Práce grafika je zajímavé povolání, vyžaduje však technické i kreativní myšlení. Pokud se jím chcete stát, přečtěte si 5 rad, které vám usnadní začátky.

Grafik: Co dělá a co musí umět?

Práce grafika se odvíjí od jeho specializace, kdy každá vyžaduje odlišné znalosti, dovednosti i pracovní pomůcky. Může mít na starosti například zpracování:

  • propagačních materiálů (letáků, brožur, plakátů, vizitek, katalogů,…),
  • webových stránek a grafického rozhraní aplikací,
  • obalů produktů,
  • retuší, úpravu fotografií do tisku, reklamních kampaní apod.,
  • 3D počítačových vizualizací,
  • grafiky počítačových her.

Práce grafika vyžaduje kromě tvrdých dovedností také soft skills. Konkrétně byste měli být a mít:

  • kreativní,
  • pečliví,
  • komunikativní,
  • proklientský přístup,
  • schopnost nejen nápady vymýšlet, ale dokázat je i realizovat.

Na juniorní pozici můžete získat v závislosti na specializaci a lokalitě průměrný hrubý měsíční plat v rozmezí 23 000 Kč až 43 000 Kč.

Jak se stát grafikem: 5 rad, které vám pomohou v začátcích

Níže se podívejte na 5 rad, jak se stát grafikem. Poradíme vám jakým způsobem se vzdělávat, ale i tipy, co udělat ještě předtím, než rozešlete životopisy nebo začnete podnikat.

1.) Vzdělávejte se!

Abyste se stali uznávaným a dobře vydělávajícím grafikem, budete se muset v první řadě vzdělávat a mít jasno ve specializaci, které se chcete věnovat. Vybrat byste si ji měli nejen podle toho, co vás baví nejvíce, ale také podle vašeho nadání.

Možností, jak obor grafiky studovat, je několik. Preferujete-li samostudium, pořiďte si kvalitní učebnice a stáhněte si vhodné grafické programy pro začátečníky. Nechce-li se vám investovat do placených, zvolte alternativu zdarma, kterou je například Gimp, Scribus, Inkscape nebo Pixlr. Za peníze pak nainstalujete velmi oblíbený a vyhledávaný Photoshop, CorelDRAW, Adobe InDesign, Ashampoo nebo Photo Optimizer.

Potřebujete-li při studiu sociální kontakty, přihlaste se na vysokou školu, která obor grafiky vyučuje nebo se začněte vzdělávat prostřednictvím kurzu.

2.) Navazujte kontakty s dalšími grafiky

V průběhu vzdělávání je dobré navázat kontakty s dalšími grafiky. Nejen s ostatními studenty, ale především s těmi, kteří již mají v oboru praxi. Ti vám mohou dávat zpětnou vazbu, díky níž se budete posouvat a profesně růst. Kromě toho tak můžete získat i první klienty!

3.) Vytvořte si vlastní styl

Abyste prorazili v konkurenčním prostředí mezi ostatními grafiky, měli byste si být vědomi toho, v čem se odlišujete a co umíte lépe než ostatní. Naučte se do své práce vkládat svou osobnost! Lidé by při pohledu na ni měli poznat, že jde o vaše dílo.

Tip: Photoshop online zdarma můžete využívat na webových stránkách Adobe.com.

4.) Sledujte tvorbu nejúspěšnějších

Inspirace od těch nejúspěšnějších vám může pomoci v nalezení vlastního stylu. Nechceme tím však říct, že byste je měli kopírovat! Spíše se snažte sbírat různé nápady a s těmi následně pracovat (kreativně je přetvářet a vylepšovat).

5.) Vytvořte si portfolio

Chcete-li začít pracovat jako grafici, měli byste si vytvořit profesionální portfolio. I jako čerství absolventi byste měli mít při hledání pracovního místa vypracované reálné projekty odpovídající pozici, na kterou se hlásíte.

Tip: Nezaujala vás pozice grafika? Podívejte se na rekvalifikační kurzy Orange Academy. Poskytujeme je pro obor účetnictví, daní, personalistiky, administrativy ale i online marketingu!

Zdroj: wikihow.cz, startupjobs.cz, jobs.cz

Mám zájem o odběr newsletteru