OSOBNÍ ZKUŠENOST Přemýšlela jsem, jak vám co nejvíce přiblížit průběh rekvalifikace. Vybrala jsem si kurz Mzdové účetnictví pořádaný společností Orange Academy s.r.o. Na podzim roku 2019 jsem se byla podívat na úvodní lekci, ale pořád to nestačilo, abych si vytvořila představu o tom, jak rekvalifikační kurz skutečně probíhá, jak moc je obtížný a jak nakonec vypadá závěrečná zkouška. Proto jsem se rozhodla kurz absolvovat celý.

Články na předchozí lekce:

Chodím na rekvalifikační kurz Mzdové účetnictví se základy personalistiky 1. díl.“

Chodím na rekvalifikační kurz Mzdové účetnictví se základy personalistiky 2. díl.“

Chodím na rekvalifikační kurz Mzdové účetnictví se základy personalistiky 3. díl.“

Rekvalifikace přes dotační program POVEZ II

Jste li osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ) nebo zaměstnanec, máte možnost využít dotační program – POVEZ II. O co jde? Mnoho lidí zná spíše rekvalifikace přes ÚP, které jsou určeny přímo pro uchazeče o zaměstnání, kteří jsou na úřadu práce v evidenci. Pro využití dotace POVEZ II být vedeni na „pracáku“ nemusíte.

Projekt je určen pro zaměstnavatele a jejich zaměstnance, OSVČ z celé ČR mimo sídlo hl. města Praha. Zaměstnanci si mohou o dotaci zažádat POUZE v součinnosti se zaměstnavatelem, nelze ho obejít!

Více informací najdete v článku

https://orangeacademy.cz/clanky/rekvalifikacni-kurzy-povez-ii/.

Co se probíralo na čtvrté lekci mzdového účetnictví:

  • nemocenské pojištění (formuláře 9),
  • daň z příjmů FO ze závislé činnosti,
  • výpočet čisté mzdy,
  • solidární daň,
  • sleva na poplatníka.

Ať už budete na dané lekci přítomni či nikoliv, je dobré se věnovat studiu i doma, prozkoušet se z opakujících otázek a udělat si opakovací test v e-learningu Orange Academy. Na konci každé lekce dostáváme i domácí úkol. Většinou se jedná o příklady o straně A4. Pojďme tedy na to.

Jak jsem dopadla v testech z rekvalifikace?

První test byl na daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti. Měla jsem špatně 1 otázku. Konkrétně: “Předmětem daně z příjmů ze závislé činnosti nejsou:…” Dala jsem odstupné a mělo být náhrady cestovného.

rekvalifikace test 1

Druhá část testu byla na slevy na dani. I když jsme teorii nestihli ještě probrat celou, test jsem zkusila a dopadla takto. Měla jsem špatně 2 poslední otázky z teorie.

rekvalifikace test 2

Poslední test jsem nedělala, byl na teorii z okruhu daňového zvýhodnění. Teorii jsme neprobrali, tak bych jenom tipovala. Test si nechám na příště 🙂

Shrnutí:

Na čtvrté lekci jsem vnímala vyváženost mezi teorií a praxí. Mě osobně praxe baví víc, ale zase bez té teorie to tak úplně nejde. Naštěstí paní lektorka teorii přednáší svižně a větší důraz klade na samotné příklady. Určitě se nestyďte přihlásit, když něco nevíte a nechte si to vysvětlit. V opačném případě se povezete na vlně neznalosti a nebudete chápat další souvislosti.

Pro aktuální videa z oblasti práce a personalistiky odebírejte kanál Orange Academy. Vyplatí se to!

Mám zájem o odběr newsletteru