Za poslední roky statistiky zaznamenávají čím dál více lidí, kteří odcházejí do důchodu dříve, než dosáhnou určeného věku. Stojí za tím hned několik důvodů – zdraví člověka, nezaměstnanost či touha dopřát si ve stáří aktivní život, pokud možno co nejdéle. Zvažujete-li předčasný důchod, pořádně si vše promyslete. Věděli jste, že zajímavou variantou je také předdůchod? Ten u nás funguje již od roku 2013.

Co jsou to pojmy „předdůchod“ a „předčasný důchod?“

Pokud jste se s pojmem předdůchod ještě nesetkali, rozhodně si jej nepleťte s předčasným důchodem. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že předčasný důchod je vyplácen státem s trvalým krácením na základě míry předčasnosti. Tzn., že budete mít trvale nižší důchod. Naopak předdůchodem se rozumí čerpání vlastních naspořených prostředků z penzijního spoření, a to ještě před tím, než dosáhnete důchodového věku.

Chcete odejít do důchodu o 5 let dříve?

Před odchodem do předčasného důchodu se zamyslete, jak to udělat bez zbytečných finančních ztrát. Předčasný důchod totiž moc výhodný není. Za to předdůchod je skvělým řešením. Bohužel o něm mnoho lidí neví, proto je zatím jeho využití malé. Postupem času se však zvyšuje, jelikož zájem lidí roste.

Podle statistik ČSSZ vyplývá, že svou výdělečnou činnost ukončí cca každý třetí člověk mnohem dříve, než dosáhne důchodového věku. Např. v roce 2018 bylo v České republice 1 808 969 starobních důchodců, z čehož více než půl milionu (536 229) z nich pobíralo předčasný důchod.

Předdůchod z doplňkového penzijního spoření na základě údajů z Asociace penzijních společností v roce 2018 čerpalo 3 915 osob, v roce 2019 již 4 455 osob. Průměrná částka předdůchodu pak v loňském roce činila 9 929 Kč.

Co byste měli vědět před odchodem do předčasného důchodu?

Největší chybou lidí, kteří odcházejí do předčasného důchodu je, že si neuvědomují trvalé krácení jejich penze. Nejde jen o to, v jakém věku lze do předčasného důchodu odejít, ale také jaká bude výše měsíční výplaty. Čím dříve tedy odejdete do starobního důchodu, tím méně peněz pak od státu každý měsíc dostanete.

Spočítejte si třeba, o kolik peněz byste přišli za 20 let pobírání této snížené částky. Kupříkladu, jestliže se rozhodnete pro variantu odchodu do předčasného důchodu o 3 roky s tím, že budete pobírat deset tisíc korun měsíčně namísto dvanácti tisíc. Za 20 let pak proděláte téměř půl milionu korun.

V čem spočívá hlavní výhoda předdůchodu?

Jestliže již zvažujete, že půjdete jednou do předčasné penze, popřemýšlejte o možnosti předdůchodu. Je dobré na tuto alternativu myslet s dostatečným předstihem, protože je zapotřebí mít našetřeno. Podmínkou je být účastníkem doplňkového penzijního spoření alespoň 60 měsíců a mít naspořené dostatečné prostředky.

Konkrétně se jedná o částku 30 % z průměrné mzdy, kterou každoročně vyhlašuje MPSV vynásobenou počtem měsíců, kdy budete v předdůchodu. Předdůchod lze čerpat nejméně 2 roky, maximálně 5 let. V roce 2020 se jedná o částku pro 2 roky nejméně 240 696 Kč, pro 5 let pak 601 740 Kč.

Tip! Během předdůchodu si můžete přivydělat. Nejsou zde žádná omezení, co se týče výdělku. Předdůchod je výhodnější než předčasný důchod, jak jsme si řekli, jedná se o čerpání vlastních naspořených finančních prostředků z doplňkového penzijního fondu.

Při pobírání předdůchodu můžete

  • mít zaměstnání,
  • podnikat,
  • být v evidenci na úřadu práce
  • pobírat podporu v nezaměstnanosti,
  • pobírat invalidní, pozůstalostní, předčasný i řádný starobní důchod.

Při pobírání předčasného důchodu nesmíte

  • vykonávat pracovní činnost, ze které se platí sociální pojištění,
  • pracovat na DPP s limitem nad 10 000 Kč měsíčně,
  • pracovat na DPČ s limitem nad 3 000 Kč měsíčně,
  • podnikat a překročit hranici povoleného příjmu (v roce 2020 je to částka 83 603 Kč).

Tip! Nemusíte se bát, pokud nebudete mít během předdůchodu žádný další příjem. Tato doba se počítá do tzv. vyloučené doby, a tedy se vám nesníží osobní vyměřovací základ pro výpočet starobní penze.

Spočítejte si výši své penze v důchodové kalkulačce.

Zdroj: Kurzy.cz

Mám zájem o odběr newsletteru