Nelíbí se vám ve vašem zaměstnání? Jak poznat, že je skutečně pravý čas na změnu práce? A když už se rozhodnete konat, jak to udělat co nejlépe? Nabízíme vám několik ukazatelů, kteří vám mohou napovědět, že je změna práce to pravé pro vás a ještě přidáme tipy, jak se do ní pustit.

Hned na začátku také musíme zmínit: i když jste ve své první práci, změnili jste pozici teprve nedávno nebo vám okolí tvrdí, že nic lepšího neseženete, nevěřte tomu a nebojte se změny. Nikdo vám nikdy neřekne, co je pro vás nejlepší. To musíte vědět jen a jen vy sami a pravděpodobně to dost často i víte, ale nechcete si to třeba jen přiznat. Změna práce je jedním z nejdůležitějších životních rozhodnutí, které může úroveň vašeho života výrazně vylepšit. Následující ukazatele vám mohou pomoci otevřít oči.

Změna práce: kdy je tento krok nejlepší?

Možná potřebujete trochu pošťouchnout správným směrem nebo ujistit, že změnu práce zvládnete. Jedná se totiž o poměrně významný krok v životě každého z nás, který vyžaduje více či méně odvahy. Kdy byste o změně měli uvažovat? Pokud se vidíte v následujících situacích.

1/ Chodíte do práce s nechutí

Ráno se vám nechce vstávat, každý den v práci je pro vás jako nepříjemný úkol, který si jdete odškrtnout a těšíte se na víkend již v pondělí? Pozor na syndrom vyhoření.

Pokud vaše nechuť k práci přetrvává delší čas a není ovlivněná jinou sférou vašeho života, měli byste zpozornět. Ignorací této skutečnosti a překonáváním sám sebe se také rychle můžete dopracovat k úplnému vyhoření, zaseknutí až psychickým problémům. Syndromem vyhoření u nás trpí více jak 30 % populace a nejedná se o malichernost k přehlédnutí.

2/ Cítíte se podhodnocený a myslíte si, že máte na víc

Každý z nás se v průběhu času posouvá dál a vyvíjí a to v různých oblastech života. Mnoho lidí se posouvá i v rámci své práce, ale někdy jim vývoj není umožněn. Nacházíte se na pozici, ze které už nelze vyrůst výš nebo vám vedení nedává dostatek příležitostí a prostoru k růstu? Myslíte si, že máte na víc a mrháte svým potenciálem? Pak je čas na změnu pozice.

3/ Ženy v produktivním věku

Stále se najde mnoho zaměstnavatelů, kteří se dopouštějí diskriminace, ať už na základě věku, pohlaví nebo třeba obojího naráz. Takové ženy s dětmi by mohly vyprávět. Nebo lidé nad 50 let, že?

Ideálním rozmezím, kdy by se žena měla dostat na pracovní místo, na kterém je skutečně spokojená, je 35 až 45 let. V tomto období ji už většinou zaměstnavatelé nebudou neprávem otravovat otázkami na děti (i když personalisté by se na toto téma vůbec neměli ptát) a zároveň se vyhne diskriminaci kvůli věku.

Pokud se v tomto období rozhodnete pro změnu, nebojte se vybírat do té doby, než budete skutečně spokojená a práce vás bude opravdu bavit. Navíc se v tomto věku také stává, že ženy pociťují prázdnotu, jelikož děti pomalu odrůstají. Říká se tomu syndrom prázdného hnízda a nová práce může prázdné místo zaplnit a vdechnout ženám nový smysl.

4/ Vaše tělo volá o pomoc

Onemocnění, úrazy v práci a podobně mohou značit, že pro vás současná práce není vhodná. Často se tato situace stává při fyzicky namáhavé a jednostranné pracovní náplni. Chraňte své zdraví, které máte pouze jedno, a uzpůsobte mu svou práci.

Změna práce a jak na ni

Změna práce: Kdy je vhodné změnit pozici?

5/ Nová příležitost = výzva

Vstoupila vám do cesty nová příležitost? Nebojte se ji chytnout za pačesy. V dnešní době dochází pořád k vývoji, modernizaci a automatizaci, takže se klidně můžete vrhnout do zcela nového odvětví a podobně. Co nebylo možné před několika lety, se stává samozřejmostí a vy nemusíte stagnovat na místě.

6/ Nemáte čas na sebe, na své koníčky ani rodinu

Stejně jako tělo často signalizuje, že už je toho na něj moc, může podobnou nespokojeností trpět i vaše rodina nebo seberozvoj. Každý z nás by měl mít vedle práce také jinou náplň života. Věnujete se dostatečně své rodině, kamarádům a sami sobě? Pokud nesouhlasně kroutíte hlavou a nejedná se o přechodné období, zamyslete se, zda vám vaše práce více dává či bere.

Změna práce a jak na ni?

Je opravdu důležité, aby vás práce naplňovala. Našli jste se v uvedených situacích a víte, že je čas na změnu? Nebojte se podat výpověď a najít si lepší zaměstnání. Jak na to?

  1. krok: Zamyslete se, co chcete skutečně dělat. Zhodnoťte své touhy, nápady i silné stránky a nebojte se zasnít.
  2. krok: Už víte, co by vás skutečně bavilo, ale nemáte potřebné vzdělání? V dnešní době není nutné studovat daný obor od samého začátku. Pro většinu pozic najdete na trhu mnoho studijních příležitostí, které doplní vaše vzdělání. Nejrychlejší cestou jsou samozřejmě rekvalifikační kurzy.
  3. krok: Prozkoumejte pracovní trh. Najdete svou vysněnou pozici v pracovních inzerátech? Nebo bude výhodnější začít vlastní podnikání v dané oblasti?
  4. krok: Podejte výpověď a pusťte se do změny. Nebojte se prvních odmítnutí a přešlapů. Vytrvejte a vysněná práce vám bude odměnou.

Pokud uvažujete o změně pozice, mohl by se vám také hodit článek: Úspěšná kariéra | 7 tipů, jak ji vybudovat

Přejeme mnoho úspěchů na vaší pracovní cestě a v případě dotazů se na nás obraťte do komentářů.

Mám zájem o odběr newsletteru