Potřebujete potvrzení o studiu? V článku najdete informace ohledně platnosti i možnostech jeho získání v případě, že navštěvujete některou z vysokých škol.

Potvrzení o studiu: Co to je a k čemu slouží?

Potvrzení o studiu je formulář, kterým prokážete příslušnost k vámi studované škole. Budete ho potřebovat především v následujících situacích:

  • při studiu začínáte pracovat (ať už brigádně, nebo na vedlejší pracovní poměr),
  • zřizujete si živnost,
  • končíte školu a jdete se registrovat na úřad práce,
  • končíte střední školu a nastupujete na vysokou*,
  • chcete uplatňovat slevu na studenta v daňovém přiznání nebo při ročním zúčtování daně,
  • chcete uplatňovat jiné slevy (na MHD, ubytování, stravování na kolejích apod.).

*Ověřte si u své zdravotní pojišťovny, zda jí škola ohlásila váš nástup ke studiu. V opačném případě budete muset zajít s potvrzením na pobočku pojišťovny.

Škola vám potvrzení vystaví pouze za předpokladu, kdy máte status studenta, pro jehož držení musíte splňovat určité podmínky.

Kde potvrzení získáte a jak je to s jeho platností?

Potvrzení o studiu získáte při zápisu do prvního ročníku nebo na studijním oddělení školy. Pokud již danou školu studujete, vzor potvrzení najdete na jejích webových stránkách. Po přihlášení do univerzitního informačního systému si ho můžete vytisknout a vyplnit doma a poté donést k podpisu referentce.

Další možností je elektronická varianta potvrzení, která se včetně digitálního podpisu automaticky vygeneruje v prostředí studentské aplikace. Tento způsob vydávání potvrzení o studiu využívá již řada českých vysokých škol (VŠE, ČZU, UK, Masarykova univerzita,…).

Tip: Pokud by po vás někdo požadoval papírovou podobu potvrzení, zajděte na poštu, kde vám ho za poplatek vytisknou a podpis úředně ověří.

Potvrzení platí jeden rok nebo semestr v závislosti na studované škole.

Jestliže jste vystudovali obor, ve kterém však nechcete pracovat, prohlédněte si rekvalifikační kurzy od Orange Academy. Nabízíme žádané pozice na trhu práce!

Mám zájem o odběr newsletteru