Smlouva o spolupráci je právní dokument, který využívají firmy i jednotlivci. Jako každý právní dokument má i smlouva o spolupráci svá pravidla a specifikace.

Co je smlouva o spolupráci?

Smlouva o spolupráci je právní dokument, který slouží k dohodě o spolupráci mezi dvěma nebo více stranami. Taková smlouva pak stanovuje podmínky, povinnosti i práva všech zúčastněných. Smlouvu o spolupráci mohou využívat firmy, podnikatelé i OSVČ. Nejčastěji se právě smlouva o spolupráci týká OSVČ, kteří vykonávají práci pro daného podnikatele nebo firmu.

Smlouva o spolupráci a Švarc systém

Při uzavírání smlouvy o spolupráci si dejte pozor, abyste se vyhnuli takzvanému „Švarc systému“. Jedná se o systém, kdy je práce nebo zboží směňováno nelegálně. Většinou se tento systém využívá, aby účastníci dohody neplatili daně, případně obešli jiná zákonná opatření nebo se vyhnuli odvodům ze sociálního a zdravotního pojištění.

Abyste se tomuto systému při práci na smlouvu o spolupráci vyhnuli, dejte si pozor, aby váš vztah s firmou nebo živnostníkem splňoval požadavky pro spolupráci nezávislé činnosti (jako podnikatel) nebo závislé činnosti (jako zaměstnanec). Pokud na spolupráci shledáváte něco mezi těmito dvěma možnostmi, pravděpodobně jste na tenkém ledě. Dbejte na to, aby při smlouvě o spolupráci šlo hlavně o první druh, a sice spolupráci jako podnikatel a živnostník.

Studujte kurz personalistiky 100% online

Rámcová smlouva o spolupráci

Rámcová smlouva o spolupráci stanovuje obecné podmínky spolupráce mezi dvěma nebo více stranami. Poskytuje základní rámec pro budoucí spolupráci. Co by taková rámcová smlouva o spolupráci měla obsahovat:

Identifikace zúčastněných

Jako každá smlouva i rámcová smlouva o spolupráci musí obsahovat veškeré potřebné údaje všech zúčastněných. Jedná se o správně uvedené názvy i kontaktní údaje.

Důvod a účel spolupráce

Ve smlouvě jasně definujte jaké jsou důvody a účely spolupráce. Co má být výsledkem vaší spolupráce, kterých cílů chcete dosáhnout v rámci této smlouvy.

Rozsah spolupráce

Zde specifikujete oblasti, ve kterých budete spolupracovat a stejně tak zde zadáte povinnosti každé strany v rámci spolupráce.

Zásady spolupráce

Uveďte do smlouvy také základní principy podle kterých se bude vaše spolupráce řídit.

Studujte kurz mzdového účetnictví

Finanční ustanovení

Pokud je potřeba, uveďte jak bude vaše spolupráce financována.

Duševní vlastnictví

V rámci spolupráce může vzniknout i nárok na duševní vlastnictví. Specifikujte tedy, jak budou tato práva chráněna.

Platnost a ukončení smlouvy

Specifikujte dobu platnosti rámcové smlouvy o spolupráci a podmínky, za kterých může být ukončena.

Kdy využijete smlouvu o spolupráci

Smlouvu o spolupráci využijete v řadě oblastí. Podívejme se na ty nejčastější z nich:

1.) Podnikání

Pokud podnikáte, můžete uzavřít smlouvu o spolupráci s jinou společností nebo jednotlivcem. Pracovat tak můžete na společných projektech, marketingových kampaních a dalších obchodních aktivitách.

2.) Vzdělávání

Vzdělávací instituce s vámi mohou taktéž uzavřít smlouvu o spolupráci. Stejně tak, mohou uzavřít smlouvu o spolupráci s jinými školami nebo společnostmi za účelem poskytování vzdělávacích programů.

3.) Nezisková organizace

Organizace působící v neziskovém sektoru využívají smlouvy o spolupráci s dalšími podobnými organizacemi nebo živnostníky. V rámci spolupráce se může jednat například o humanitární pomoc nebo podporu životního prostředí.

4.) Výzkumné projekty

Vědecké instituce uzavírají smlouvy o spolupráci v rámci společných výzkumných projektů nebo také pro vývoj nových technologií.

5.) Umění a kultura

Umělci mohou taktéž uzavřít smlouvu o spolupráci. Mohou spolupracovat na projektech v oblasti umění, výstavách nebo dalších kulturních záležitostech.

Smlouva o spolupráci – vzor

Pokud se rozhodnete navázat spolupráci a na základě smlouvy o spolupráci, můžete využít vzor, který stáhnete ZDE.

Pro tento článek jsme využili vzor ze stránky pracepropravniky.cz

Mám zájem o odběr newsletteru