Chcete se stát programátorem a hledáte tipy na to, jaký programovací jazyk začít studovat, kde nebo jak uspět v přijímacím řízení? V tomto článku najdete na tyto otázky odpovědi.

Nejenže je na trhu práce o IT obor velká poptávka, ale profese v jeho rámci přinášejí také zajímavé benefity, jako například práci z domova nebo vysoké finanční ohodnocení. Typickým příkladem je profese programátora. Abyste se jím však stali, potřebujete zjistit několik věcí: co a kde se naučit, jak získat první praxi v programování nebo jak uspět při pohovoru. V tomto článku se vše dočtete!

Jak se stát programátorem: Kde se vzdělávat?

Ať už jste rodiči žáků, kteří se chtějí stát programátory, nebo pracujete v jiném oboru a rádi byste se na tuto pozici rekvalifikovali, v první řadě potřebujete vědět, kde se vzdělávat.

Střední školy

Pokud přemýšlíte nad výběrem střední školy, dejte na rady zkušených odborníků s praxí, kteří považují IT střední školy za málo kvalitní. Doporučují spíše gymnázia a následné studium vysoké školy.

Tip: Budete-li skutečně dobrými studenty, mohou si vás již na střední škole vyhlídnout budoucí zaměstnavatelé. Proto nezahálejte a učte se nejen teoreticky, ale i prakticky, abyste tak rozvíjeli své dovednosti. Níže naleznete tipy, jak na to!

Vysoké školy

Jestliže již patříte mezi studenty vysoké školy nebo se budete připravovat na přijímací zkoušky, nezapomínejte, že abyste získali dobrou průpravu pro praxi a stali se úspěšnými programátory, musíte se učit! Ideální je, pokud se budete vzdělávat během studia i jinde – např. na webových stránkách určených pro programátory.

Rekvalifikační kurzy

Pracujete-li v oboru, který vás nenaplňuje a raději byste se stali programátory, můžete využít rekvalifikačních kurzů, jež nabízejí specializované vzdělávací organizace nebo úřady práce. V případě, že jste evidovaní jako uchazeči nebo zájemci o zaměstnání, vám může kurz proplatit v plné výši. Musíte však splnit i další podmínky.

Rekvalifikaci však můžete absolvovat i v rámci současné práce. Někteří zaměstnavatelé preferují přijmout na pozici programátora stávající zaměstnance z jiných oddělení. Pokud tedy vykonáváte například profesi testera či datového analytika, máte šanci stát se programátorem i ve vaší firmě!

Jaké programovací jazyky v začátcích zvolit?

Ještě předtím než se pustíte do základů programování, byste si měli ujasnit, v jakém programovacím jazyce chcete začít. Vyberte si jeden dle následujících kritérií:

  • uplatnění v praxi (rozšíření, vývoj, plat, tvorba vlastních projektů, poptávka firem apod.),
  • platforma (počítač, telefon,…).

Dle některých programátorů je dobré v začátcích zvolit PHP, které je extrémně populární u malých a středních projektů. Bude se vám hodit i v případě, kdy zvažujete vlastní podnikání. Jsou v něm naprogramovány téměř veškeré webové stránky (například i velikáni jako je Facebook nebo Wikipedia).

Dalším doporučovaným jazykem pro začátečníky je Java. Nejen kvůli oblibě ve firmách, ale i pro svou modernost, funkčnost na všech platformách, technologii, která je zdarma a vysokých výdělcích na pozici Java programátora.

Jako třetí variantu doporučují C# .NET. Programovací jazyk v základní verzi zdarma, který je přehlednější než Java a knihovny jsou v něm lépe zdokumentované. Lze v něm vytvářet aplikace, weby i hry.

Začít můžete také v Pythonu – programovacím jazyku s jednoduchým kódem, jenž využívá například Kiwi.com, Amazon, Instagram nebo Spotify.

A jakým jazykům byste se v začátcích měli naopak vyhnout? Mezi nevhodné patří zastaralý Pascal, Delphi, C nebo složité C++ či JavaScript.

jak se stát programátorem

Jak se naučit programovat

Kromě absolvování vhodných škol nebo rekvalifikačního kurzu byste měli programovat i ve svém volném čase. Jedině tak se budete zdokonalovat a stanete se profesionálním programátorem.

Počítejte s tím, že programování znamená někdy také hodiny googlení informací. Ani škola, ani sebelepší kurz vás nemohou naučit vše. Proto by vaším cílem mělo být pochopení základních principů. Zbytek byste si měli být schopni dohledat např. v diskuzních fórech na internetu nebo kdekoliv jinde.

Abyste se stále zdokonalovali, měli byste začít programovat něco, co vás bude bavit a co se bude vám nebo vašemu okolí hodit. Začněte s tím nejjednodušším a postupně si přidávejte složitější a složitější úkoly. Může se jednat o tyto:

  • webové portfolio s fotkami,
  • nákupní seznam,
  • program na stahování dat z webových stránek,
  • jednoduchou hru (např. pexeso),
  • kalkulačku
  • a další jednoduché aplikace pro usnadnění práce (generování textu, matematické výpočty, upomínky narozenin apod.).

