Víte, co je to Canva? Revoluční grafický nástroj, který mění způsob, jakým malé firmy a podnikatelé vytvářejí své vizuály. Zjistěte, co to je, jak vám může pomoci při podnikání? Chcete vytvářet profesionálně vypadající návrhy, aniž byste museli investovat do drahého softwaru, nebo si najmout na každou maličkost grafika? Pak vyzkoušejte Canvu. Více se dovíte v našem článku.

Úvod do aplikace Canva

Pokud aplikaci Canva neznáte, je na čase se s ní seznámit. Canva je uživatelsky přívětivý nástroj pro grafický design. Může jej použít kdokoliv k vytváření úžasných návrhů pro sociální média, obchodní materiály, prezentace a další.

Je třeba pro práci s Canvou ovládat základy grafického designu?

Při práci s nástrojem Canva nepotřebujete žádné předchozí zkušenosti ani znalosti v oblasti designu; platforma je navržena tak, aby byla intuitivní a snadno pochopitelná. A protože je založena na cloudu, můžete ke svým návrhům přistupovat odkudkoli a z jakéhokoli zařízení. Navíc je k dispozici obrovská knihovna vestavěných šablon a zdrojů, které vám pomohou začít.

Ať už chcete vytvářet jednoduchou grafiku pro příspěvky na sociálních sítích nebo složité návrhy marketingových materiálů, Canva má vše, co potřebujete k práci. V tomto článku vám poskytneme přehled o tom, co je Canva a jak může být přínosná pro vaše podnikání.

Co Canva nabízí?

Canva je platforma pro grafický design, která uživatelům umožňuje vytvářet krásné návrhy pro web nebo tisk pomocí rozhraní drag-and-drop (jednotlivé prvky přetáhne myší tam, kam potřebujete). Canva nabízí více než 1 milion šablon a nástrojů, které uživatelům pomáhají vytvářet profesionální návrhy. Její knihovnu fotografií, ilustrací a ikon lze používat v základní verzi zdarma. V placené verzi máte k dispozici mnohem více fotografií a obrázků.

Canva nabízí také širokou škálu funkcí pro firmy:

  • sada pro tvorbu značky,
  • tvorba loga na míru,
  • týmová spolupráce.

Stručně řečeno, Canva je výkonný nástroj pro grafický design, který umožňuje snadno vytvářet vizuálně úžasné návrhy s minimálním úsilím. Usnadňuje také týmovou spolupráci.

canva

Jak používat aplikaci Canva

Canva je v základní verzi bezplatná online platforma pro navrhování, kterou si pro její jednoduché a intuitivní rozhraní oblíbili začínající i profesionální návrháři.

Vytvoření účtu u služby Canva je snadné a rychlé. Potřebujete pouze emailovou adresu. Po přihlášení se zobrazí hlavní panel, kde si můžete prohlédnout šablony různých typů návrhů nebo začít vytvářet nový návrh od začátku. Pokud si nejste jisti, jaký druh návrhu chcete vytvořit, procházejte možnosti na levé straně obrazovky, dokud vás něco nezaujme.

Nový návrh v Canvě

Při zahájení nového návrhu budete vyzváni k výběru šablony. Pokud například vytváříte obrázek pro sociální média, možná budete chtít vybrat jednu z nabízených možností, například titulní fotografii pro Facebook nebo záhlaví pro Twitter. Po výběru velikosti šablony můžete začít přidávat prvky do návrhu pomocí nástrojů na levé straně obrazovky.

Jednou z nejdůležitějších funkcí aplikace Canva je její obrovská knihovna obrázků, ilustrací a ikon. Mnohé z nich jsou zdarma. Některé je možné využít až v rámci placené verze.

Příklady designových projektů, které můžete vytvořit pomocí aplikace Canva

  • Příspěvky na sociální sítě
  • Letáky a plakáty
  • Programy a rozvrhy
  • Vizitky
  • Prezentace
  • Grafika pro webový design
  • Záhlaví a obrázky na blogu
  • Obálky elektronických knih
  • Loga
  • Pozvánky
  • Jídelní lístky
  • Návrhy certifikátů
  • Infografika
  • Brožury

Využití Canvy pro soukromé účely

Canva je nástroj pro tvorbu grafických designů, který můžete využít nejen ve firemním prostředí. Uplatnění najde také v soukromém životě:

  • Tvorba plakátů a pozvánek – můžete si vytvořit plakáty a pozvánky na různé události, jako jsou narozeniny, oslavy, svatby a další. Canva nabízí mnoho šablon a grafických prvků, které vám pomohou vytvořit profesionálně vypadající design. Máte amatérskou kapelu a potřebujete si vytvořit plakát s pozvánkou na koncert? Směle do toho!
  • Tvorba prezentací – vytvořte si prezentaci do školy nebo do zájmového kroužku.
  • Tvorba grafiky pro sociální sítě – i jako soukromá osoba se můžete na sociálních sítích prezentovat vyladěnou grafikou.
  • Tvorba fotoknih – přemýšlíte o vhodném dárku k vánocům pro babičky a dědečky? Můžete využít Canvu pro tvorbu fotoknih. Nebo si vytvořte úžasnou památku na nezapomenutelnou dovolenou.
  • Tvorba osobních projektů – v podstatě můžete tento nástroj využít pro cokoliv. Nenašli jste vyhovující diář? Vytvořte si vlastní. Potřebujete obal na knihu? Samolepky na kořenky, tričko, kalendář? Záleží jen na vaší kreativitě. V Canvě se vám otevírá prostor neomezených možností.

