Ministerstvo financí se opět dotklo pichlavého tématu, poslanci znovu obnovili debaty o změně hranice pro odchod do důchodu. Někteří z nich navrhovali, aby se lidem, kteří se narodili v roce 1994 a později, zvýšil důchodový věk na 67 let. Aktuálně je tato hranice zastropována na 65 letech, ale na jak dlouho? Podaří se tento věkový mantinel prorazit? Nastane důchodová reforma?

Všichni vidíme, že české obyvatelstvo stárne, důchodců je čím dál tím více a věk dožití se každoročně zvyšuje. Bohužel se však také poměrově snižuje počet pracujících, kteří odvádějí peníze na důchodový systém. V roce 2020 se očekává, že na výplatu penzistů půjde více než půl bilionu korun.

Důchodový systém už pěknou řádku let volá po převratu, ale na zásadní změnu Česká republika stále čeká. I podle Národní rozpočtové rady reálně hrozí, že pokud se u nás nezmění systém vyplácení penzí a nepřijde žádná dobře promyšlená důchodová reforma, Česko bude zadluženější více než Řecko!

Jak dopadla nejnovější analýza výpočtu odchodu věku do důchodu?

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a její resort připravili v tomto roce novou analýzu, a to s novým modelem výpočtu odchodu věku do penze. Kalkuluje se v něm s nově zjištěnou průměrnou délkou dožití člověka u nás. Bere také ohled na skutečnost, že by si každý zasloužil v důchodu strávit alespoň čtvrtinu svého života.

I když se stále prodlužuje doba dožití seniorů, tak podle statistiků žijí Češi ve zdraví o dva roky méně, než je evropský průměr. Měl by se odchod do důchodu posuzovat podle náročnosti profese? Někteří souhlasí, avšak toto opatření by stát v příštích letech stál desítky miliard korun.

Důchodová reforma? Podle odborníků rozhodně ano!

Dle názoru Národní rozpočtové rady by měli politici zvážit určité kroky, a to navýšení příjmů do státního rozpočtu v podobě vyšších daní a odvodů, nebo naopak začít snižovat výdaje. Také Evropská komise nám dlouhodobě a opakovaně vytýká špatně nastavený důchodový systém. Dokonce českou vládu varovala, že výdaje na výplatu penzí budou finanční rozpočet zatěžovat stále více.

Podle prognóz se dočkáme vrcholu v počtu starobních důchodů v roce 2059. Očekává se, že v té době bude přes 3,2 milionu penzistů. Tedy zhruba o třetinu více, než máme dnes. A jak by měla důchodová reforma vypadat? Hovoří se o zvýšení daní, posunutí věku do důchodu nebo snížení penzí v poměru k průměrné mzdě.

Od příštího roku si důchodci polepší až o 900 Kč měsíčně

Je to smutné, ale důchody našich českých penzistů jsou v porovnání s Evropskou unií v hlubokém podprůměru. Např. v roce 2016 dosáhl v průměru starobní důchod v Česku hodnoty 407 eur, přitom průměr Evropské unie byl 1135 eur. Nejlépe se mají staří lidé v Rakousku a Nizozemsku, průměrný důchod se tam pohybuje kolem 34 procent nad průměrem Evropské unie.
důchodová reforma
Vláda sice schválila vyšší důchody, ne každý však dosáhne na slibovaných devět set korun, někomu budou muset stačit čtyři stovky. Jak to tedy je? Je jisté, že si každý penzista přilepší nejméně o 371 Kč. Poté se zvýší výměra, která odráží odpracované roky a výši výdělků o 5,2 %. O celých 900 Kč si tedy přilepší jen ten, kdo dosahuje na průměrný důchod. U lidí s nižší penzí to bude podstatně méně.

Např. lidé s důchodem 12.000 Kč dostanou přidáno 825 Kč, lidem s výší přes 11.500 přidají 800 Kč, a ti co mají starobní penzi jenom 8.000 Kč, získají navíc celkem 617 Kč. Naopak lidé, kteří mají vyšší důchod než je průměr, dosáhnou na přídavek kolem tisícikoruny měsíčně. Důchody jsou zvyšovány pravidelně vždy k prvnímu lednu v roce, a to o růst cen a polovinu růstu reálných mezd.

Kolik let si užijete důchodového věku podle statistik?

Jak dlouho budete v penzi? Tuhle otázku si pokládá mnoho z nás. Zvlášť, když se pořád mluví o pozdějším odchodu do důchodu. Proč tomu tak je? Doba, kterou senioři tráví ve starobním důchodu, se totiž každoročně postupně prodlužuje. Aktuálně teď trvá cca 24 let a 3 měsíce, od počátku tisíciletí se tak v průměru protáhla téměř o více než čtyři roky.

Tyto data uvedla na veřejnost Česká správa sociálního zabezpečení v rámci statistické ročenky. Je tedy jasné, že se seniorky a senioři dožívají vyššího věku, než tomu tak bylo v minulosti. Proto by podle statistiků měli dnešní dvacátníci a třicátníci odcházet do důchodu později než v 65 letech. Nicméně zatím to vláda zamítla s tím, že se počká na řešení za dalších 5 let.

Schillerová slibuje, že bude do budoucna víc peněz na důchody

Ratingová agentura Moody’s nyní zlepšila hodnocení dlouhodobých závazků České republiky, a to na stupeň Aa3. Radost mají ekonomové i zástupci české vlády. Podle ministryně financí, paní Schillerové díky tomu Česko ušetří na financování státního dluhu. Ušetřené peníze tak budou být moci použity na důchody a opravy silnic. Podle ekonoma Lukáše Kovandy má Česká republika nejlepší rating v historii, změněn byl teď po dlouhých 17 letech.

Kdy půjdete do důchodu podle aktuálních pravidel? Podívejte se do důchodové kalkulačky.

A jak byste důchodovou reformu řešili vy? Napište nám do komentáře.

Odebírejte náš kanál Orange Academy https://bit.ly/2OuKY7O.

Zdroj: seznam.cz, idnes.cz, kurzy.cz

Mám zájem o odběr newsletteru