Život po padesátce a hledání práce? Vzhledem ke stárnutí české populace je nutné, aby se firmy naučili využívat dostupné zdroje uchazečů, kteří na pracovním trhu rostou. Těmi uchazeči jsou lidé, kteří překročili padesátý rok života.

Pokud i vy spadáte do této skupiny a jste hrdými členy generace X, nemějte obavy. Být juniorem v padesáti je čím dál běžnější. V článku si řekneme jaké kroky podniknout, abyste překonali strach z nejistoty a změny a dokázali se na pracovním trhu plnohodnotně uplatnit.

Generace 50+

Všeobecně vnímaný předsudek nám říká, že lidé po padesátce už nepodávají tak velké výkony, jako mladí. Stejně tak věříme, že starší lidé už se nechtějí učit nové věci a bojí se změn. Bohužel v některých případech nejsme daleko od pravdy, když takto přemýšlíme, ale neházejme všechny do jednoho pytle. Existuje i velké množství pracovníků po padesátce, kteří stále chtějí mít nějaký dopad, umět něco nového a chtějí být pro společnost prospěšnými.

Strach z nových začátků a jak ho překonat?

Když si představíte, že se má něco ve vašem životě změnit a mají přijít noví lidé nebo nové úkoly, můžete pociťovat strach. V některých případech pociťujete úzkost, vysokou míru stresu, případně vám může být i fyzicky špatně. Pokud některé ze symptomů neodeznívají a skutečně vás omezují v běžném fungování, je potřeba vyhledat odborníka, který vám s problémy pomůže. Hlavně dbejte na své zdraví a na to, abyste se nedostávali do stále větší deprese. Můžete však mít tyto pocity u kterých víte, že je dokážete překonat, ale nevíte jak. Pokud spadáte do této skupinky lidí, pojďme se nyní podívat hlouběji na strach ze změn a jeho překonání.

Proč máme strach ze změn?

Důvody proč máme strach ze změn se netýkají jen života po padesátce. Avšak čím starší člověk je, tím je více zakořeněný v tom co zná a přijímaní nových věcí je složitější. Změn se bojíme proto, protože většinou neznáme všechny možné důsledky a výsledky. Když nevíme, co se stane, vymýšlíme si v hlavě vlastní scénáře, kterým náš mozek začne dříve či později věřit. Pro spoustu lidí je těžké udělat změnu, protože je pro ně složité rozloučit se s tím, co už znají. Následně se dostavuje strach ze změny, ze selhání a tak kolikrát raději lidé nic ani nezkusí, jen aby nebyl výsledek špatný.

Jak strach ze změny zaměstnání překonat?

1.) Přijměte změnu

Ta nejjednodušší věc je zároveň tou nejsložitější, ale první tip zní: Přijměte tu změnu a postavte se jí čelem. Nebojte se být zranitelní, protože právě v bodě, kdy si tak připadáte, čelíte svým strachům a posouváte se dál. Zažíváte něco nového, prožíváte změnu. Když se této situaci otevřete, najednou získáte kontrolu nad tím, co se děje. Budete beze strachu věci monitorovat a případně je můžete i korigovat.

2.) Rozkouskujte si to

Další krok, který pomáhá v přijímání změn je rozdělení věci na malé dílky. Když se rozhodnete změnit po padesátce, nebo třeba i později, práci, začněte postupně. Jestli měníte práci, snažte se, aby to bylo to jediné, co se ve vašem životě momentálně změní. Postupujte po jednotlivých částech a začněte s vymýšlením vhodného oboru, který vás baví. Následně si projděte pracovní portály, seznamte se s online prostředím.

Zpracujte si svůj životopis, dejte si čas a pohrajte si s ním, klidně se poraďte i s odborníkem, nebo opět hledejte inspiraci na internetu a zdokonalujte si tak své dovednosti při práci na počítači.

3.) Rekvalifikujte se

Pokud se vám líbí nový obor, zkuste rekvalifikaci. Rekvalifikační kurzy už dávno nejsou plné mladých lidí, ale čím dál více se v nich setkáváme s lidmi po padesátce, kteří se rozhodli vzít život a kariéru do vlastních rukou. Z řidičů kamionu se stávají personalisté a z žen za výdejním pultem zase účetní. Šance získat lepší práci nebo dokonce práci svých snů máte díky rekvalifikačním kurzům na dosah.

