První den v nové práci může být pro některé vzrušující událostí, pro některé naprosto stresující akt, který musí přežít. Ať už patříte do jakékoliv skupiny, neuškodí se na první den v nové práci náležitě připravit. Pokud svůj přístup při prvním pracovním dni nepodceníte, můžete zažít velmi příjemný start na novém místě a získat si přízeň kolegů nejen ve svém týmu.

Základní tipy pro úspěšný první den v nové práci

Pamatujete si svůj první školní den? Den, kdy vám rodiče do hlavy vštěpovali, abyste neměli strach, co máte dělat, na koho se můžete obrátit. Pro zvládnutí prvního dne v nové práci vám dnes poslouží tento článek a níže uvedených osm tipů.

1.) Přijďte včas

Ať už do nové práce dojíždíte nebo ji máte za rohem, přivstaňte si. Udělejte si ráno dobrou snídani, dejte si svou oblíbenou kávu nebo čaj. Začněte už doma, kdy nic nebude probíhat ve spěchu a vy budete mít čas se v klidu připravit na odchod z domu. Vyjděte klidně dřív, dejte si nějakou časovou rezervu, podle toho, jak daleko to do práce máte a jak velkou špičku můžete ve vašem městě očekávat.

Pokud už své ráno začnete v klidu a budete mít dostatek času se do práce připravit i dostat, bude i váš nástup a první minuty v nové práci mnohem snadněji zvládnutelný.

2.) Připravte si elevator speech

Dobrý první dojem neuděláte na podruhé. Mějte proto připraveno pár vět, které o sobě novým kolegům řeknete. Určitě se vás budou ptát, odkud jste, co jim o sobě můžete říct apod. Mějte připraveny jak adekvátní odpovědi, tak i krátkou úvodní řeč o vás samotných.

Zahrňte do ní to, co jste doposud dělali. Podpoříte tak svou důvěryhodnost v očích ostatních. Sdělte lidem ve zkratce, co vás baví ve volném čase a nebojte se v krátkosti říct, jaká jste vlastně osobnost.

Způsob jakým o sobě budete při prvním setkání hovořit, nastaví laťku a očekávání vašich kolegů. Stejně tak jim ukážete, jaký typ člověk jste a postupně se vám tak bude lépe budovat vaše značka, společné vztahy i případné hranice.

3.) Neočekávejte nic, ale buďte připraveni na vše

Hodně důležitý bod, který vás ale může ochránit před nevhodnou poznámkou nebo případným zklamáním. Sami dobře znáte pořekadlo když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají. Sami během prvního dne v nové práci narazíte na několik věcí, které vás mohou zaskočit. Buďte připraveni, že něco takového může přijít. Nenechte se hned unést emocemi, nelitujte přijaté nabídky a nechte si to, co se dozvíte projít hlavou.

Až budete o samotě, můžete se zamyslet nad tím, jak na vás dané situace nebo požadavky působily.

4.) Připravte se, že toho bude hodně

I přes to, že projdete propracovaným onboardingem a vaši kolegové v čele s manažerem na vás nehodí všechny informace naráz, připravte se, že se budete muset spoustu věcí učit. První den v nové práci musíte pochytat spoustu základních faktů, do toho si pamatovat jména, na koho se obrátit v případě, že potřebujete pomoci. Je toho dost. Buďte na celý tento proces připraveni.

Myslete na to, abyste zvládli základy, věděli, co se očekává od vás a jaká je přesně náplň vaší práce. To ostatní budete postupně nabalovat a s přehledem se tak naučíte vše, co potřebujete.

Studujte kurz asistentky

5.) Nebojte se ptát

I když máte za sebou několik let praxe, v nové práci jste poprvé, nebojte se proto ptát. Klidně si během prvního dne v nové práci vypracujte seznam otázek. Ty pak položte lidem, kteří na ně jsou schopni odpovědět a pomoci vám. Zapisujte si i naprosto banální otázky, odpovědi na ně totiž klidně můžete dostat v průběhu dne. Pak si je jednoduše škrtnete, ale nemělo by vám nic uniknout. Jak jsme psali výše, důležité jsou základy.

Nestresujte se, pokud na všechny své otázky nedostanete odpovědi hned onen první den. Nováčkem nejste jen těsně po nástupu a tak budete mít určitě dostatek času na to, abyste se vše potřebné dozvěděli.

6.) Snažte se být pozitivní

Pozitivní přístup je jedním ze způsobů, jak zanecháte dobrý první dojem. Začněte svůj první den v nové práci s pozitivním přístupem. Vytvoříte si tak můstek k tomu, aby vás pozitivně vnímali i ostatní kolegové. Pokud budete mít pozitivní energii, povede to k lepším příležitostem, větší dynamice a zdravým vztahům.

Nemusíte být v jádru čistí optimisté, ale při prvním dni v nové práci se snažte uvolnit a usmívat se. Nalaďte se svým přístupem na to, abyste vystupovali a uvažovali spíše pozitivně než negativně.

7.) Buďte sami sebou

I přes všechny rady výše uvedené, to nejdůležitější je, abyste zůstali sami sebou. Buďte pozitivní, ale nepřetvařujte se, svou elevator speech nezakládejte na lžích a na tom, jací byste chtěli být. Buďte sami sebou. Pokud si nebudete na nic hrát a budete vnímat své pocity, bude i váš první pracovní den mnohem jednodušší a méně stresující.

8.) Nekritizujte a nestěžujte si

Dávejte si pozor, co řeknete, když se vás noví kolegové budou ptát na minulou práci. Pokud jste se rozešli s bývalým zaměstnavatelem ve zlém, není třeba to jadrně popisovat novým kolegům. Pamatujte na to, že vás neznají a mohou uvěřit předsudkům, které nejsou pravda.

Klidně si připravte nějakou obecnou řeč o svém minulém zaměstnaní a zaměřte se spíše na to, co vám do života přineslo, než co vám vzalo. Už to vám pomůže s pozitivním přístupem a naladěním.

Je možný nástup do práce později, než první den v měsíci?

Může nastat situace, kdy nastoupíte do nového zaměstnání jiný, než první den v měsíci. Tento způsob je běžný a neznamená to nic ojedinělého.

Pokud jste doposud vedeni na úřadu práce a nastoupíte do zaměstnání například 4. dne v daném měsíci, odvádí za vás zdravotní pojištění nový zaměstnavatel. Stejně tomu je, pokud jste ukončili zaměstnání a na pracovní úřad se na 3 dny nepřihlásíte. Mění se pro vás akorát výpočet dovolené, pokud neodpracujete celý měsíc, vznikne vám nárok na dovolenou krácený o dobu, kdy jste nebyli zaměstnáni.

Mám zájem o odběr newsletteru