Zvažujete změnu oboru? Vybrali jsme 5 nejlépe placených profesí v České republice. Podívejte se, na jaké pracovní pozice se vyplatí rekvalifikovat.

Nejlépe placené profese v České republice – TOP 5

5. Poslanec: 92 – 100 000 Kč

Mezi nejlépe placené profese patří práce poslance. Výši platu určuje Ministerstvo práce a sociálních věcí. Od 1. ledna 2019 je platovou základnou částka 76.245 Kč. Ta se však zvyšuje platovými koeficienty podle zákona č. 236/1995 Sb.

Výhodou je, že k tomuto povolání nepotřebujete odborné vzdělání. Dalším plusem jsou benefity v podobě náhrad, na které máte jako poslanec nárok. Mezi náhrady patří ty na reprezentaci, stravné, dopravu, telefony nebo asistenty.

4. IT specialista: 60 – 150 000 Kč

nejlépe placené práce v ČR

Vysoké platy v ČR pobírají i IT specialisté. Kvalitních vývojářů je na českém pracovním trhu nedostatek. Hýčkáni jsou například IT analytici. Jejich úkolem je analýza požadavků procesů a návrh schematických diagramů informačních systémů.

Dalšími výhodami může být kromě platu pružná pracovní doba nebo částečný home office, ale také kvalitní moderní prostředí pracoviště s odpočinkovými místnostmi a občerstvením. Pokud by vás práce IT analytiků bavila, měli byste mít znalost konkrétních programovacích jazyků, analytické myšlení, aktivní přístup a zodpovědnost za realizované projekty. Neměla by vám chybět ani schopost práce v týmu. Na konkrétní nabídky se můžete podívat například na Jobs.cz.

3. Estetický chirurg: až 150 000 Kč

Práce estetického chirurga znamená velkou zodpovědnost za pacienty, kteří se svěří do jeho péče. Kromě lékařského vzdělání musí mít estetické cítění a dobře zvládnutou psychologii. Pacienti mohou očekávat nereálné výsledky, proto by měl umět rozlišovat, kdy je zákrok vhodné udělat, a kdy nikoliv. Na soukromých klinikách si může vydělat i více jak 150 000 korun za měsíc.

2. Krizový manažer: 200 000 Kč

Práce krizového manažera patří mezi nejlépe placené v ČR. Jeho úkolem je vytáhnout firmu z problémů. Měl by mít přehled o různých oblastech firmy – právu, lidských zdrojích i financích. Očekává se od něj řešení problémů s chladnou hlavou schopnost připravit půdu pro opětovný rozvoj firmy.

Nutné jsou předchozí manažerské zkušenosti s řízením podniků. Velkou výhodu budete mít, pokud jste v některém z nich prošli více pozicemi a získali tak komplexnější přehled o jeho fungování.

Jedná se o stresující povolání, které je však náležitě ohodnoceno. Částka může být dvojnásobně až trojnásobně vyšší než výše uvedená suma. Ta dále závisí na situaci firmy, kterou má krizový manažer vyřešit. Nevýhodou může být krátkodobější typ úvazku.

1.Řídící letového provozu: kolem 200 000 Kč

Pokud vás zajímají letadla a bavila by vás práce na letišti, můžete to zkusit jako řídící letového provozu. Ten má za úkol řídit provoz na letišti a v jeho blízkosti, ale také na tzv. přibližovacích stanovištích, kde letadla přistávají a odlétají. Pracovní doba trvá až 11 hodin, nicméně po každých dvou hodinách následuje hodinová přestávka na odpočinek. 🙂

Řídící letového provozu je sice jedna z nejlépe placené práce v ČR, zato extrémně zodpovědná a psychicky náročná. Zájemce musí projít psychologickým vyšetřením, které ukáže, zda je dostatečně odolný. Musí být připraven na problémové situace, například ztrátu spojení s letadlem. Měl by ovládat angličtinu na vysoké úrovni a být zdravotně způsobilý.

Pokud zvažujete rekvalifikaci na jinou profesi, podívejte se na kurzy od Orange Academy!

Mám zájem o odběr newsletteru