Motivační poznámka: Mezi vývojáři se traduje, že pokud zvládnete naprogramovat hru Tetris, stáváte se nadějnými programátory!

Jak uspět na pohovoru

A když naprogramujete dostatečné množství funkčních a užitečných aplikací a získáte potřebné sebevědomí, můžete se poohlédnout po první práci. První krok, který musíte udělat, je vybrat si několik pracovních nabídek, jež s vámi rezonují.

Až budete mít několik vyhlídnutých, čeká vás napsání životopisu neboli CV, ve kterém se představíte a ukážete své schopnosti a projekty, jež jste úspěšně naprogramovali. A jak to správně udělat a nevyřadit se hloupými chybami: To se dozvíte v článku Jak napsat strukturovaný životopis!

Předpokládejme, že jste v prvním kole výběrového řízení uspěli a dostali pozvánku k pohovoru. Ten je pro mnohé velkým oříškem, proto jsme do tohoto článku zahrnuli také rady, jak se na druhé kolo co nejlépe připravit.

Buďte upřímní

Pamatujte si, že i přestože jste nedočkaví a chcete začít jako čerství absolventi ihned pracovat nebo potřebujete změnit zaměstnavatele či chcete získat lépe placené místo, pohovory slouží k tomu, abyste se vy a váš potenciální zaměstnavatel vzájemně poznali. Nechtějte se proto zalíbit za každou cenu a buďte upřímní. To se týká nejen přijímacího rozhovoru, ale i informací v životopise. Věřte, že zkušený odborník pozná během pár minut, zda a v čem si vymýšlíte.

Zaměřte se na vaše zkušenosti

Přijímací řízení může mít různou podobu, základní kostra však bývá vždy stejná. Jednou z částí, kterou se budou personalisté zabývat, jsou vaše zkušenosti. Budou chtít vidět a popsat projekty, které již máte za sebou. Jako čerství absolventi nezoufejte, zaměstnavatelé by měli brát v potaz i školní závěrečnou práci.

Přemýšlejte nahlas

V další části si prověří vaše znalosti a to buď ve formě písemného, nebo ústního testu. V případě druhé možnosti můžete obdržet část kódu, o němž budete hovořit se senior programátorem. Jeho cílem bude zjistit, jaké máte analytické schopnosti a jak si umíte poradit bez vašeho programového vybavení.

Zde platí jedna užitečná rada – i přestože nebudete znát odpověď na všechny otázky, přemýšlejte nahlas! Tak vám může personalista pomoci. Nebojte se také přiznat, že něco nevíte. Dobrý zkoušející nebude chtít, abyste znali vše, ale pokládáním dalších a dalších otázek může pouze testovat hranici vašich znalostí a tím určit i jejich míru.

Připravte se i na obecné otázky

I během pohovoru na pozici programátora můžete dostat obecné otázky, které pokládají personalisté napříč obory. Proto je dobré se na ně připravit. Jedná se například o tyto:

  • Proč chcete pracovat právě v naší firmě?
  • Na jakém největším projektu jste pracoval?
  • Jaké týmové nástroje jste používali – TFS, Git, CVS?

Další tipy před pohovorem

Nezapomeňte si dopředu nastudovat informace o společnosti a připravit si otázky, na které chcete znát odpověď. Tak dáte najevo, že máte o pozici programátora v dané firmě opravdový zájem! Den předem si přichystejte vhodné oblečení a jděte brzy spát. Vyhnete se tak stresu a eliminujete riziko, že se vám něco nepovede.

Jak uspět jako absolvent v prvním zaměstnání

Podaří-li se vám získat první zaměstnání, snažte se naučit co nejvíce od zkušenějších kolegů. Praxe je nejlepším způsobem, jak toho docílit. K sebevzdělávání využijte také vzdělávací akce, které firma nabízí.

Budete-li růst a získáte-li větší a větší pravomoci, může se z vás časem stát vedoucí vývojářského týmu. V takovém případě budete kromě programátorských dovedností a znalostí potřebovat také tzv. soft skills, jež zahrnují například dobré komunikační schopnosti nebo řešení konfliktů.

Kolik si jako začínající programátor vyděláte?

Není žádným tajemstvím, že profese programátora patří mezi nejlépe placenou profesi! Již jako čerství absolventi si můžete přijít na více jak 30 000 Kč za měsíc. V České republice se hrubý měsíční plat pohybuje v rozmezí 34 000 Kč až 87 000 Kč.

Rada na závěr: Pamatujte, že především díky chuti neustále se vzdělávat a pracovat na projektech, které vás budou bavit, se stanete profesionálním programátorem!

Zdroj: itnetwork.cz, programujte.com, svetchytre.cz

Mám zájem o odběr newsletteru