Kvalitní a reprezentativní životopis se stává prvním dokumentem, který váš budoucí zaměstnavatel uvidí a dle kterého se rozhoduje, zda vás pozve na pracovní pohovor. Z toho důvodu byste si na jeho podobě i obsahu měli dát obzvlášť záležet. Jestliže si s tímto důležitým dokumentem nevíte rady, můžete si stáhnout náš životopis VZOR zdarma a pouze jej vhodně vyplnit dle skutečnosti.

Jaké životopisy se v současné době používají?

Trh práce se vlivem pandemie koronaviru výrazně mění. Mnoho lidí přichází o práci kvůli opatření, a tak se na stolech personalistů v prosperujících oborech v příštích měsících budou kupit desítky životopisů. Je tedy nutné více než kdy dřív, aby zrovna ten váš personalistu zaujal a pozval vás na pracovní pohovor, kde budete moct plně prodat své schopnosti a zkušenosti. Jak zařídit, aby váš životopis nezůstal ležet na stole mezi ostatními? Měl by zaujmout na první pohled.

Nemusíte se hned vrhat do experimentů s grafickými programy, v dnešní moderní době naopak funguje síla jednoduchosti. Téměř výhradně se tedy používají strukturované životopisy, které poznáme hned na první pohled dle jejich podoby. Na rozdíl od slohových životopisů, které se používaly ještě několik let zpět, strukturované životopisy působí přehledně, stručně a jednoduše a přitom o vás prozradí vše podstatné. Co se do životopisu nevejde, můžete zahrnout v motivačním dopise, který někteří zaměstnavatelé také vyžadují.

Zásady strukturovaného životopisu

Pokud tedy chcete personalistu zaujmout, zvolte výhradně strukturovanou podobu svého životopisu (neboli CV z latinského curriculum vitae). Jedná se o přehledný dokument, který splňuje následující požadavky:

  • stručnost
  • jednoduchost
  • čitelnost
  • obsahuje jasně danou osnovu informací
  • používáte v něm maximálně dva druhy a dvě velikosti písma
  • vystačíte si s maximálně jednou stranou A4 listu

V dnešní době nikdo nemá čas číst dlouhé slohové práce uchazeče o zaměstnání, ač svými zkušenostmi může převažovat nad ostatními. Výčet těchto zkušeností a zajímavostí o vaší osobě si nechte až pro pracovní pohovor a CV držte v jasně dané osnově, která funguje.

1. Hlavička dokumentu

Na úplný začátek životopisu patří přehled základních osobních údajů o vás. Uveďte zde své jméno a příjmení, titul, adresu bydliště, kontaktní údaje jako e-mailovou adresu a telefonní číslo, případně zde můžete umístit svoji fotografii pasového formátu (ta však není povinná). Datum narození, věk nebo rodinný stav nemusíte uvádět, jelikož se tyto informace řadí dle zákona mezi diskriminační.

2. Výpis dosaženého vzdělání

Následuje přehledný výčet vašeho dosaženého vzdělání. Neuvádějte nedokončená studia, pokud v nich nadále nepokračujete. Také není příliš vhodné uvádět základní školu, pokud máte jakékoliv vyšší vzdělání. Zahrnout zde můžete také rekvalifikační kurzy nebo jiná oficiální studia navíc. Pořadí by mělo být sestupné od nejvyššího vzdělání po to nejnižší a uvádět byste měli celý název oboru, školy, způsob zakončení daného studia a časové období, kdy vzdělávání probíhalo (stačí měsíc a rok).

3. Zkušenosti a praxe

V podobném duchu jako studium uveďte také své pracovní zkušenosti. Opět byste měli postupovat sestupně a přesně popsat danou pracovní pozici pomocí jejího názvu, zaměstnavatele a časového období, kdy jste se profesi věnovali. Jestliže nemáte příliš mnoho pracovních zkušeností, vypište zde i různé stáže, dlouhodobé brigády nebo praxe při škole, které se hodí k vašemu vysněnému místu.

4. Závěr životopisu

Celé CV zakončete speciálními dovednostmi jako jsou semináře, vzdělávací kurzy, řidičský průkaz nebo výčet vašich důležitých vlastností, které by měly zaznít. Avšak nepřehánějte to s kreativitou a vždy se striktně držte pravdivých informací.

Životopis VZOR ke stažení

Jestliže si stále netroufáte na sestavení vlastního životopisu dle výše uvedené struktury, můžete využít náš životopis VZOR ke stažení a buď se pouze inspirovat jeho podobou, nebo jej celý vyplnit. Nezapomínejte však, že kvalitní příprava je základ úspěchu, a tak když vás pozvou na pohovor, nespoléhejte jen na informace z vašeho CV. To představuje pouze vstupenku do vašeho vysněného nového zaměstnání, ale ta pravá zkouška teprve přichází na samotném pohovoru.

Tip: Rozeslali jste několik životopisů a zaměstnavatelé vás vybrali jako vhodného kandidáta pro pohovor? Připravte si podle našeho návodu několik otázek pro personalistu, abyste na něj udělali dojem. 

Jak vzor vyplnit a co s ním dále?

Stažený vzor životopisu je nyní potřeba správně vyplnit. Začněte tím nejjednodušším a zaměřte se na základní údaje o vaší osobě. V našem vzoru najdete vše potřebné k vyplnění a žádné další osobní údaje není potřeba připisovat. Především se vyhněte datu narození, počtu dětí nebo třeba rodinnému stavu, jelikož na tyto otázky nemá zaměstnavatel právo znát odpověď.

Políčko s fotografií můžete případně vymazat úplně, pokud nemáte po ruce žádnou vhodnou pasovou fotografii. Rozhodně se nejedná o povinnou položku CV.

Poté již stačí podle skutečnosti změnit názvy vašich vystudovaných škol, oborů a uvést správné data zahájení i ukončení studia. Stejně tak postupujte i u praxe a pracovních zkušeností. Vzpomeňte si na nejrůznější kurzy a stáže, které by se vám hodilo uvést a vepište jejich názvy, popřípadě také uveďte certifikáty, které jste za ně získali.

I poslední kolonka bude potřebovat vaše úpravy dle skutečného stavu. Máte například řidičský průkaz nebo byste chtěli vyzdvihnout nějakou vaši vlastnost? Pak všechny tyto informace zahrňte do poslední části našeho vzoru životopisu. Můžete také uvést reference a kontaktní telefon či e-mail na odpovědné osoby, které vaše reference potvrdí. Tuto část však doporučujeme pravidelně aktualizovat a zvážit její přínos pro získání nového pracovního místa.

Tip: Dále by vás také mohlo zajímat, jak se vhodně obléct na pracovní pohovor dle profese, na kterou se hlásíte. 

Mám zájem o odběr newsletteru