Pojem startup (nebo také správná varianta z anglického jazyka start-up) využívá čím dál více firem pro své začátky. Pravá podstata startupu se tedy tak trochu vytrácí a už není tak jednoduché rozlišit, zda se skutečně o start-up jedná či nikoliv. Jaká znamení vám prozradí, zda se firma za tento pojem pouze schovává a je výhodné pracovat pro startup? 

Startup: definice a charakteristika

Máte inovativní nápad, který by mohl změnit celou oblast nebo přinést skvělé řešení pro společnost? Pak si můžete založit vlastní firmu, vytvořit produkt, zavést značku a skutečně se může jednat o startup. Většinou se totiž jedná o začínající firmu, která přispívá svými produkty nebo službami společnosti, mění trh nebo přináší inovativní řešení. Typickou vlastností se také stává rychlý a dynamický růst či vývoj.

Mezi další charakteristické rysy patří:

  • Originalita – ve většině případů mluvíme o nové a zajímavé službě nebo produktu, který jinde nenajdeme. Také může vylepšovat již stávající a zastaralý systém, ale zcela novým způsobem.
  • Vize a ambice – tato firma a její vedení většinou přímo čiší nápady a energií. Zástupci firmy mají velká očekávání, ambice a plánují změnit celou oblast.
  • Technologie – v dnešní době se lidstvo věnuje vývoji chytrých technologií a automatizaci. Proto start-upy velmi často souvisejí s technologickým pokrokem nebo jej alespoň využívají.
  • Malý pracovní tým – jelikož na začátku všeho bývá nápad jednoho člověka (popřípadě malé skupiny lidí), pracovní tým nedisponuje velkým počtem pracovníků. Až s postupným vývojem se firma rozšiřuje.
  • Nízké investice a náklady – je to logické. Nápad, který vlastně vzniká “z ničeho”, nelze ihned zasypávat penězi a investicemi. Pro začínající firmy jsou tedy klíčové malé náklady a omezení investic, ale také rychlý vývoj, který jim dovolí vyšší vklad.

Ne každá nová firma je startup

Samozřejmě neplatí, že každá začínající firma se hned může označovat jako startup, což spousta z nich buď úmyslně, nebo neúmyslně udělala. To, že si otevřete novou kavárnu, nedělá z vašeho podniku start-up, pokud zde nenajdeme nějakou skrytou výjimečnost nebo inovaci.

To samé platí o velkých firmách se stovkami zaměstnanců nebo o malé společnosti, kde si všichni v kanceláři tykají. Že něco děláte trochu jinak jednoduše neznamená, že zakládáte inovativní start-up s velkým potenciálem. Stále zde platí, že startup poznáme dle výše uvedené charakteristiky.

Je výhodná práce ve startupu?

Je výhodná práce ve startupu?

Jaká je práce ve start-upu? Výhody a nevýhody

Rozhodujete se, zda začít pracovat ve velké nadnárodní firmě, na volné noze, ve středně velké či malé společnosti nebo ve startupu? Pro každého se hodí něco jiného. Záleží na vašich preferencích a také hodnotách. Upřednostníte klid a stabilitu nebo vás zápal pro věc donutí trochu riskovat? Nikdy nelze přesně říct, který z pracovních modelů je ten nejlepší. Prozradíme vám však výhody a nevýhody práce ve startupu, které vám možná pomohou s rozhodováním.

Výhody a benefity

  1. Dynamika v práci rozhodně nechybí – od nápadu k realizaci může vést náročná cesta, ale často se zakladatelé startupů snaží, aby byla rychlá a dynamická. Čeká na vás tedy zajímavé prostředí, kde si vyzkoušíte nejrůznější činnosti a vaše pracovní cesta může nabrat velké obrátky. Během pár měsíců se z asistentky stane projektová manažerka apod.
  2. Naučíte se toho více než v korporátu – s výše uvedeným také souvisí to, že se rychle naučíte spoustu věcí, vystřídáte více pozic a posunete se rozhodně rychleji než v nadnárodním korporátu nebo velké firmě, kde můžete dělat klidně několik let úplně to samé.
  3. Smysl práce –  jestliže je pro vás smysl práce důležitý, budete v začínající firmě s velkými sny určitě spokojení. Většinou se totiž zaměřuje na prospěšnou oblast, produkt nebo službu, která má skutečně smysl.
  4. Přátelský kolektiv a uvolněná atmosféra – uhlazené obleky a falešné úsměvy zde nenajdete. Ve startupu je každému jedno, co máte na sobě a všichni jsou na jedné lodi.
  5. Baví vás řešení problémů? – kreativní lidé s hlavou plnou nápadů se přímo hodí pro tento koncept. Řešení problémů, zádrhelů a vymýšlení nových způsobů řešení je zde na každodenním pořádku.

Nevýhody a rizika

  1. Nižší plat – nízké náklady a investice firmy vám většinou nezajistí přepychový plat. Většinou se budete muset spokojit s nižším ohodnocením, které se však zpravidla postupem času zvyšuje.
  2. Ne každý startup uspěje – pravdou je, že většina nápadů nikdy neuspěje. Mohou za to finance, čas, energie, konkurence a další a další faktory, které často představují fatální překážku. Nejedná se tedy o příliš stabilní práci, ale kdo ví.
  3. Tahle práce není pro každého – mnoha zaměstnancům takový přístup jednoduše nevyhovuje. Ne každý je stavěný pro takovéhle “dobrodružství”. Práci ve startupu si tedy můžete pouze vyzkoušet a uvidíte, jak vás nadchne.

A pokud opravdu zjistíte, že tohle není nic pro vás, vždy můžete změnit práci. V dnešní době již neplatí, že musíte nepříznivé podmínky v práci  nějak vydržet. Lidé práci mění mnohem častěji než tomu bylo dříve, kdy bylo obvyklé zůstat na jedné pracovní pozici i několik desítek let. Dnes každý člověk mění práci v průměru každé 2 roky až 5 let. Skvělým začátkem pro nový start jsou rekvalifikační kurzy, které zvýší vaši hodnotu a rozšíří kvalifikaci. Udělejte krok k lepšímu ještě dnes a nebudete litovat.

Mám zájem o odběr newsletteru