Láká vás práce personalisty a nevíte, jaké potřebujete vzdělání a zkušenosti? Prozradíme vám, jak se stát personalistou, výhody i úskalí této práce nebo pro koho je vhodná. Začněte pracovat na personálním oddělení a zajistěte si práci, která se umístila na 2. místě v žebříčku žádanosti pracovních pozic.

Tip: Tento článek byl připraven v rámci seriálů článků Jak se stát. Podívejte se také na předchozí díly Jak se stát překladatelem nebo  například na článek, kde rozebíráme práci mzdové účetní. Vše, co potřebujete vědět, najdete na jednom místě.

Práce personalisty: Co vlastně dělá personalista?

Personalista/ka většinu své pracovní doby věnuje lidem. Přichází s nimi do každodenního kontaktu a musí umět řešit jakoukoliv situaci, do které se se zaměstnanci může dostat. Hlavní pracovní náplní personalisty je nábor nových zaměstnanců a obsazování volných pozic ve firmě nebo společnosti, pro kterou pracuje.

Dále nové zaměstnance zaučuje na pracovní pozici a řeší jejich individuální dotazy. Stará se také o vzdělávací systém ve firmě, tedy různá školení, kurzy nebo i rekvalifikace. Věnuje se motivaci zaměstnanců, probírá s nimi případné problémy, konflikty v kolektivu a předchází tím nevhodné atmosféře na pracovišti. Pokud má tedy zaměstnanec nějaký dlouhodobější problém, většinou je personalista prvním člověkem, na kterého se lze obrátit.

V neposlední řadě se také věnuje administrativní stránce celé věci. Připravuje pracovní smlouvy a dohody, řeší jejich evidenci, obnovu a změny. Organizuje celou personální agendu dané společnosti, tvoří právní dokumenty organizace nebo třeba vnitřní řád či plán.

Dalo by se říci, že se jedná o spojovací článek mezi zaměstnancem a hlavním zaměstnavatelem (ředitelem, vedoucím apod.). Mnoho záležitostí je tedy delegováno na práci personalisty. Pokud se jedná o menší firmu s nízkým počtem zaměstnanců, může mít personalista na starosti také jiné oblasti jako účetnictví nebo online marketing společnosti. Zkušenosti s digitálním marketingem se mu také budou hodit při propagaci volných pracovním míst na portálech určených k tomuto účelu.

Můžete se běžně setkat s alternativními názvy pro tuto pozici. Jedná se například o: personální specialista, náborový specialista, referent osobního oddělení, HR manažer ale také anglické varianty HR officer, HR administrator a personnel assistant. Všechny názvy však znamenají to samé.

Výhody a nevýhody práce na personálním oddělení

Z uvedeného popisu pracovní náplně tedy vyplývá, že se rozhodně jako personalista nebudete nudit. Pojďme se nyní zaměřit na výhody a úskalí této oblíbené pracovní pozice.

Výhody:

  • různorodá pracovní náplň
  • smysluplná práce
  • kontakt s nejrůznějšími lidmi (široká škála pracovních pozic, se kterými se setkáte)
  • fyzicky nenáročná práce
  • dynamicky se rozvíjející obor
  • dobré platové ohodnocení

Nevýhody:

  • občasné konfliktní situace s lidmi
  • velké nároky na komunikační schopnosti
  • neslušnost některých uchazečů o práci (například když se neomluví z pracovního pohovoru a nedorazí)

Pro koho je práce personalisty vhodná?

Pro a proti této pracovní pozice nám tedy napovídají, pro koho se zaměstnání náborového specialisty hodí. Rozhodně by vás měla bavit práce s lidmi a nedělat vám potíže komunikace s nimi. Také se na tuto pozici budete hodit, pokud vás nebaví sedět celý den na místě, ale rádi střídáte různé pracovní činnosti apod. Konfliktní a dominantní lidé, kteří musí mít vždy pravdu, se pro takovou práci příliš nehodí.

Personalista práce

Jak se stát personalistou? Potřebujete specifické vzdělání.

Tip: Přečtěte si také návod, jak se stát grafikem a 5 skvělých tipů pro začátečníky v oboru grafiky. 

Práce personalisty: Potřebné vzdělání a měkké dovednosti, které se vám budou hodit

Chcete se nechat zaměstnat jako personalista v některé z firem či organizací? Pak začněte potřebným vzděláním pro tuto pozici. Naštěstí práce personalisty nevyžaduje tituly z vysoké školy ani specifickou střední školu. Náborovým specialistou se můžete stát na základě osvědčení z rekvalifikačního kurzu personalistiky, na kterém se naučíte vše potřebné.

Kurz zahrnuje jak praktickou část, tak teoretickou část výuky. Naučíte se samostatně vést pracovní agendu, vytvářet motivační systém ve firmě, ale také všechny náležitosti týkající se pracovních smluv, výpovědí a dohod. Vyzkoušíte si, jak vést pracovní pohovor a na co se při pohovoru ptát uchazečů.

Samozřejmě zabrouzdáte také do vod zákonů a práva například z hlediska pracovní bezpečnosti nebo odborů.

A jaké měkké dovednosti neboli soft skills se vám budou hodit? Které vlastnosti by měl mít správný personalista?

Soft skills náborového manažera

  1. Komunikační dovednosti – asertivní a slušná komunikace by měla být předností tohoto pracovníka. Někdy je potřeba řešit napjatější situace a spory, vždy je však nutné udržet své emoce na uzdě. Při pracovních pohovorech se vám také bude hodit empatie, dobrý odhad na lidi a znalost řeči těla.
  2. Organizační schopnosti – máte rádi řád a zvládáte svůj time management? Pak máte skvělý předpoklad pro práci personálního specialisty. Chaos, nepořádek a pozdní příchody totiž do této práce skutečně nepatří. Naštěstí se na tomto předpokladu dá poměrně snadno zapracovat.
  3. Respekt k ostatním – budete se setkávat s vedoucími pracovníky, řediteli firmy, manažery, ale i řemeslníky, asistentkami a podobně. Ke všem je potřeba přistupovat s úctou a respektem bez ohledu na pracovní pozici ve firmě.
  4. Schopnost řešit problémy – překonávat běžné i náročnější překážky a rychle vyhodnocovat situaci občas vyžaduje pracovní pohovor i organizace seminářů ve firmě.

Kolik si vydělá personalista?

Zajímá vás měsíční odměna HR manažera? Samozřejmě záleží na tom, v jak velké firmě pracujete, zda tuto pozici vykonáváte na IČO nebo jako zaměstnanec a také na vašich schopnostech vyjednat si adekvátní plat. Běžně si však personalisté vydělávají poměrně hezké peníze nad platovým průměrem v České republice. Průměrný měsíční hrubý příjem se tedy pohybuje mezi 27 000 až 49 000 Kč (dle zdroje platy.cz).

Tento dynamický obor slibuje zajímavou budoucnost a stabilní zaměstnání s pěkným ohodnocením. Vrhněte se do rekvalifikace na personalistu ještě dnes a začněte pracovat na pozici, která vás bude skutečně bavit. Těšíme se na vás.

Mám zájem o odběr newsletteru