Absolvováním rekvalifikace v Praze získáte značné výhody v porovnání s jinými městy. Podívejte se, o jaké se jedná a jaké profese patří v Praze mezi nejoblíbenější.

Proč absolvovat rekvalifikaci v Praze?

Rekvalifikace znamená změnu nebo rozšíření současné kvalifikace. Umožní vám získat nové poznatky nebo prohloubit stávající. Rekvalifikační kurzy jsou vzdělávací kurzy zakončené tzv. osvědčením o rekvalifikaci. Kurzy můžete absolvovat po celé České republice.

Hlavní výhoda absolvování rekvalifikačního kurzu v Praze spočívá v nabídce zpravidla nejširší škály oborů (účetnictví, IT, gastronomie, vzdělávání, administrativy a dalších). Kromě velkého výběru zde snadno najdete práci, která bude v porovnání s ostatními regiony i nejlépe finančně ohodnocena.

Níže jsme pro vás sepsali informace o nejoblíbenějších profesích v Praze (o obsahu učiva kurzů, možnostech uplatnění se na trhu práce nebo požadavcích, které musíte před nástupem na kurz splnit).

Rekvalifikace kuchař Praha

Pokud pracujete v restauraci, jídelně či jste přímo majiteli těchto podniků a chcete si svou dosavadní praxi rozšířit o teoretické znalosti, přihlaste se v Praze na rekvalifikační kurz kuchař/číšník.

Abyste byli do kurzu přijati, musíte mít praxi v gastronomii nebo příbuzném oboru. Její délka se odvíjí od dosaženého vzdělání (viz následující tabulka).

 

Dosažené vzdělání

Praxe

základní (základní škola)

5 let

jakékoliv SOU nebo střední škola

2 roky

SOU či SŠ oboru gastronomie nebo příbuzného

1 rok

jakákoliv vysoká škola

1 rok

Učivo se obvykle skládá z těchto dílčích kvalifikací:

  • přípravy pokrmů studené kuchyně,
  • přípravy minutek,
  • přípravy teplých pokrmů.

Na rekvalifikačním kurzu v oboru kuchař se mj. naučíte:

  • technologii přípravy pokrmů i nápojů,
  • techniku obsluhy a organizaci práce v provozu,
  • sestavit jídelní lístek,
  • provádět vyúčtování výrobků a služeb,
  • správně skladovat pokrmy,
  • dodržovat hygienické předpisy,
  • jednat s hosty na profesionální úrovni.

Cena se pohybuje v rozmezí 15 000 – 30 000 Kč. Některé společnosti umožňují platbu v několika splátkách.

Rekvalifikace elektrikář Praha

Další oblíbená rekvalifikace je na pozici elektrikáře. Pořadateli rekvalifikačních kurzů jsou střední odborné učiliště a školy. Abyste se mohli na kurz přihlásit, musíte být zdravotně způsobilí a mít alespoň výuční list (i v jiném oboru).

Osvědčení můžete získat na následující profesní kvalifikace:

  • montéra elektrických instalací,
  • elektrických sítí,
  • elektrických rozvaděčů,
  • slaboproudých nebo silnoproudých zařízení
  • a hromosvodů.

Dle vámi vybrané kvalifikace bude probíhat výuka jak teoretických znalostí, tak praktických dovedností. Někdy může být součástí i samostudium formou e-learningu.

Ceny rekvalifikačních kurzů na elektrikáře se pohybují v rozsahu 15 000 – 50 000 Kč v závislosti na tom, zda se jedná o dílčí nebo úplnou profesní kvalifikaci*.

* Úplnou profesní kvalifikací se rozumí způsobilost k vykonávání celého povolání. Je možné ji poskládat z kombinací profesních kvalifikací.

Tip: Ohlídejte si, aby byl vámi vybraný kurz s akreditací MŠMT (tj. s oprávněním výuky daného oboru). Budete tak mít větší jistotu, že jste se přihlásili na kvalitní.

rekvalifikace Praha

Rekvalifikace IT Praha

Oblíbeným oborem nejen v Praze je i IT. Rekvalifikační kurzy zahrnují programování webových (příp. mobilních) aplikací v různých programovacích jazycích (PHP, JavaScript, C, C++, atd.). Kromě vývoje se můžete naučit pracovat s databázemi nebo makry. Dozvíte se, jak aplikace zabezpečit nebo jak vyřešit design stránek.

Záleží na vašich cílech. Některé IT rekvalifikační kurzy se zaměřují spíše na frontend, jiné na backend. Najdete však i komplexní výuku, jejímž cílem je naučit vás veškerým programátorským dovednostem bez nutnosti používat cizí redakční systémy apod.

Kromě programování existují i kurzy pro budoucí správce serverů. V závislosti na vybraném kurzu se naučíte konfigurovat sítě, zřizovat konta a nastavovat práva uživatelům nebo instalovat balíčky s aplikacemi potřebné pro správný chod operačního systému.

Vstupními předpoklady bývá alespoň základní dovednost práce s počítačem. Některé vzdělávací organizace však požadují hlubší znalosti. Záleží na konkrétním kurzu. Další podmínkou může být dokončené středoškolské vzdělání (výuční list, maturita) či znalost českého jazyka.

Ceny se odvíjí od typu kurzu. Nejlevnější stojí kolem 2 000 Kč, nejdražší přibližně 50 000 Kč. Výhodou je, že některé vám po splnění podmínek proplatí úřad práce, nebo váš zaměstnavatel díky dotačnímu programu Povez II. Programu můžete využít i v případě, kdy pracujete jako OSVČ.

Rekvalifikační kurzy od Orange Academy

Jestliže ani jeden z výše uvedených rekvalifikačních kurzů není vaší parketou, mrkněte na nabídku kurzů Orange Academy v Praze. Poskytujeme výuku účetnictví (nejen podvojného, ale i mzdového nebo daňové evidence), kde se naučíte kromě teoretických vědomostí i kompletní praktické dovednosti potřebné k účtování. Po absolvování kurzů budete umět vést účetnictví malým i středním firmám.

Kromě kurzů účetnictví nabízíme i personalistiku, online marketing nebo kurz zaměřený na problematiku daní. V Orange Academy pracují zkušení lektoři s dlouholetou praxí. Na webových stránkách najdete desítky až stovky pozitivních hodnocení absolventů. Samozřejmostí je akreditace kurzů od MŠMT.

Tip: Chcete-li se rekvalifikovat v Brně, podívejte se, jaké rekvalifikační kurzy v něm nabízíme!

Pokud si z naší nabídky vyberete, budeme se na vás těšit!

Mám zájem o odběr newsletteru