Jste-li na rodičovské dovolené, jistě přemýšlíte, jak vydělat více peněz a zvýšit tak příjmy rodinného rozpočtu. Je řada možností, jak toho docílit a to jednoduše prostřednictvím internetu z pohodlí domova, aniž byste byli podvedeni pochybnými pyramidovými společnostmi nebo klikáním na reklamy (tzv. klikačky).

V době koronakrize pravděpodobně trávíte mnoho času doma s dětmi. Budoucnost je nejistá a proto se vyplatí poohlížet po možnostech práce či podnikání online formou. Kromě toho, že si tak vyděláte peníze, docílíte i větší nezávislosti a časové flexibility. Podívejte se, jaké možnosti online svět nabízí.

Jak vydělat peníze na internetu: 5 možností při rodičovské dovolené

Peníze na internetu můžete vydělat seriózně několika způsoby. záleží na tom, co umíte nebo čemu se chcete věnovat.

1. Prodávejte své vlastní produkty

Díky své zručnosti, nápadům, znalostem a dovednostem můžete začít podnikat online. Někdy stačí vylepšit již existující výrobek či službu a skvělý podnikatelský nápad je na světě! Pro inspiraci nemusíte chodit daleko – stačí se podívat například na zakladatelky Hanu Fořtovou a Terezu Dvořákovou, které společně vymyslely Frusack – alternativu mikrotenových sáčků, jež je vyrobena pouze z recyklovatelných materiálů.

Dalším hezkým příkladem je Juliana Antožyová, slovenská podnikatelka vlastnící módní značku GadoGado. Před pár lety ji díky ušitému obalu na notebook napadlo založit firmu na výrobu veganských módních doplňků. V současnosti prodává své výrobky nejen na Slovensku, ale i v Čechách.

2. Začněte blogovat

Baví vás móda, zdravý životní styl nebo znáte řešení palčivého problému mnoha lidí? Pak si založte blog a začněte o vašem tématu psát články a sdílet je na sociálních sítích. Pokud zaujmete široké publikum a váš obsah se stane populární, můžete se začít živit jako influencer/ka* stejně jako se to povedlo například Kristýně Dolejšové, která před několika lety začala sdílet na Instagramu své problémy ve vztahu s tehdejším přítelem a fotky bez úprav filtry. Tím se proslavila, začala vydávat knížky a za svou práci získala také několik ocenění.

*Člověk, který vydělává peníze díky propagaci produktů v rámci své komunity sledujících.

3. Prodávejte své dovednosti prostřednictvím online portálů

Pokud preferujete práci pro zaměstnavatele nebo si zatím nechcete zakládat web, můžete využít online portálů a prodávat na nich své dovednosti. Tak si při rodičovské dovolené přivyděláte způsobem, který vás naplňuje.

Robeeto.com

Jedním z osvědčených webů, kde můžete nabízet svou práci, je portál Robeeto.com. Uživatelé zde poptávají:

  • grafické práce,
  • doučování,
  • tvorbu textů, jejich kontrolu nebo překlady,
  • úklid domácností nebo kanceláří,
  • hlídání domácích mazlíčků nebo dětí,
  • práce pro hodinové manžely.
  • Portály preferují možnost práce na živnostenský list, ale někteří zaměstnavatelé vám nabídnou i dohodu (o provedení práce nebo o pracovní činnosti).

Fler.cz

Na Fler.cz se můžete zaregistrovat a začít prodávat své handmade výrobky, ať už se jedná o:

  • oblečení,
  • šperky,
  • potřeby pro domov a zahradu,
  • ekologickou kosmetiku,
  • bio potraviny,
  • obrazy, fotografie, knihy a další druhy umělecké tvorby,
  • kurzy,
  • potřeby pro domácí mazlíčky,
  • přání,
  • materiály určené k tvoření.

Stovkomat.cz

Pokud máte zkušenosti s psaním článků, tvorbou grafiky, online marketingem, překládáním textů, umíte programovat nebo ovládáte jiné dovednosti, založte si účet na Stovkomatu. Uživatelé, kteří tyto služby hledají, vás mohou oslovit a vy si tak můžete vydělat peníze na internetu z pohodlí domova.

Podobnými portály jsou také Webtrh.cz, na němž se sdružují především lidé na volné noze s dovednostmi v oblasti vývoje webových stránek, online marketingu, designu, ale i obchodu, doučování nebo překladatelství. Zahraniční pracovní nabídky tisíců firem z celého světa týkající se online businessu nabízí portál Fiverr.com.

Seduo.cz nebo Naucmese.cz

Umíte dobře cizí jazyk, jste dobří obchodníci, manažeři, v komunikaci s lidmi nebo máte ostatním co předat v rámci jiné oblasti (například zdravém životním stylu, vaření, sportu)? Pak se staňte lektorem na vzdělávacích portálech Seduo.cz nebo Naucmese.cz.

Tip: Chtěli byste vydělávat peníze na internetu vzděláváním studentů v oboru účetnictví, daní, personalistiky, online marketingu nebo administrativy? Rozšiřte si svou kvalifikaci a přihlaste se na rekvalifikační kurzy Orange Academy! Po jejich absolvování budete mít komplexní znalosti a dovednosti potřebné k výuce těchto oborů!

4. Vyplňujte dotazníky

Dalším způsobem, jak si vydělat peníze na internetu, je vyplňování dotazníků u seriózních společností, které se zabývají online průzkumy veřejného mínění. Po registraci se budete moci účastnit online anket týkajících se financí, nákupů apod., ale i telefonických rozhovorů či skupinových diskuzí. Za ně pak získáte finanční odměnu.

Na následujících portálech nebudete platit žádné skryté poplatky ani poplatek za registraci, ale musíte také počítat s tím, že si nevyděláte horentní sumy (spíše se jedná o drobný přivýdělek v řádu stovek, max. tisícovek korun měsíčně). Pokud se rozhodnete zapojit, zvolte tyto ověřené společnosti:

  • TGM Panel Česko,
  • Český národní panel,
  • CASI.

5. Nakupujte a získejte peníze zpět (tzv. CashBack)

I prostřednictvím tzv. cashbacku (vrácení peněz z nákupů) můžete vydělat peníze na internetu. Tato možnost se vám bude hodit především v situaci, kdy jako rodina nakupujete často online. V takovém případě vám cashback portály vrátí až několik tisíc korun za rok (obvykle se jedná o 1 % až 10 % z každého nákupu).

Stačí se zaregistrovat do některého z portálů (například Tipli.cz nebo Plnápeněženka.cz) a začít nakupovat v partnerských e-shopech.

Tip: Dávejte si pozor na výši cashbacku jednotlivých portálů, protože se jejich nabídky mohou lišit a ne všechny vám nabídnou to nejvyšší procento. Doporučujeme je proto mezi sebou porovnat a vybrat ten nejvýhodnější pro vás.

V tomto článku jsme se vám snažili předat ty nejlepší možnosti, jak vydělat peníze na internetu při rodičovské dovolené. Věříme, že jsme vás inspirovali a že online prostředí využijete k větší finanční i osobní svobodě!

Zdroj: forbes.cz, prace-z-domu.com, finex.cz

Mám zájem o odběr newsletteru