Přejete si vybudovat úspěšnou a smysluplnou kariéru? Nelíbí se vám váš pracovní postup nebo cesta a máte pocit, že stagnujete? Vyzkoušejte naše tipy a uvidíte, že vaše kariéra postoupí dopředu. S jednotlivými kroky můžete začít hned teď. 

Co pro vás znamená úspěšná kariéra?

Každý jsme jiný, a proto se i představa o ideální kariéře každého z nás výrazně liší. Někdo touží po vrcholových pozicích, jiný po vlastním podnikání a někdo zase potřebuje, aby ho práce skutečně bavila, naplňovala a měla smysl. Pomyslný vrchol se tedy často liší, ale postup, jak ho dosáhnout, má mnoho společného vždycky.

Chcete se pustit do budování úspěšné kariéry? Pak se držte našich tipů a jistě brzy uvidíte výsledky. Nezapomeňte však, že všechno má svůj čas a netrpělivost se v tomto případě příliš nevyplácí. Jestliže se pouze příliš brzy vzdáte své představy, ztratíte drahocenný čas a energii.

1/ Začněte dostatečně brzo a stanovte si cíl

Ať už vám je dvacet, třicet nebo padesát let, nikdy není pozdě začít pracovat na své kariéře. Je však pravda, že mladší ročníky mají časovou výhodu. Stanovte si tedy svůj cíl dostatečně brzy a začněte na něm pracovat okamžitě. Sice můžete pociťovat určitou nevýhodu ve svém věku nebo byste byli dál, kdybyste začali dřív, ale jak se říká: mladší už nikdy nebudete. Takže raději začněte hned než nikdy.

2/ Ohlédněte se do minulosti

Vaše minulost, pracovní zkušenosti nebo studia vám poskytli mnoho poučení a znalostí. Ohlédněte se za svými chybami, nekárejte se za ně, ale poučte se a také si vzpomeňte na své úspěchy a cestu k nim. Dodáte si spoustu motivace.

3/ A soustřeďte se na budoucnost

Ohlédnutí je za vámi a nyní je čas myslet už pouze dopředu. Stanovený cíl je pouze vrcholem celé kariéry a měl by být doplněn o časovou osu – kdy svého cíle chcete dosáhnout. Tento vrchol kariéry může vypadat následovně:

  • Do pěti let vybuduji středně velkou firmu se ziskem nad milion korun ročně.
  • Během tří let se vyšplhám ve firmě, kde pracuji, na pozici XY.
  • Po skončení mateřské a rodičovské dovolené si najdu práci, která mi dává skutečný smysl a baví mě.

Čím konkrétněji svou představu pojmenujete, tím lépe. Využijte také skvělé a ověřené pomůcky a nástroje v pracovním rozvoji. Například myšlenková mapa nebo pracovní kouč vám mohou velmi pomoci.

Kariéra

Co pro vás znamená slovní spojení úspěšná kariéra?

4/ Obklopujte se správnými lidmi

Říká se, že 5 lidí, se kterými trávíme nejčastěji čas, nás nejvíce utváří. A skutečně tento fakt má něco do sebe. Pokud se budete obklopovat úspěšnými lidmi s jasnými cíli, mohou vás snadno motivovat k výkonu. Také vám předají cenné rady, postupy a tipy, které fungovaly jim.

Tip: Lidé vás ovlivňují nejen v rámci osobních setkání, ale také vliv lidí na sociálních sítí je velmi silný. Pokud budete tedy sledovat lidi, kteří vás inspirují, budete se sami posouvat. Přečtěte si také článek o tom, jak nás známé osobnosti ovlivňují

5/ Vzdělávejte se (pořád)

Důležitou součástí rozvoje (a to i toho kariérního) je bezpochyby vzdělávání se. Vůbec nemusíte zůstávat u základní, střední nebo vysoké školy. Titulem vaše vzdělávání neskončí, pokud se v rámci svého volného času věnujete tzv. celoživotnímu vzdělávání. Do něj mimo jiné patří čtení knih, docházení na vzdělávací kurzy, ale i rekvalifikace.

Neustálým rozvojem trénujete svůj mozek a pozornost, ale také získáváte významnou konkurenční výhodu, která vás může raketově posouvat ve vaší kariéře. Rekvalifikační kurzy jsou navíc zaměřeny právě na pracovní postup a vy se tak můžete rychleji a snadněji dostat k pracovním příležitostem, které splní vaše cíle.

6/ Vystupte z komfortní zóny

Metoda překonávání komfortní zóny funguje ve všech oblastech života – včetně té pracovní. Nemusíte přitom překonávat nekomfort pouze v oblasti práce, a přesto se právě v kariéře posouvat. Jak je to možné?

Jakékoliv překonání komfortní zóny (například otužování ve studené vodě, komunikace před větším počtem lidí, vyzkoušení nového postupu nebo koníčku) vás zocelí a obohatí o zkušenost. Příště tedy víte, že už jste se jednou překonali a můžete dále postupovat. Své pokroky pak snadno přenesete také do pracovního prostředí a získáte potřebné sebevědomí k rozvoji kariéry.

Přečtěte si také 3 tipy, jak prorazit v oboru, ve kterém nemáte žádné zkušenosti.

7/ Nebojte se změny práce

Cítíte, že už se v současné práci nemáte kam posunout? Nebo vám vůbec nevyhovuje obor, ve kterém pracujete a vaše sny se ubírají jiným směrem? Vždy můžete práci změnit a posunout tím svou kariéru.

Jestliže vás v současné firmě nerespektují anebo nevidí váš potenciál, možná jej uvidí jiný zaměstnavatel. Pokud to však nezkusíte, nikdy to také nezjistíte.

Tip: Se změnou práce vám mohou pomoci naše předchozí články o pracovních pohovoru nebo sestavení strukturovaného životopisu

Myslíte si, že je vaše kariéra úspěšná? Přidejte do komentářů vlastní rady, jak jste svého cíle dosáhli a inspirujte ostatní čtenáře.

Mám zájem o odběr newsletteru