Studentský život není jen o studiu a zkouškách, ale také o objevování nových zážitků a užívání si volného času. Jednou z nejvýhodnějších věcí, které mohou studenti využít, jsou studentské slevy. Díky nim mají studenti možnost ušetřit peníze při nákupu vstupenek na kulturní akce, cestování či nákupu oblečení a elektroniky. V tomto článku se podíváme na různé druhy studentských slev, způsoby ověření studentského statusu a možnosti získání studentské karty ISIC.

Jaké mají studenti slevy? 

Studenti mají přístup k širokému spektru slev na různé produkty a služby. Zahrnují například:

  • Slevy na vstupné do muzeí, galerií, divadel, koncertů a festivalů.
  • Slevy na jízdném a cestování vlakem, autobusem nebo letadlem.
  • Slevy na ubytování v hotelech, hostelech a pronájem bytů.
  • Slevy na nákup oblečení, obuvi, elektroniky, knih a potřeb pro studium.
  • Slevy na sportovní vybavení a vstupenky na sportovní akce.
  • Slevy na stravování v restauracích.
  • Slevy na různé online platformy a služby.

Jak prokázat studentskou slevu na jízdném? 

Děti, studenti a senioři mají nyní nárok na 50% slevu z plné ceny jízdenky na cestování autobusem a vlakem po České republice. Za studenty se v tomto případě považují všichni žáci a studenti ve věku od 18 do 26 let, kteří dochází na základní školu nebo se aktivně připravují na budoucí povolání na středních školách nebo v rámci denního či dálkového studia na konzervatoři, vyšší odborné škole nebo vysoké škole v České republice. 

Studenti mají přístup ke slevě po celý rok. Nižší jízdné se vztahuje na dálkové autobusy na linkách po České republice a na všechny vlaky provozované Českými drahami i soukromými dopravci. Stačí si vybrat nebo nahlásit studentské jízdné, zaplatit potřebnou sníženou částku a při nákupu jízdenky u pokladní přepážky, v automatu nebo online. Poté se prokázat průvodčímu ve vlaku či autobuse dokladem prokazujícím status studenta.

studentské slevy

Prokázání studentského statusu při nákupu jízdenky je obvykle pomocí studentské karty ISIC. Jedná se o mezinárodní studentskou identifikační karta, která je celosvětově uznávaná a nabízí studentům přístup ke slevám ve více než 130 zemích. Tuto kartu je možné získat na základě potvrzení o studiu nebo průkazu studenta. Studentskou kartu ISIC je možné získat několika způsoby:

  • Online: Na oficiální webové stránce ISIC je možné požádat o kartu a nahrát potřebné doklady, jako je potvrzení o studiu a fotografii.
  • V kanceláři ISIC: V některých městech a na vysokých školách jsou k dispozici kanceláře ISIC, kde si studenti mohou žádat o kartu osobně a ihned ji obdrží.
  • Na partnerských školách: Některé vysoké školy mají partnerskou spolupráci s ISIC a nabízejí studentům možnost získat kartu přímo na škole.

Pracující studenti a slevy

Další kategorií jsou pracující studenti, kteří mají nárok nejen na základní slevu na poplatníka, ale také na slevu na studenta. Slevu na dani je možné použít u zaměstnavatele při podepsání prohlášení k dani, stejně tak ji můžou využít i podnikající studenti v daňovém přiznání.

Další velkou výhodou pro studenta je také fakt, že za něj zdravotní pojištění platí stát. Díky tomu, že za studenta platí zdravotní pojištění stát, tak nemusí doplácet zdravotní pojištění do minimální částky, i když pracuje na dohodu a má nízký příjem.

Při podnikání je student považován za osobu podnikající na vedlejší činnost a není povinen platit minimální zálohy. Zdravotní pojištění platí až při podání přehledu o příjmech a výdajích za uplynulý rok. Další rok pak platí stanovené zálohy dle předchozích příjmů, není povinen platit minimální zálohy.

Studujte kurz mzdového účetnictví 100% online

 

Většina studentů však místo podnikání má většinou brigády. O prázdninách vydělají často hodně, zatímco během roku se věnují škole. Proto se jim často vyplatí podat daňové přiznání, a uplatnit tak celou roční výši slevy na poplatníka a slevy na studenta. Protože v některých měsících nepracovali, a nemohli tak uplatnit tyto slevy měsíčně při výplatě čisté mzdy. Díky uplatnění daňových slev ročně můžou dosáhnout na daňovou vratku a stát jim vrátí část již zaplacené daně z příjmu zpět. Daňovou vratku můžou dostat i díky podepsání ročního zúčtování daně, to má ale několik podmínek, které musí splnit:

  • Student může pracovat u více zaměstnavatelů za rok, ten poslední pak provádí roční zúčtování.
  • Nesmí ale nikdy pracovat pro dva a více zaměstnavatelů v rámci jednoho měsíce.
  • U každého zaměstnavatele musí podepsat prohlášení k dani z příjmu.
  • Každý zaměstnavatel mu musí vystavit vyúčtování z příjmů ze závislé činnost za daný rok.
  • Poté je možné, aby poslední zaměstnavatel provedl studentovi roční zúčtování, ve kterém student může uplatnit i všechny daňové slevy a daňové odpočty, na které má nárok.

Závěr

Studentské slevy představují skvělou příležitost pro studenty ušetřit peníze a využít plně svůj studentský život. Slevy se týkají různých oblastí, včetně kultury, cestování, nakupování a stravování. Prokázání studentského statusu může být provedeno pomocí oficiálních studentských identifikačních karet nebo mezinárodních studentských karet ISIC. Nezapomeňte využívat studentské slevy a prozkoumat všechny výhody, které vám studentství nabízí.

Mám zájem o odběr newsletteru