Výrazné investice do infrastruktury, vzdělávání, vědy a výzkumu. To jsou hlavní pilíře návrhu státního rozpočtu na příští rok, jež vytvořila menšinová vláda ANO a ČSSD. S pomocí komunistů se jí rozpočet podařilo v Poslanecké sněmovně prosadit již v prvním kole čtení, což se již dopředu očekávalo. Celkový státní rozpočet 2020 – příjmy, výdaje a schodek, jsou tedy schválené. Přišel jej podpořit i prezident ČR Miloš Zeman.

Senát se rozpočtem nezabývá. Schodek 40 miliard korun je daný a nelze jej tedy již měnit. Opozice nejvíce kritizovala právě výši schodku a nedostačující podporu investic. V rozpočtu je zahrnuta i částka na zvýšení rodičovského příspěvku

Opozice kritizuje nízkou výši investic a rostoucí počet státních zaměstnanců

Podle Miroslava Kalouska (TOP09) je v rozpočtu málo peněz na investice, rovněž neobsahuje výdaje na nutné reformy penzí a zdravotního systému. Jeho návrh by byl, aby vláda rozpočet přepracovala a snížila navržený schodek o dvacet miliard korun.

Vládě vyčetl rozpočet i rozpočtový expert Pirátů Mikuláš Ferjenčík. Podle něj se o vyrovnaný rozpočet, jak sliboval Andrej Babiš, v žádném případě nejedná. Rozpočet kalkuluje s ještě dosud neschválenými příjmy, čímž je myšlen dosud neschválený daňový balíček. V něm se počítá s penězi na slibované navýšení rodičovských příspěvků.

Opozice také upozornila na to, že se vyhazují peníze na slevu v dopravě pro seniory a studenty. Za rok jejich existence stály státní kasu 5,6 miliardy. Politici také slibovali jednodušší administrativu a snížení počtu státních zaměstnanců. Za posledních deset let se však státní správa rozrostla o dalších padesát tisíc nových míst a počet stále narůstá. V roce 2012 činily platy ve veřejné sféře 128,5 miliardy, napřesrok to bude neuvěřitelných 226,8 miliardy.

Ve hře je neschválený daňový balíček, s jehož příjmy se počítá na státní rozpočet 2020

Daňový balíček se měl projednávat 16. října, ale politici jej nestihli schválit. Vláda bojuje s časem i proto, že navýšení rodičovského příspěvku se mělo schvalovat téhož dne ve 3. čtení. Kvůli průtahům opozice se však nestihlo nic. Z daňového balíčku mají jít finanční prostředky na navýšení rodičovského příspěvku, na které by jinak peníze nebyly.

I schválený rozpočet počítá s těmito příjmy, avšak na finální podobě se politické strany nedokážou dohodnout. Hrozí, že se vše nestihne projednat včas a platnost daňového balíčku bude odložena. Tuto hrozbu připustila i ministryně financí Alena Schillerová. Otázkou je, zda bylo rozumné schvalovat rozpočet s nejistým příjmem z daňového balíčku…

Daňový balíček je teď pro vládnoucí koalici stěžejním bodem

Nebude-li daňový balíček schválen, finance na rodičovský příspěvek se budou hledat těžko. A to politici nemohou dopustit. Rodiče malých dětí jsou již naštvaní a pokud by k navýšení rodičovské nemělo dojít, líbit si to určitě nenechají. Z tohoto důvodu se naplánovala mimořádná schůze na pátek 25. října. Jednání bude trvat tak dlouho, dokud se politici neshodnou a nedojde ke schválení vyšších daní.

Daňový balíček navrhuje zvýšení spotřební daně na alkohol a tabák. Mělo by dojít také na vyšší zdanění hazardních her a zvednout by se měl poplatek za vklad do katastru nemovitostí. Koalice má největší problém se zrušením daňového osvobození pro rezervy pojišťoven. Jana Maláčová slibuje projednat rodičovskou na mimořádné schůzi 1. listopadu.

Odebírejte náš kanál Orange Academy https://bit.ly/2OuKY7O.

Zdroj: Web poslanecké sněmovny, Kurzy.cz, Facebook Jana Maláčová, Alena Schillerová

Mám zájem o odběr newsletteru