Minimálně z doslechu to známe všichni: zaměstnavatel přidává práci, ale na výplatní pásce se to nijak neprojeví. Pracujete už nějakou dobu na stabilním místě, ale výše vašeho platu nijak neroste? Pak si o zvýšení budete pravděpodobně muset říct sami. Přinášíme vám 6 tipů, jak si říct o vyšší plat a jeden tip navíc, ve kterém vám prozradíme, co naopak nikdy neříkat.

Chcete si říct o vyšší plat? Vyzkoušejte naše tipy

Otázka peněz v zaměstnání je tak trochu ošemetná a ne každý ji rád řeší – ať už z pozice pracovníka, nebo vedoucího. Některé firmy nabízí nejrůznější zaměstnanecké benefity jako přilepšení nebo zvyšují mzdu svým zaměstnancům pravidelně každý rok. Vůbec nejlépe otázku odměn řeší společnosti, které k pravidelnému zvyšování přidávají nejrůznější prémie, třinácté a čtrnácté platy nebo třeba příspěvky na dovolenou a podobně. Takoví zaměstnavatelé si svých podřízených očividně váží a diskuze o platu u nich není buď potřeba, nebo nebude představovat velký problém.

Avšak stále existují také zaměstnavatelé, kteří svým pracovníkům nezvýší plat ani po několika letech práce, benefity neposkytují a ještě přidávají svým zaměstnancům práci navíc. Občas je jednoduše nutné ozvat se a o vyšší plat si vyloženě říci, jenže jak? Zkuste se držet našich tipů.

Zajímavost: Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění je 72 % Čechů spokojeno se svým zaměstnáním, ale ne s výší svého platu. 

Kdy a komu si říct o vyšší plat?

Ve větších firmách, kde se nachází personalista, který řeší požadavky zaměstnanců, můžete zajít přímo za ním a probrat vaši žádost. Pravděpodobně bude muset váš požadavek předložit někomu z vedení nebo vám sjedná schůzku.

Tam, kde se personalista nenachází, budete se svým požadavkem muset vyrazit přímo k vedoucímu pracovníkovi, nadřízenému nebo řediteli, který o takových záležitostech rozhoduje.

Nejlepší dobou pro vyjednávání o platu je jistě čas, kdy se firmě obecně daří. V úpadku ekonomiky, kdy se škrtají všechny náklady navíc, vám pravděpodobně nikdo ochotně nepřidá. Vůbec nemusíte čekat na konec roku nebo ukončení kvartálu, kdy žádají i ostatní. Naopak se snažte s tímto požadavkem přijít v době, kdy nikdo jiný nepožaduje to samé. Skvělým načasováním si rozhodně přidáte plusové body navíc.

Jak si vyjednat vyšší plat?

Jak si vyjednat vyšší plat?

Snažte se také vybrat dobu, kdy má vedoucí dobrou náladu. Ideálně během dopoledne, kdy ještě není unavený a nestihlo jej nic rozhodit. Pokud již za dveřmi uslyšíte vzteklé nadávání do telefonu, rovnou se otočte a přehoďte schůzku na lepší dobu.

Připravte si dobrou půdu pod nohama

Vašeho šéfa také lépe přesvědčíte o vašich zásluhách v době, kdy máte na kontě nějaký úspěch, dobrý výsledek nebo něco navíc. Naprosto ideální pozici získáte, pokud o vás projeví zájem konkurenční firma nebo společnost. Jestliže máte téměř jisté pracovní místo jinde, získáte potřebné sebevědomí a vhodnou výchozí pozici. Nesnažte se však tímto argumentem převálcovat vašeho nadřízeného. Pokud budete příliš tlačit na pilu a ohánět se jinou pracovní nabídkou příliš arogantně, s radostí vás ke konkurenci pošle.

Kdy přijít s žádostí a jak začít?

