou klasické kamenné obchody zavřené nebo v omezeném provozu, zažily neskutečný boom e-shopy nabízející zboží všeho druhu. Jeho založení není příliš náročné a jestliže se budete e-shopu dostatečně věnovat, může vás živit na plný úvazek. Nabízet můžete jak vlastní zboží, tak přeprodej nejrůznějších produktů.
  3. Virtuální asistent/ka: Máte rádi práci s lidmi a organizační schopnosti patří mezi vaše přednosti? Pak by vás mohla bavit pozice virtuální asistentky/asistenta, která lze rovněž vykonávat na živnost. Náplní této práce je většinou domlouvání schůzek a kontrola nad kalendářem vašeho klienta, organizace eventů, administrativa a někdy také správa sociálních sítí a podobně. Na pozici asistentky vás také může připravit náš rekvalifikační kurz a do online prostředí ji jistě bez problémů převedete sami.

Všimli jste si, co měly všechny tyto pozice společné? Jedná se práce spojené s internetem, technologiemi a moderním vývojem. Budoucnost tedy očividně leží v modernizaci a vývoji technologií.

Jak založit živnostenský list krok za krokem?

Založení živnostenského oprávnění ve volné živnosti je poměrně jednoduché a rychlé. Pokud splňujete výše uvedené podmínky, budete potřebovat pouze:

  • Občanský průkaz
  • Vyplněný dotazník z živnostenského úřadu
  • Správní poplatek ve výši 1 000 Kč

Stačí tedy v úředních hodinách navštívit příslušný živnostenský úřad a vyplnit dotazník, kde zaškrtnete živnosti, ve kterých chcete podnikat, prokážete se občanským průkazem a zaplatíte poplatek. O vydání oprávnění vás bude úřad informovat.

Složitější situace nastává, pokud chcete podnikat v některé z níže uvedených kategorií:

  • Řemeslná živnost – pokud se váš záměr podnikání řadí mezi řemeslné živnosti, budete pravděpodobně muset doložit doklad o vystudování příslušného řemesla, nebo uznání o odborné kvalifikaci. Další náležitosti zůstávají stejné jako u volné živnosti.
  • Vázaná živnost – v případě vázaných živností se navíc dodává potvrzení o složení odborné zkoušky, nebo maturitní vysvědčení. Jinak postup zůstává opět stejný.
  • Koncesovaná živnost – zdaleka nejvíce dokumentů budete muset doložit v případě koncesované živnosti, jelikož se většinou jedná o velmi složité obory, které například ohrožují zdraví ostatních a podobně. Jednotlivé dokumenty k doložení závisí na daném podnikatelském záměru. Doporučujeme se tedy zeptat na konkrétní podmínky na živnostenském úřadě. Kromě všech dokumentů a potvrzení bude pro založení živnosti nutné získat koncesi, kterou vydává buď příslušný úřad, nebo ministerstvo.

Tip: Zajímá vás výčet řemeslných, vázaných a koncesovaných živností? Podívejte se přímo do přílohy č. 1, 2 a 3 k zákonu č. 455/1991 Sb, kde najdete jejich soupis. 

Jak dlouho trvá zařízení živnosti a kdy mohu začít podnikat?

Ve většině případů svůj živnostenský list získáte do 1 až 2 týdnů od podání žádosti. Vše záleží pouze na vytíženosti daného úřadu, který vám následně určí identifikační číslo (IČO), které uvádíte ve fakturách, vizitkách a podobně. Od této chvíle již můžete začít plně podnikat.

Po obdržení živnosti musíte navštívit OSSZ (Okresní správu sociálního zabezpečení) a zdravotní pojišťovnu a přihlásit se k měsíčnímu placení záloh. Oboje musíte stihnout do 8 dní od založení.

Mám zájem o odběr newsletteru