Věděli jste, že podle průzkumů si lidé, kteří přijdou na pracovní pohovor v hezkém a dobře padnoucím oblečení, vyjednají až o 12 procent vyšší nástupní plat? Neuvěřitelné, že ano? Podceňovat vaši přípravu na pohovor se opravdu nevyplácí, a to nejen z pohledu zjištění informací o firmě a přípravy na otázky, které mohou na pohovoru padnout. Neméně důležitý je i celkový vzhled a první dojem každého kandidáta ucházejícího se o novou práci.

Personalista si vytvoří první dojem už v prvních třiceti vteřinách, co vstoupíte do místnosti. A všimne si i skvrny na košili či halence a odřených bot. Dbejte tedy na to, ať jste upravení a čistí! A jak se obléknout na pracovní pohovor?

Jsou důležité vaše znalosti, zkušenosti nebo vzhled?

Správná odpověď zní: „Všechno.“ Samozřejmě záleží na vaší praxi a dosaženém vzdělání, ale podstatné je i to, jak působíte na ostatní svým zevnějškem. Pokud neradi nosíte obleky nebo šaty, a naopak si rádi oblékáte ošoupané džíny a tenisky, musíte být v tom případě skuteční odborníci ve svém oboru, jinak neuspějete! Záleží však na tom, o jakou pozici se ucházíte.

Pokud se můžete považovat za průměrného pracovníka nebo se hlásíte na pozici, kde je velká konkurence, měli byste na svém vzhledu opravdu zapracovat. A to stejně tak intenzivně, jako jste se věnovali vytvoření motivačního dopisu a životopisu.

Lidé, kteří si myslí, že nezáleží na tom, jak vypadají, ale co umí, nebývají příliš úspěšní. Už průzkumy z 60. let 20. století ukazují, že personalisté se během pohovorů rozhodují také podle toho, jak je kandidát upraven.

Nejčastější chyby českých uchazečů o práci

A jak se připravit na pohovor? Před dnem D, který rozhodne o vaší budoucí kariéře, si znovu projděte váš životopis. Bod po bodu se zamyslete, co můžete říct o svém studiu, zkušenostech a dovednostech či o svých bývalých zaměstnáních. Minimálně den dopředu si nachystejte oblečení. Zamezíte tak pozdnímu příchodu na pohovor v nepadnoucím obleku a špinavých botách.

Čeští uchazeči o práci bývají celkově zanedbaní. Mívají neupravené a přerostlé vlasy, příliš těsné či naopak volné oblečení, špinavou obuv nebo odřenou kabelku. Muži si často kupují oblek na poslední chvíli, a nestihnou si ho upravit na míru. Na pohovor pak přicházejí v nepadnoucím saku s příliš dlouhými rukávy. Někteří si pořizují oblek o číslo větší v domnění, že jim bude více sedět a budou se cítit pohodlněji. To je však chyba. Ženy nosí příliš hluboké výstřihy, krátké sukně a některé chodí silně nalíčeny. Což neodpovídá serióznímu vzhledu!

A jak se obléknout na pracovní pohovor a uspět?

Není nutné se stylizovat do usedlého formálního oblečení v černobílé kombinaci. Elegance být nudná rozhodně nemusí! Zapojte fantazii, vyzkoušejte zajímavé barvy, střihy a pěkné materiály. Před samotným pohovorem se zamyslete nad oděvními zvyklostmi dané firmy. Zda lidé nosí obleky a kostýmky, anebo jsou zvyklí na neformální oděvy, např. tričko a džíny?

Je jasné, že firmy hledají kandidáta, který mezi kolegy co nejlépe zapadne. Avšak, i když víte, že si na formality nepotrpí, nechoďte na pracovní pohovor v šortkách a strakatém tričku s obrázkem ze známého komiksu. Přece jen budete mít schůzku s náborářem, ne-li se samotným šéfem. Dobré je zvolit čisté jednobarevné tričko, kvalitní džíny a sako.

Do společností, jako jsou banky, pojišťovny a jiné finanční instituce, choďte v každém případě oděni formálně. Tzn. v obleku, kostýmku a uzavřených botách na nižším podpatku. Nezapomeňte i na punčochy či kravatu. Velmi nevhodné je použít výrazný make-up, rozměrné šperky či silný parfém.

A jak se oblékáte na pracovní pohovor vy? Máte dobrou nebo naopak špatnou zkušenost s odhadnutím dress codu? Napište nám komentář…

Pro aktuální videa z oblasti práce a personalistiky odebírejte kanál Orange Academy.

Mám zájem o odběr newsletteru