Do přípravy zahrňte průzkum vašeho postavení ve firmě. Jsou s vámi spokojení? Víte, jak si stojíte mezi kolegy? Jakmile víte, na čem jste, domluvte si schůzku s vedoucím. Klidně přiznejte téma dané schůzky a řekněte, že byste rádi probrali výši vašeho platu. Využít můžete domluvu přes asistentku, e-mailem nebo osobně navrhnout termín setkání.

Samotnou schůzku zahajte otázkou, zda je s vámi šéf spokojený. Zeptejte se ho na zpětnou vazbu a se získanými informacemi operujte dle potřeby. Nemusíte příliš dlouho chodit kolem horké kaše a radši přejděte k věci. Řekněte o kolik chcete přidat a proč. Teprve po reakci druhé strany uvidíte, zda budete potřebovat nějaké argumenty či nikoliv.

O kolik si říct navíc?

Nejlépe přijímány jsou žádosti o zvýšení platu do 10 %. Pokud však firma zrovna strádá nebo se nacházíte v obecně nepříznivé době, je takové zvýšení spíše nemyslitelné. Na druhou stranu, jestliže se můžete opřít o dobré výsledky, zkušenosti, získané vzdělání nebo se firmě daří, můžete požádat i o více než 10 %. Také je vhodné zjistit si, jaké platy dostávají kolegové z oboru u konkurenčních zaměstnavatelů a podobně.

Prokažte své schopnosti na výsledcích

Lze vaše úspěchy a výsledky prezentovat pomocí různých nástrojů? Pak se nedržte pouze slovní argumentace, ale klidně se vyzbrojte analýzami, grafy nebo konkrétními úspěchy. Takový postup se vyplatí především ve velkých firmách, kde jste pouze jedna z mnoha ryb v rybníce a vedoucí možná ani neví, za které výsledky jste zodpovědní právě vy. V menší firmě, kde každý zná každého, zas takovou výbavu asi nebudete potřebovat.

Buďte asertivní a otevření dohodě

Přestože se jedná o dost náročné téma, snažte se udržet nervy na uzdě. Stále se chovejte slušně, mluvte sebevědomě a asertivně, ale na nikoho neútočte. Je možné, že vám druhá strana navrhne nějaký kompromis či dohodu. Může se jednat například o benefit navíc místo peněz, více dní dovolené a podobně. Klidně si návrhy nechte projít hlavou a netrvejte tvrdě na svém. Někdy jednoduše není v silách firmy zvýšit váš plat, ale zachování dobrých vztahů stojí za to.

Tip: Více si o technikách asertivní komunikace můžete přečíst v našem článku. 

Co naopak neříkat, když žádáte o vyšší plat?

Připomeňte si, že jdete jednat o platu, ne do války. S vaším nadřízeným jste většinou denně v kontaktu a několik tisíc navíc nestojí za dusno na pracovišti, které by dříve nebo později stejně zapříčinilo váš odchod, ať už výpovědí od vás, nebo od zaměstnavatele. Připravené argumenty, námitky a návrhy mohou být užitečné, ale pokud na schůzku půjdete jako do boje, prohrajete, i když peníze dostanete.

Rozhodně také nedoporučujeme hraní na city. Vyšší plat dostáváte za své kvality a odvedenou práci, ne protože nemáte na nájem, plánujete rodinu nebo jste ve firmě nejdéle. Takové argumenty nefungují a ani je nemusíte zkoušet. Vyvarujte se hrbení, žadonění a žebrání kvůli osobním důvodům a raději si na pomoc přizvěte své dobré výsledky.

A co když to nevyjde?

Přidáno jste nedostali, i když by vaše práce zasloužila lepší ohodnocení? Jestliže mezi vámi a zaměstnavatelem nedošlo k žádné dohodě a pouze si trvá na svém, možná je čas na změnu. Najděte si práci, kde vás skutečně ocení za váš výkon. Pomoci vám mohou rekvalifikační kurzy, které zvýší vaši hodnotu na pracovním trhu. Jedná se o rychlý a efektivní způsob, jak doplnit své vzdělání a stát se cennějším článkem v pracovním oběhu. Možná je právě nyní vhodný čas na změnu.

Mám zájem o odběr newsletteru