Čeká vás za pár dní pracovní pohovor v angličtině, ale bojíte se neúspěchu a toho, zda budete schopni odpovídat na kladené otázky? Nezoufejte! Připravili jsme pro vás tipy a fráze, které vám pomohou úspěšně přijímacím pohovorem projít.

Pohovor v angličtině – 5 tipů na přípravu

Pojďme na to. Máme pro vás pár zaručených tipů.

1.) Zjistěte si informace

Stejně jako u pohovoru v českém jazyce, tak i v angličtině je dobré si zjistit informace o společnosti, pozici i personalistovi. Připravte si slovíčka, která budete potřebovat. Kromě těchto si oprašte i zdvořilostní fráze související s pracovním pohovorem.

2.) Zkouška na nečisto

Praxe dělá mistra. Požádejte proto někoho blízkého a zkuste si s ním pohovor v angličtině na nečisto. Tak zjistíte, do jaké míry jste se připravili, a zda není třeba se doučit pár frází nebo dopilovat výslovnost.

3.) Přípravy den předem

Doporučujeme připravit si den předem veškeré dokumenty, které na přijímací pohovor ponesete, ale i oblečení, abyste se s těmito úkony v den D nezdržovali.

4.) Uklidněte se

Pokud vás přepadá nervozita, zhluboka dýchejte a vezměte si žvýkačku. Zkoncentrujete se na přítomný okamžik, snížíte tak úzkost. Pomocníkem může být i fyzická aktivita – jděte se proběhnout nebo si zaplavat. Pamatujte, že nízké sebevědomí a černé myšlenky vám mohou překazit veškerou snahu. Myslete proto pozitivně a soustřeďte se na své silné stránky.

5.) Dejte na přirozenost a jednoduchost

Mluvte přirozeně a buďte profesionální. Hůře než sem tam nějaká chybka působí opakování vět. Vhodné je vyhnout se dlouhým souvětím, do kterých se snadno zamotáte. Raději volte jednodušší věty. Pokud nebudete některým otázkám rozumět, nebojte se požádat o jejich vysvětlení. Vždy je lepší se zeptat, než předstírat, že chápete, a poté odpovědět špatně.

Příprava na pohovor v AJ není jenom o šprtání

Pohovor v angličtině – otázky a odpovědi

Pokud nemáte příliš času se na pohovor v angličtině připravovat, pomůže vám přehled nejčastějších otázek a odpovědí.

Často budete personalistou vyzváni ke krátkému představení se v angličtině.

Can you tell me something about yourself?

Well, my name is … I am a … with a degree in … I took a one year training program at … My qualifications include … years of experience.

Další častou otázkou je důvod vašeho zájmu o práci.

Why would you like to work for us?

I understand that your company is very … I believe that your company will allow me to grow both professionally and as a person. I’ve always been interested in …

Personalisté rádi zjišťují i silné a slabé stránky uchazečů o pracovní místo.

What are your strengths and weaknesses?

I think I‘m … I consider myself…

Zeptat se vás mohou i na důvod odchodu z předchozího zaměstnání.

Why did you leave your job?

I resigned from my previous position, because …

Tip! Chcete-li se zlepšit v angličtině a intenzivněji na sobě zapracovat, podívejte se na nabídku našich jazykových kurzů.

Pohovor v angličtině

Pohovor v angličtině může vystrašit, ale hlavně si věřte. Pro většinu profesí na běžnou komunikaci potřebujete jenom pár frází a slovíček. To se dá naučit a zvládne to každý.

Mám zájem o odběr newsletteru