Canva

Tipy a triky pro efektivní používání aplikace Canva

  • Seznamte se s rozhraním. Aplikace Canva je jednoduchá a intuitivní, ale může chvíli trvat, než si na ni zvyknete. Věnujte nějaký čas seznámení s různými možnostmi a nástroji, které jsou k dispozici, abyste jej mohli využívat co nejlépe. Otestujte si, co která šablona umí, projděte si jednotlivé záložky. Zkoušejte a hrajte si. Je to zábavnější a efektivnější, než číst návody a manuály.
  • Používejte šablony. Jsou skvělým způsobem, jak začít. Ulehčete si práci a neobjevujte Ameriku. Šablony vám poskytnou dobrý výchozí bod a mohou vám pomoci získat představu o tom, jak nástroj funguje. Navíc vám z dlouhodobého hlediska ušetří čas.
  • Přemýšlejte nestandardně. To, že je něco navrženo pro určitý způsob použití, neznamená, že to tak musíte používat. Buďte kreativní a experimentujte s různými způsoby používání aplikace Canva, abyste zjistili, co vám nejlépe vyhovuje.
  • Udržujte své návrhy přehledné. Udělejte si svůj systém složek a oblíbených šablon. Budete tak mít vše uklizené a připravené pro další využití. Později můžete své návrhy snadno najít a upravit.

Canva a firemní identita

Canvu lze také využít k definování firemní identity, jako jsou firemní barvy, písmo a další prvky, které pomáhají zviditelnit značku a dělat ji rozpoznatelnou. V aplikaci Canva můžete jednoduše vytvořit vlastní sadu barev a uložit je pro použití v různých projektech. Můžete také zvolit konkrétní písmo pro svou značku a uložit ho pro budoucí použití. Díky těmto funkcím vám Canva umožní udržovat jednotný vzhled a styl vaší značky na všech vašich materiálech, což vede ke zvýšení důvěryhodnosti vaší značky a její lepší identifikovatelnosti.

V Canvě lze také vytvořit šablony pro opakované použití a uložit je do knihovny. To vám umožní rychle vytvořit nový design s použitím vaší firemní identity, což ušetří čas a usnadní vám tvorbu grafických designů, které budou souviset s vaší značkou.

Jak si v Canvě vytvořit logo?

Přinášíme vám i některé tipy, jak využít Canvu pro tvorbu loga:

  • Canva nabízí mnoho různých formátů pro tvorbu loga, vyberte si ten, který nejlépe odpovídá vašim potřebám.
  • Zvažte použití symbolů a ikon, které můžete použít v logu. Použití těchto prvků může vašemu logu dodat jedinečný vzhled.
  • Zvolte vhodné barvy a písmo, aby odpovídali vaší značce.
  • Dolaďte si logo pomocí grafických prvků, jako jsou tvary, čáry, šipky, rámečky a další. Tyto prvky mohou pomoci zdůraznit vaše logo a dát mu unikátní vzhled.

Tip: Canva umožňuje uživatelům jednoduše vyzkoušet různé varianty loga. Tím získáte lepší představu o tom, jak bude vaše logo vypadat v různých kontextech. Například si můžete zkusit prohlédnout, jak by vypadala vaše vizitka.

Po dokončení tvorby loga v Canvě jej můžete jednoduše exportovat do různých formátů a použít na různých místech, jako jsou webové stránky, sociální sítě a další.

canva

Má Canva i nějaké nevýhody?

I když je Canva skvělým nástrojem pro tvorbu grafiky, samozřejmě existují i jisté nevýhody, které je třeba vzít v potaz.

  • Omezené možnosti úprav – je skvělým nástrojem pro rychlou a jednoduchou tvorbu grafiky, ale pokud potřebujete provádět pokročilé úpravy, může narazit na její strop. Canva nenabízí takové možnosti jako profesionální grafické programy, jako je například Adobe Photoshop nebo Illustrator.
  • Omezený výběr fontů – nabízí mnoho šablon a prvků, ale výběr fontů je omezený. Pokud potřebujete použít specifický font, který není v Canvě k dispozici, budete muset font importovat (v tuto chvíli je tato funkce dostupná pouze v prémiové placené verzi). Internetové připojení – jakožto webová aplikace a funguje pouze online. Pokud nemáte stabilní internetové připojení, může se stát, že se načítá pomalu nebo dokonce přestane fungovat.
  • Omezené možnosti exportu – umožňuje exportovat designy do různých formátů, ale omezuje velikost exportovaných souborů a jejich kvalitu. Pokud potřebujete vysoce kvalitní designy pro tisk nebo velké projekty, budete potřebovat jiný grafický program.
  • Placené funkce – Mnoho funkcí a prvků je zdarma, ale některé pokročilé funkce a prvky jsou placené. Pokud chcete využít pokročilé funkce, využijte předplatné.

Tyto nevýhody ale nejsou zásadní a mohou se lišit v závislosti na vašich potřebách. Canva stále zůstává skvělým nástrojem pro tvorbu grafiky pro většinu běžných účelů.

Studujte kurz personalistiky 100% online

Závěr

Canva je revoluční nástroj, který zcela změnil přístup firem k designu. Snadno se používá a pomůže vám rychle a efektivně vytvářet úžasnou grafiku. Díky rozsáhlé knihovně šablon, pozadí, písem, obrázků a spoustě dalších věcí, které máte k dispozici, vám Canva může poskytnout jedinečnou výhodu při řešení vizuálních prvků marketingu. Ať už se jedná o grafiku pro sociální sítě nebo letáky na nadcházející akci – Canva vám umožní prezentovat se moderním způsobem, který pomůže posunout vaše podnikání na vyšší úroveň.

Mám zájem o odběr newsletteru