Máte po svatbě? Kromě svatební cesty a společného života v manželství vás čeká také několik důležitých záležitostí, které je potřeba vyřídit co nejdříve. Mezi ty hlavní patří změna příjmení, kterou máte povinnost nahlásit hned na několika místech a někdy dokonce do určité lhůty. 

Změna příjmení: koho se týká nejčastěji?

Zatímco pánové často nemusí vůbec nic řešit, dámy si po svatbě většinou mění příjmení z rodného na manželovo a tím pádem je čeká vyřizování nových dokladů a podobně. U mužů je někdy nutné změnit alespoň občanský průkaz a to v případě, že na něm mají uvedený svůj stav, např. svobodný.

Existují také jiné příležitosti, kdy si lidé mění příjmení. Kromě svatby si lze příjmení změnit také z vlastní vůle – například po rozvodu zpět na své rodné příjmení a podobně. Ať už se vás týká jakákoliv situace, kvůli které měníte své příjmení, nezapomeňte na to, že máte povinnost tuto změnu hlásit na příslušných úřadech.

Kam vyloženě musíte nahlásit změnu příjmení?

Po svatbě nebo při jiné příležitosti změny příjmení vás čeká návštěva hned několik úřadů. Zarezervujte si místo v diáři, tento proces nějakou dobu potrvá.

  • Občanský průkaz – že budete potřebovat novou občanku asi většinu z nás napadne. Po obdržení oddacího listu musíte požádat o nový občanský průkaz do 10 dnů.
  • Řidičský průkaz –⁠ dále budete potřebovat nový řidičský průkaz, pokud jej vlastníte. Na nahlášení změny pro tento doklad máte pouhých pět dnů ode dne, kdy ke změně došlo. Připravte si také peníze jako poplatek za nový řidičský průkaz.
  • Pas –⁠ starý pas je vždy nutné odevzdat na příslušném úřadě. Platnost původního pasu končí až za 3 měsíce ode dne změny příjmení, takže na svatební cestu můžete vyrazit klidně den po svatbě a není nutné čekat na vydání nového pasu.
  • Registr silničních vozidel –⁠ jestliže vlastníte automobil, je nutné nahlásit změnu také na registr silničních vozidel a to do 10 dnů od změny, připravte si poplatek 50 Kč.
  • Zdravotní pojišťovna, finanční úřad, ČSSZ, datová schránka –⁠ u těchto institucí není nutné změnu hlásit, jelikož se řídí evidencí obyvatel a změna by se měla promítnout automaticky. Je však vhodné telefonicky zkontrolovat, zda se tak opravdu stalo.
  • Katastrální úřad –⁠ vlastníte nemovitost? Nahlaste změnu příjmení také na katastrální úřad.
  • Pojišťovny –⁠  dále je nutné změnu hlásit všude tam, kde máte uzavřenou nějakou smlouvu. Nejčastěji se tedy jedná o pojišťovny, kde máte uzavřenou životní, majetkovou nebo jinou pojistku.
  • Zaměstnavatel –⁠ nesmíme zapomenout ani na zaměstnavatele, kterému je vhodné změnu také nahlásit a upravit pracovní smlouvu.

Poznámka: Máte-li již děti, bude jim vydán nový rodný list, kde bude změna příjmení zaznamenána.

Co když podnikám?

Pokud nepatříte mezi zaměstnance, ale živíte se podnikáním, je nutné navštívit živnostenský úřad a předložit oddací list. Tuto změnu je nutné hlásit do 15 dnů a zaplatíte poplatek ve výši 100 Kč za změnu údajů.

Změna příjmení

Změna příjmení: kde je nutné ji nahlásit?

Kde je vhodné změnu příjmení také hlásit?

Říkáte si, že už by snad to nahlašování stačilo? Bohužel ještě zdaleka není vyřízeno vše potřebné. Výše uvedené instituce rozhodně nevynechejte, jelikož by vám mohla hrozit i sankce nebo jiné nepříjemnosti. Avšak změnu příjmení je vhodné nahlásit ještě na několika málo dalších místech, aby byly záznamy o vaší osobě v systému jednotné a nevznikala nedorozumění. Kam tedy ještě zavolat nebo zavítat osobně?

  • Lékaři –⁠ pokud se blíží návštěva některého z vašich lékařů, můžete změnu nahlásit osobně. Ale jestliže se k žádnému nechytíte, je vhodné lékaře obvolat a všechny změny, které nastaly (příjmení, mail, adresa), uvést. Jedná se především o obvodního lékaře, zubaře, gynekologa a odborníky, ke kterým pravidelně docházíte.
  • Škola –⁠ chodí vaše děti do školy či školky? Nahlaste změnu řediteli či ředitelce, aby nevznikla nějaká nedorozumění.
  • Operátoři –⁠ zavolejte svému operátorovi a nechte změnit příjmení ve vašich smlouvách. Možná bude nutná i návštěva pobočky.
  • Banky –⁠ dále je vhodné změnu hlásit také bance, kde máte zřízený účet. Také lze požádat o zaslání nové karty s aktuálním příjmením, některé banky však tento detail příliš neřeší.
  • Dodavatelé energií –⁠ i zde je nutné změnu hlásit. Následně se změna promítne do smlouvy s dodavatelem.
  • Věrnostní karty – nyní už se blížíme k opravdovým detailům, ale pokud chcete mít ve všem pořádek, nahlaste změnu ve vašich oblíbených obchodech a službách při další návštěvě.⁠
  • Průkaz na MHD –⁠ raději změnu příjmení oznamte také na pobočce dopravního podniku, který často využíváte.

Dobrovolné: Změna příjmení na méně důležitých místech

Poslední část věnujeme místům, která klidně můžete s klidným srdcem vynechat. Často však paradoxně změníte příjmení právě na těchto místech jako první, abyste radostnou zprávu dali vědět celému světu. O čem mluvíme? O virtuálním světě internetu.

  • E-mail –⁠ mnoho lidí jako přezdívku pro svůj e-mail volí své jméno. Bohužel nám e-mail nedovolí pouze změnit e-mailovou adresu a je tedy nutné vytvořit zcela nový účet. Z tohoto účtu poté odešlete hromadnou zprávu svým kontaktům, kde je o změně informujete a požádáte o používání nové adresy. Také doporučujeme starší účet s tím novým spárovat nebo jej často kontrolovat.
  • Sociální sítě –⁠ Facebook, Instagram, TikTok, LinkedIn, Pinterest a tak dále. Na všech sociálních sítích jméno změníte velmi snadno pomocí nastavení a uvedete tak tuto novinku i do světa internetu.
  • Aplikace –⁠ dále lze příjmení změnit také na nejrůznějších účtech oblíbených aplikacích od Vintedu, jazykových aplikací až po hry.
  • Poštovní schránka –⁠ a na závěr také vyměňte cedulku na vaší schránce na dopisy nebo brance u domu. To už je jen taková třešnička na dortu.

Není toho zrovna málo, že? Běhání po úřadech a obvolávání nejrůznějších institucí pravděpodobně nepatří mezi vaše oblíbené aktivity, ale jedná se o nutnost. I když nejsou stanoveny přesné lhůty nahlášení všude, je vhodné neotálet a raději vše vyřídit co nejdříve, abyste na nic nezapomněli. Přejeme bezproblémové přijetí nového jména a těšíme se u dalšího praktického článku.

Mám zájem o odběr newsletteru