OSOBNÍ ZKUŠENOST Nevěděla jsem, jak vám co nejvíce přiblížit průběh rekvalifikace. Proto jsem si vybrala kurz „Mzdové účetnictví se základy personalistiky“ pořádaný společností Orange Academy s.r.o. Na podzim roku 2019 jsem se byla podívat na úvodní lekci, ale pořád to nestačilo, abych si vytvořila dokonalou představu o tom, jak rekvalifikační kurz skutečně probíhá, jak moc je obtížný a jak nakonec vypadá závěrečná zkouška. Ono zvenčí to celé vypadá jinak, než když se kurzu sami účastníte. Proto jsem se rozhodla kurz absolvovat celý.

Přečtěte si, jak probíhali předchozí lekce:

Chodím na rekvalifikační kurz Mzdové účetnictví se základy personalistiky 1. díl.“

Chodím na rekvalifikační kurz Mzdové účetnictví se základy personalistiky 2. díl.“

Chodím na rekvalifikační kurz Mzdové účetnictví se základy personalistiky 3. díl.“

Chodím na rekvalifikační kurz Mzdové účetnictví se základy personalistiky 4. díl.“

Rekvalifikace přes dotace POVEZ II pod záštitou ÚP

Opět zmiňuji úžasnou možnost využít dotační program POVEZ II, a to v případě, pokud jste osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ) nebo zaměstnanec. O co přesně jde? Mnoho lidí zná spíše rekvalifikační programy přes ÚP, které jsou určeny přímo pro uchazeče o zaměstnání, kteří jsou na úřadu práce v evidenci. Pro využití dotace POVEZ II být vedeni na „pracáku“ nemusíte. Laicky řečeno se jedná o dotace na IČ (identifikační číslo pro podnikatele).

Projekt je určen pro zaměstnavatele a jejich zaměstnance, OSVČ z celé ČR mimo sídlo hl. města Praha. Zaměstnanci si mohou o dotaci zažádat POUZE v součinnosti se zaměstnavatelem, nelze ho obejít!

Více informací najdete v článku

https://orangeacademy.cz/clanky/rekvalifikacni-kurzy-povez-ii/.

Co se probíralo na 5. lekci mzdového účetnictví se základy personalistiky?

  • Slevy na dani (na poplatníka, manželku a děti),
  • daňové zvýhodnění na invalidní důchodce, studenty, osoby s průkazem ZTP,
  • daňové zvýhodnění na umístění dítěte v předškolním zařízení,
  • odvody daně, zúčtování daně ze mzdy,
  • výpočet ročního zúčtování záloh na daň.

Člověk by ani neřekl, jak to uteče. Mám za sebou už pět sobotních lekcí, kde jsem se naučila či zopakovala spoustu nových věcí. Už jsem za polovinou a v příkladech se začínám docela orientovat. I když se pořád doplňuje nějaké učivo, tak vše má souvislost se vším, a to co jsme se naučili v minulých hodinách, se pořád opakuje a navazuje na nové věci. Jak jsem zmiňovala už v minulém článku, hodně mi pomáhá tahák, který jsem si vytvořila. Musím ho zase aktualizovat, doplnit o nové vzorečky a příkladové výpočty.

Ať už se dané lekce účastníte nebo ne, doporučuji se věnovat studiu i doma, prozkoušet se z opakujících otázek a udělat si opakovací test v e-learningu Orange Academy. Na konci páté lekce jsme opět dostali domácí úkol. Tentokrát těch stran bylo víc, ale vypadá to složitěji, než to je.  🙂

Jak jsem dopadla v testu na daňové zvýhodnění?

Test byl na teorii a jeden ukázkový příklad, u kterého stačilo jen trochu zapřemýšlet.

Jak jsem dopadla v testu na daňové zvýhodnění?

Shrnutí:

Na páté lekci jsme zkoušeli výpočet ročního zúčtování záloh na daň. Musím se přiznat, že to pro mě bylo poměrně jednoduché. Ač jsem osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ) už řadu let, dělám každý rok daňové přiznání, a to nejen pro sebe. Letos jsem jich v únoru dělala pět, a tak to mám čerstvě v paměti. Ono sice dělat daňové přiznání pro zaměstnance a živnostníka je rozdíl, ale určité zákonitosti se shodují. Navíc jsem zvyklá na tento typ formulářů a na tabulky.

Tip! Nejste tabulkový typ? Nevadí, nejste v tom sami. Každému tabulky nesedí. Zkuste si napsat výpočty zvlášť na papír a hotové výsledky do tabulky jen zapište!

Opět doporučuji, když něco na kurzu nebudete vědět, nestyďte se přihlásit nebo přiznat, kde jste udělali chybu. Pomůže vám to do příštích lekcí. Když to neuděláte, nebudete chápat další souvislosti.

Pro aktuální videa z oblasti práce a personalistiky odebírejte kanál Orange Academy. Vyplatí se to!

Mám zájem o odběr newsletteru