Již dávno neplatí, že byste nutně museli vykonávat práci v oboru, který jste vystudovali. Naopak lidí, kteří se skutečně věnují svému oboru celý život, najdeme na pracovním trhu málo. I přesto však proniknutí do oboru, ve kterém nemáte žádné zkušenosti ani praxi, nemusí představovat zrovna lehký úkol. Přečtěte si, jaké 3 tipy vám pomohou se získáním práce mimo obor.

Kdo a jak může proniknout do oboru, ve kterém nikdy nepracoval?

Některé specifické obory vyloženě vyžadují určitou úroveň vzdělání, absolvovaných kurzů nebo třeba jazykové dovednosti, které nejde jinak nahradit. Pravděpodobně se tedy ze dne na den nemůžete rozhodnout, že se stanete zubařem nebo učitelem dějepisu, aniž by vaše vzdělání odpovídalo dané pozici.

Na druhou stranu existuje také spousta oborů, které nevyžadují léta studia a lze v nich prorazit i bez praxe. Určitou výhodu samozřejmě stále ponesou lidé z oboru, ale to neznamená, že byste je poměrně rychle nemohli dohnat.

Často stačí pouze dostatek nadšení a chuti zdokonalovat se v oboru a zaměstnavatelé přimhouří oko nad tím, že přecházíte ze zcela jiného odvětví. Mírnou výhodu mají také čerství absolventi po škole, ve kterých někteří personalisté vidí nepopsaný list, který mohou uzpůsobit svým potřebám. Chcete-li tedy zazářit v odvětví mimo váš původní obor a myslíte to skutečně vážně, nasaďte nadšený výraz a svou energii směřujte správným směrem.

1. tip: Doplňte potřebné vzdělání

Začněte tím, že si doplníte potřebné vzdělání na maximum. I v dospělosti se můžete vrhnout do studia a přihlásit se na potřebnou školu. Mnoho pracovních pozic však nevyžaduje léta vzdělávání na příslušné škole, ale jako adekvátní alternativa postačí kvalitní rekvalifikační kurz z oboru. Najděte si tedy rekvalifikaci, která by vám pomohla s uplatněním na trhu v daném odvětví, existují jich stovky napříč obory.

Z naší nabídky si můžete vybrat rekvalifikační kurzy:

Dále lze využít nejrůznější semináře, workshopy nebo webináře, které vám rovněž rozšíří obzory. Nesmíme zapomenout ani na kvalitní publikace, odborné články nebo rozhovory s lidmi z odvětví. Jednoduše nasávejte informace, kde se dá, abyste na případném pohovoru měli co prodat.

Práce bez praxe v oboru

Jak sehnat práci bez zkušenosti a praxe v oboru?

2. tip: Napište skvělý motivační dopis na míru

Jakmile získáte potřebný přehled, můžete svou pozornost přenést na sebeprezentaci. Do té samozřejmě spadá rozesílání strukturovaných životopisů, průvodních a motivačních dopisů, popřípadě tvorba portfolia, webu a podobně.

Na kvalitě všech těchto nástrojů záleží. Přečtěte si, jak by měl vypadat zajímavý životopis, který zaujme a vytvořte jej na míru dané firmě, kam se chcete přihlásit.

Dále zapracujte na podobě motivačního dopisu, kde můžete více rozvést, proč se na danou pozici hodíte právě vy, i když se nejedná o váš klasický obor. Proč jste zatoužili po změně? Co všechno jste pro získání pozice udělali doposud, jaké vzdělání jste si samostudiem doplnili a jak chcete pokračovat? Mluvte o budoucnosti a nebojte se více přiblížit vaše záměry.

Personalisté často uvítají osobního ducha a ochotu vzdělávat se i v dospělosti. Pomohou vám také vaše soft skills, které lze využít na různých pozicích. Pouze se vyhněte fádním frázím jako “Rád/a se učím novým věcem.” ale pojmenujte vaše nadšení do práce více originálně.

3. tip: Proč jste se odhodlali ke změně? Řekněte to personalistovi na pohovoru

Pokud vás ze společnosti či firmy pozvou na pohovor, máte tak napůl vyhráno. Možná jste zaujali životopisem a odpovědí na inzerát  natolik, že máte místo téměř jisté. Nebo také ne a budete se muset více snažit. Každopádně se jedná o klíčovou schůzku, na kterou je vhodné dobře se připravit.

Jakmile dojde na otázky ohledně vašeho vzdělání a praxe v oboru, která však neexistuje, nebojte se přiznat, jak na tom jste. Lhaní a zveličování nikdy nepomáhá, avšak není nutné se ani podceňovat a zesměšňovat vaše zkušenosti z jiných oborů. Najděte propojení, které by se mohlo hodit pro danou pozici, zmiňte vaši motivaci a důvod, proč jste se do změny pustili.

Jaká jsou vaše očekávání?

Získat práci mimo obor je vždy o něco těžší, než když se pustíte do shánění práce v oboru, který dobře znáte. Počítejte s tím, že s vámi bude zacházeno jako s nováčkem v oboru. Někdy je nutné obětovat lepší plat nebo vyšší pozici, ale jestliže se jedná o vaši vysněnou práci, proč ne?

Ujasněte si, jak nízko jste ochotni jít a co je pro vás důležité. Nevzdávejte se však příliš brzy. Vzdělání i praxe lze dohnat poměrně snadno. Zaměstnavatelé váš zápal pro věc jistě brzy odhalí a byli by sami proti sobě, kdyby jej nechtěli využít.

Zajímá vás rozdíl mezi motivačním, průvodním dopisem a životopisem? Pak si přečtěte náš článek, který vám v těchto pojmech jednou pro vždy udělá jasno.

Mám zájem o odběr newsletteru