OSOBNÍ ZKUŠENOST Nastal den „D“ a zkouška je tu. Myslím, že nezáleží na tom, zda byla pauza ve výuce skrz koronavirus, protože nás paní lektorka zásobila úkoly a podklady i během karantény, což ocenila většina studentů. Možná i díky tomu naše skupina dopadla ve výsledném hodnocení velice slušně.

Jak jsme zmínila již minule, tak opakování mělo opravdu smysl. Pokud se nechcete zúčastnit všech lekcí kurzu, tak si opravdu na opakovací lekci udělejte volno. Mě osobně rekapitulace a počítání všech probraných příkladů moc pomohlo 🙂

! Jestliže čtete tento díl jako první, nezapomeňte na ty předchozí, ať si uděláte ucelený obrázek o tom, jak celý kurz probíhal od začátku až do konce.

Kurz „Mzdové účetnictví se základy personalistiky“ jsem absolvovala proto, abych vám co nejvíce přiblížila průběh celé rekvalifikace. Nenašla jsem totiž lepší způsob, než se sama přímo zúčastnit a vše si zkusit na vlastní kůži.

Vlastní zkušenost je nenahraditelná a nejvíc vypovídá o tom, jak rekvalifikační kurzy skutečně probíhají, jak moc jsou obtížné a jak nakonec vypadá závěrečná zkouška.

Přečtěte si, jak probíhali předchozí lekce:

Chodím na rekvalifikační kurz Mzdové účetnictví se základy personalistiky 1. díl.“

Chodím na rekvalifikační kurz Mzdové účetnictví se základy personalistiky 2. díl.“

Chodím na rekvalifikační kurz Mzdové účetnictví se základy personalistiky 3. díl.“

Chodím na rekvalifikační kurz Mzdové účetnictví se základy personalistiky 4. díl.“

Chodím na rekvalifikační kurz Mzdové účetnictví se základy personalistiky 5. díl.“

Chodím na rekvalifikační kurz Mzdové účetnictví se základy personalistiky 6. díl

Chodím na rekvalifikační kurz Mzdové účetnictví se základy personalistiky 7. díl

Rekvalifikační kurz přes dotace POVEZ II

Jestliže ohledně rekvalifikace stále váháte, využijte skvělé možnosti vyřídit si kurz přes dotační program POVEZ II. Ten je určený pro všechny osoby, které podnikají jako OSVČ nebo jsou zaměstnanci. Tady pozor, součinnosti se zaměstnavatelem se nevyhnete!

I když znáte spíše vyřízení rekvalifikace přes úřad práce, dotace POVEZ II spočívá úplně v něčem jiném. Není určena pro ty, kteří nemají aktuálně žádné zaměstnání a jsou na ÚP v evidenci jako uchazeči o novou práci, ale naopak pro všechny, kteří mají aktivní IČ (identifikační číslo pro podnikatele).

Projekt je určen pro zaměstnavatele a jejich zaměstnance, OSVČ z celé ČR mimo sídlo hl. města Praha. Více informací najdete v článku

https://orangeacademy.cz/clanky/rekvalifikacni-kurzy-povez-ii/.

Na osmé lekci kurzu mzdového účetnictví na studenty čekala zkouška

Okruh zkoušky:

  • PHV – průměrný hrubý výdělek,
  • DPN – dočasná pracovní neschopnost,
  • souběžná DPP (dohoda o provedení práce),
  • čistá mzda s odstupným,
  • dopočet zdravotního pojištění,
  • roční zúčtování (RZ).

kurz mzdové účetnictví zkouška

Opět jsme se sešli v hojném počtu kolem deváté hodiny ranní. Zkouška začala o půl hodiny později. Paní lektorka nám vše vysvětlila, rozdala zadání, pomocné vzorečky a čistý papír na poznámky. S sebou jsme potřebovali jen psací potřeby a kalkulačku.

Pro vypočítání šesti příkladů (6 okruhů zkoušky) jsme měli časový limit 4 hodiny. Nicméně většina studentů si vystačila s polovičním časem. Nemusíte se tak obávat, že byste příklady nestihli vypočítat. Pro úspěšný výsledek testu musíte mít nejméně 60 %, což je velmi reálné.

Studenti, kteří test úspěšně zvládnou, získají oficiální osvědčení o rekvalifikaci s akreditačním číslem vydaným MŠMT ČR s celostátní platností. Buď jej obdrží ještě ten samý den (tedy v den zkoušky), případně až po skončení kurzu. Pro každého totiž kurz mzdového účetnictví zkouškou nekončí, většina si připlatila ještě dvě lekce na počítači v účetním programu Pohoda.

V napětí dlouho také nezůstanete, výsledky jsme se dozvěděli už kolem jedné hodiny odpolední přímo v den zkoušky. Vše bylo rychle zkontrolované, a to proto, že byly testy vyhodnocovány průběžně podle doby odevzdání. Každý absolvent měl jiné tempo a jiný čas dokončení testu.

Shrnutí:

A nyní vám už můžu napsat sladké tajemství. Zkoušku jsme zvládli úplně všichni 🙂

Je jasné, že ne každý se stejným počtem bodů. Někteří zkoušku zvládli s přehledem, jiní se u testu více potrápili, nicméně je třeba si uvědomit, že každý máme jiné tempo učení, jiné zkušenosti, znalosti a jsme v různé věkové kategorii. Mezi námi byli i studenti ve vyšším věku a poprali se s tím velice statečně.

Když to shrnu, určitě nepodceňte docházku na výuku a domácí úkoly. Když se budete učit průběžně, zkoušku zvládnete s přehledem a úsměvem. Celá učebnice je dobře koncipována, výklad je srozumitelný. Když si ale nebudete vědět rady, nebojte se zeptat. Lektorka kurzu je tu pro vás a je tu od toho, aby vás všechno naučila. Tak tedy vstřebávejte nové informace a zkušenosti z její mnohaleté praxe. Své znalosti pak budete moci uplatnit na pozici mzdové účetní.

Mám zájem o odběr newsletteru