Studujte kurz personalistiky 100% online

4.) Znejte své proč

Když si definujete účel změny, zmenšíte tak svůj strach z ní. Pokud vás ke změně dohnaly okolnosti, vždycky můžete vzít situaci do svých rukou a najít na ní to, co je prospěšné pro vás. Pokud se rozhodnete pro změnu kariéry z vlastní vůle, v klidu si dejte dohromady svá proč a svá očekávání. Za tím pak jděte, kousek po kousku.

5.) Obklopte se správnými lidmi

Po padesátce už mají lidé většinou pevně zakořeněný svůj okruh blízkých lidí a přátel. Podívejte se na svůj okruh a zeptejte se, zda vás ve změnách podporuje? Jsou vám nakloněni a věří vám? Pokud ve vás spíše vyvolávají strach, neprobírejte s nimi své kroky, jelikož tím ublížíte jen sami sobě.

Pokud třeba začnete navštěvovat nějaký rekvalifikační kurz, najdete tam stejně smýšlející lidi jako jste vy. Bavte se s nimi, probírejte co potřebujete právě s těmi lidmi, kteří jsou stejně nastaveni jako vy. Takoví lidé vám totiž nabídnou podporu a pomoc, kterou v momentální situaci potřebujete.

život po padesátce

Ženy po padesátce a jejich pracovní uplatnění

Ačkoli si to kolikrát samy neuvědomí, mají ženy po padesátce velké množství možností pracovního uplatnění. Ženy po padesátce mohou stavět na již získaných dovednostech a zkušenostech. Věk ani rok narození nemusíte do životopisu explicitně uvádět a neměl by být překážkou v hledání nového zaměstnání nebo dalšího kariérního rozvoje.

Důležité je věnovat pozornost aspektům jako je proč měním práci nebo co chci vlastně dělat. Pro ženy po padesátce však existuje spousta pracovního uplatnění, které mohou využít. Zaměřujte se na své dovednosti, které jste získaly v předchozích zaměstnání a díky svým zájmům.

Komunikace a plánování

Pokud jste silné v komunikaci a máte hluboké znalosti z konkrétního odvětí, můžete se stát konzultantkou, případně lektorkou. Vaší náplní práce bude nabízení a prezentace svých dosažených znalostí malému nebo velkému publiku. Vše pak opět závisí na tom, na co se cítíte a na co jste připraveny.

Jestliže ráda plánujete a řídíte věci, máte zkušenosti v řízení projektů, můžete se zaměřit na pozice jako je projektová manažerka nebo koordinátorka. V jakém odvětví už pak závisí na vás a vašich dalších zkušenostech.

Kreativita a vytříbený jazyk

Jestliže je vaší silnou stránkou kreativita a vyznáte se v českém jazyce, můžete se stát redaktorkou, copywriterkou. Využijte svůj potenciál vidět věci jinak. Použijte svou kreativitu k vytváření něčeho nového, čemu vdechnete život pomocí článku, povídky a pokud máte i větší ambice, věnujte se třeba grafickému designu.

Empatie

Jste empatická a ráda se staráte o druhé? Sníte o pomoci druhým? Vyzkoušejte si jaké to je. Staňte se například asistentkou seniorů, nebo pracovnicí v domově pro seniory, případně pracovnicí v dětském domově. Nebojte se a dejte ze sebe to nejlepší těm, kteří to potřebují. Jestli vás bude tato práce bavit a naplňovat si můžete vyzkoušet snadno i jako dobrovolnice. Většina měst nabízí možnost stát se dobrovolníkem, takže si můžete nanečisto zkusit, jestli by vás práce v takových prostorách naplňovala.

Různá dobrovolnická centra nabízejí i placené pozice, na které pak s praxí dobrovolnice snadněji dosáhnete. Na základě jednoho malého rozhodnutí udělat změnu vlastně začnete pracovat ve vám již známém prostředí.

Manuální dovednosti

Vždycky jste ráda pekla, šila nebo háčkovala? V dnešním světě se můžete živit opravdu čímkoliv. Staňte se klidně profesionální kuchařkou, pekařkou nebo běžte a začněte své výrobky prodávat na trzích, vytvořte si online e-shop nebo vlastní obchůdek.

To, jak uchopit svůj život po padesátce a změnit kariérní cestu, nemusí být vždy jen složité. Stačí se v klidu zasnít. Přemýšlejte o tom, co vás naplňuje a jak chcete zbytek svého produktivního života strávit. Na základě odpovědí na tyto otázky se rozhodněte, kudy se vydáte. Zvolte vhodnou rekvalifikaci, začněte se svým snem jako volnočasovou aktivitou nebo do toho skočte po hlavě. Hlavně si věřte a nenechejte zvítězit strach.

Mám zájem o odběr newsletteru