Setkávání na dálku, je po zkušenostech s pandemií, běžnou součástí pracovních dní. Znáte nástroje pro online setkání, které umožňují videohovory? Mezi nejznámější patří Google Meet, Microsoft Teams, Skype a Zoom. Tyto moderní nástroje lze využít nejen na pravidelné porady firmy, ale i na školení, přednášky, přijímací pohovor nebo na klasický hovor mezi přáteli.

Jak vybrat správný nástroj?

Každý online nástroj se v něčem liší. Vybrat ten pravý pro společnost, vzdělávací instituci nebo i pro soukromé účely, je mnohdy oříšek. Zaměřte se na několik kritérií, které chcete aby váš online komunikační nástroj uměl:

  • Jazyk – pro stále většinu lidí je rozhodující, zda je platforma v českém jazyce. 
  • Počet účastníků – je dobré vědět jaký je maximální počet účastníků. V případě, že pořádáte školení a webináře pro více lidí, mohlo by být omezení nástroje omezující i pro vás.
  • Instalace – ověřte si, zda musí být aplikace nainstalovaná. Při svolávání schůzky je funkce přes odkaz mnohdy výhodnější – šetří čas a připojí se úplně každý. 
  • Čas – některé aplikace nabízí v bezplatné verzi pouze omezený čas volání.
  • Cena – důležité kritérium pro každého je cena. Nejen konkrétní cena, ale i fakt, zda se vyplatí bezplatná verze, nebo je lepší si připlatit a mít k dispozici funkce, které oceníte.

Skype

Jeden z nejznámějších a pravděpodobně i nejpopulárnějších nástrojů pro setkání online je Skype. Pro používání aplikace Skype se musíte nejprve registrovat. Pro spojení s dalšími lidmi je musíte mít v uložené kontaktech, což může situaci z počátku komplikovat. Celkově je Skype velmi jednoduchý na ovládání a je zdarma. Skype nabízí za poplatek možnost volat na mobilní čísla a pevné linky – službu aktivujete zakoupením tzv. Skype kreditu.

Pro firmy je však lepší volbou Skype For Business, který je určen pro mezinárodní firmy a umožňuje pozvat až 250 lidí na jeden hovor. Oproti klasickému Skype nabízí pokročilejší funkce a jedná se o placenou verzi. Cena se odvíjí od počtu uživatelů, kteří jsou k videohovoru připojení.

Skype reaguje na nové trendy a proto existuje třetí varianta a to Skype Meet Now, která funguje bez instalace – jednoduše vytvoříte odkaz a pošlete ho lidem s kterými se chcete spojit. Funguje pouze na Google Chrome a Microsoft Edge. Pozvat můžete maximálně 99 lidí. Celý hovor si lze pro pozdější poznámky přehrát znovu – nahrávka je uložena po dobu 30 dnů.

nástroje pro online setkání

Microsoft Teams

Microsoft Teams je ideálním nástrojem pro firmy, které některé nástroje od Microsoftu již používají. Každý den aplikaci využívá více než 13 milionů lidí. Hlavním důvodem jeho velké obliby je možnost videoschůzek a pohodlného používání – vše máte na jednom místě. Během videohovorů si lze zapisovat poznámky do kalendáře, který je propojený s Outlook kalendářem.

S kolegy si lze chatovat a sdílet i velké soubory. Pro zaměstnance je zde funkce směny, díky které si lze zaznamenat příchod, odchod a přestávky. Program se stal oblíbeným i ve školství a pro poskytovatele kurzů. Kromě schůzek a běžných prezentací, umožňuje i vytváření kurzů, zadávání úkolů a používání virtuální tabule.

Google Meet

Společnosti, které primárně využívají prostředí Google Workspace, mají placenou verzi Google Meet již v ceně licence. Pro hovory v aplikaci stačí zadat jméno nebo email osoby, kterou chcete kontaktovat, ale musíte ji mít předem uloženou v kontaktech. Schůzku lze naplánovat i předem pomocí kalendáře a poslat ji zvoleným účastníkům – opět pomocí jména nebo emailu. Účastníci se pohodlně připojí pomocí odkazu v emailu.

Aplikace funguje pouze v prohlížeči Google Chrome a nemusí se instalovat. Placená verze aplikace umožňuje k hovoru přizvat až 250 účastníků. V aplikaci nechybí funkce sdílení obrazovky, možnost posílat zprávy, nahrávání schůzí a mnoho dalších funkcí. V případě, že používáte verzi zdarma, jsou hovory omezené na 60 minut.

Zoom

Zoom se stal velmi oblíbeným videokonferenčním softwarem po celém světe. Stejně jako u novinky Skype Meet Now stačí, když dalším účastníkům pošlete odkaz, přes který se k hovoru připojí ve svém prohlížeči. Odpadá tedy potřeba mít nainstalovaný program přímo v počítači. Pro vzdělávací instituce, je Zoom jedno z nejlepších řešení. Nabízí rozdělení uživatelů na omezený časový úsek do jednotlivých skupin. Jednoduše mezi ně rozdělíte práci a skupiny se mezi sebou mohou lépe dorozumívat. Moderátor se může jednotlivě připojit ke každé skupině, nebo se dokonce věnovat pouze jednomu účastníkovi. Díky rozšíření pro Google Chrome ho můžete propojit s Google Kalendářem a snadno plánovat nadcházející schůzky a úkoly.

Mám zájem o odběr newsletteru