OSOBNÍ ZKUŠENOST Tentokrát píšu o průběhu šesté lekce až nyní. Díky epidemii koronaviru jsem se k tomu dříve nedostala. Čtete-li tento díl poprvé, tak kurz „Mzdové účetnictví se základy personalistiky“ absolvuji proto, abych vám co nejvíce přiblížila průběh rekvalifikace. A jak jinak toho docílit, než se sama přímo zúčastnit.

Na podzim roku 2019 jsem se byla podívat na úvodní lekci, ale pořád to nestačilo, abych si mohla vytvořit tu nejlepší představu o tom, jak rekvalifikační kurzy skutečně probíhají, jak moc jsou obtížné a i jak vypadá závěrečná zkouška. Ono zvenčí vypadá vše jinak, než když kurz sami na vlastní kůži absolvujete.

Přečtěte si, jak probíhali předchozí lekce:

Chodím na rekvalifikační kurz Mzdové účetnictví se základy personalistiky 1. díl.“

Chodím na rekvalifikační kurz Mzdové účetnictví se základy personalistiky 2. díl.“

Chodím na rekvalifikační kurz Mzdové účetnictví se základy personalistiky 3. díl.“

Chodím na rekvalifikační kurz Mzdové účetnictví se základy personalistiky 4. díl.“

Chodím na rekvalifikační kurz Mzdové účetnictví se základy personalistiky 5. díl.“

Kurz mzdového účetnictví přes dotace POVEZ II

Určitě stojí za zmínku možnost využití dotačního programu POVEZ II. Týká se vás v případě, že jste osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ) nebo zaměstnanec. O co se přesně jedná? Většina lidí zná spíše nabídku rekvalifikace přes ÚP, která je určena přímo pro ty, kteří nemají aktuálně žádnou práci, tedy jsou na úřadu práce v evidenci jako uchazeči o zaměstnání. Tato dotace je ale jiná, pro čerpání POVEZ II být vedeni na „pracáku“ opravdu nemusíte. Jednoduše řečeno se jedná o dotace na IČ (identifikační číslo pro podnikatele).

Projekt je určen pro zaměstnavatele a jejich zaměstnance, OSVČ z celé ČR mimo sídlo hl. města Praha. Zaměstnanci si mohou o dotaci zažádat POUZE v součinnosti se zaměstnavatelem, nelze ho obejít!

Více informací najdete v článku

https://orangeacademy.cz/clanky/rekvalifikacni-kurzy-povez-ii/.

Co se probíralo na 6. lekci kurzu mzdového účetnictví?

  • Nezdanitelné části základu daně – opakování.
  • Kontrola DÚ + roční zúčtování s daňovým zvýhodněním.
  • Test + kontrola Roční zúčtování I. – komplexní příklad bez daňového zvýhodnění.
  • Důchodové pojištění – druhy důchodů, úkoly zaměstnavatelů.
  • ELDP – ukázky a vyplnění.

Uteklo to velmi rychle. 6 lekcí mám za sebou. Bohužel další lekce jsou odloženy na dobu neurčitou. Z důvodu nařízení vlády teď nesmí probíhat vzdělávání s osobní účastí. Ještě se tedy uvidí, zda mi delší doba na přípravu ke zkoušce prospěje či nikoliv. Nicméně doufám v první možnost 🙂

Lektorka kurzu mzdového účetnictví paní Bc. Prátová na nás myslí i v této době. Každou neděli nám místo kurzu chodí materiály na e-mail, kde jsou příklady k procvičování. Díky tomu z učiva jen tak nevypadneme a pořádně si jej procvičíme. Naštěstí jsme stihli probrat celou látku a přichází na řadu jen opakování. Procvičujeme si to, co jsme se naučili v minulých hodinách.

Jak jsem zmiňovala už v minulém článku, hodně mi pomáhá mnou vytvořený tahák, kde mám vypsané vzorečky a příkladové výpočty. Ten sice u zkoušky nebudu moci mít u sebe, ale díky neustálému procvičování jej potřebuji stále méně a méně.

Kdo se nyní nachází ve stejné situaci jako já a nemůže se lekcí osobně účastnit, doporučuji se věnovat studiu i doma, prozkoušet se z opakujících otázek, udělat si opakovací testy v e-learningu Orange Academy a zkoušet příklady pořád dokola.

Jak jsem dopadla v testu na roční zúčtování v příkladech?

Chybu jsem udělala z nepozornosti, zapomněla jsem, že už byly vyplacené bonusy 2514 Kč. A jak jste dopadli vy?

kurz mzdové účetnictví test

Shrnutí:

Na šesté lekci jsme opakovali výpočet ročního zúčtování záloh na daň. Je to pro mě docela jednoduché, jsou věci, co mi dělají větší problémy. Ale chybu z nepozornosti může udělat každý. Určitě je dobré pravidelně procvičovat příklady, postupně budete dělat chyb méně a méně. Je to hodně o praxi.

Mám zájem o odběr newsletteru