Práce v důchodu může vnášet do života seniorů nejen nový pohled na svět, ale také přináší různé možnosti. Ať už se bavíme o využití získaných zkušeností a dovedností nebo třeba rozvíjení a udržení zdravého postoje k životu.

Místo klidu a odpočinku se stále více důchodců angažuje v různých pracovních pozicích a zastává názor, že stáří není o čísle, ale o nastavení mysli.

Práce v důchodu dle dostupných dat

Vzhledem k situaci na trhu práce je vhodné, aby se zaměstnavatelé zaměřovali nejen na lidi v produktivním věku, ale také na lidi, kteří pečují doma o děti nebo blízké osoby nebo právě na lidi v důchodovém věku. Vzhledem k nedostatku kvalifikovaných zaměstnanců je většina firem v deficitu a tento problém by mohl nábor lidí v předdůchodovém a důchodovém věku vyřešit.

Podle Českého statistického úřadu je nejvíce lidí v důchodovém věku zaměstnáno ve zdravotnictví, sociální péči a vzdělávání. Lidí ve věku 60-64 let, kteří jsou zaměstnání i přes důchodový věk, bylo v 2. čtvrtletí roku 2022 54,8 %. A lidé ve věku 65 a více narostli na 7,1 %.

Celkově se za desetiletí zvýšila zaměstnanost seniorů z 275,9 tisíc na 480,3 tisíc. Pracující senioři tedy tvoří 9,3 % všech pracujících. Tato data jsou převzata z průzkumu ČSÚ za rok 2022.

Pravidla pro práci v důchodu

Odchod do důchodu neznamená, že se musí zaměstnanci vzdát své práce, která je baví. Stejně tak to neznamená, že si nemohou prohlubovat kvalifikaci a klidně se naučit pracovat i na jiné pozici, než byli doposud zvyklí.

Pokud se blížíte do důchodového věku, ale stále chcete zůstat zaměstnáni, požádejte příslušnou správu sociálního zabezpečení o sepsání žádosti o důchod. Váš zaměstnavatel vám na základě § 83 odst. 2 zákona o organizaci a provádění sociálního zabezpečení vystaví potvrzení k této žádosti.

Studujte kurz personalistiky 100% online

I přesto, že jste dosáhli důchodového věku, můžete stále zůstat zaměstnáni a neztratíte nárok na výplatu důchodu. Pokud během důchodu pracujete, požádejte si o přepočet důchodu po získání 360 dní výdělečné činnosti. Můžete také pobírat důchod jen poloviční, jedná se o polovinu základní výměry a polovinu procentní výměry.

Zvolit si můžete i variantu, kdy důchod pobírat nebudete vůbec. V takovém případě se procentní výměra důchodu zvyšuje o 1,5 % výpočtového základu za každých 90 kalendářních dnů výkonu výdělečné činnosti. K výpočtu můžete využít i Důchodovou kalkulačku, která vám pomůže informativně vypočítat starobní důchod.

Možnosti práce v důchodu

Práce v důchodu skýtá několik možností, které můžete využít. Jak jsme popsali výše, pracovní trh je nyní otevřenější lidem ve vyšším věku více než kdy dřív. Můžete tak využít své získané dovednosti a být obrovským přínosem pro tým a celkově i zaměstnavatele. Z čeho tedy máte na výběr?

1.) Práce na zkrácený úvazek

Pokud pomineme možnost práce na plný úvazek u stávajícího zaměstnavatele, můžete využít práci na zkrácený úvazek u zaměstnavatele jiného. Pokud se porozhlédnete uvidíte, že existuje několik zajímavých firem, které nabízejí práci na zkrácený úvazek. V takovém případě zůstanete jako důchodce stále v pracovním režimu, a přitom budete mít dostatek prostoru užít si i volný čas.

Pozice, které můžete vykonávat na zkrácený úvazek jsou například:

  • Administrativní pracovník/pracovnice
  • Pracovník v knihovně
  • Prodavač (práce na pokladně)
  • Recepční

2.) Podnikání

Odvážnější jedinci, kteří mají správně nastavenou disciplínu a nevydrží sedět se založenýma rukama, se mohou pustit do podnikání. V důchodovém věku klidně můžete založit menší vlastní firmu, kdy využijete doposud získaných zkušeností a kontaktů.

Zde můžete vybírat například z:

  • Podnikání v gastronomii (menší kavárna, bistro)
  • Poradce ve vámi zvoleném sektoru
  • Provozování e-shopu

práce v důchodu

3.) Dobrovolnictví

V případě, že pocítíte potřebu být prospěšní, můžete využít i některé formy dobrovolnictví. Práce v neziskovém sektoru vás může naplňovat a možná získáte i nový pohled na život.

Jako dobrovolník můžete vybírat z velkého množství nabídek:

  • Domov seniorů
  • Dětský domov
  • Nemocnice/hospice
  • Útulek pro opuštěná zvířata

4.) Vzdělávání a školení

Kde můžete při práci v důchodu využít své dovednosti a léta praxe v oboru? Ve vzdělávacích institucích. Pokud se nebojíte mluvit před lidmi a práce s nimi vás baví, můžete vyzkoušet i lektorskou činnost a předávat informace pomocí výuky.

Pozice vhodné v této oblasti jsou například:

  • Lektor
  • Instruktor
  • Online mentor/lektor

5.) Rekvalifikace

Otevírá se vám svět plný možností a vy můžete využít i různé rekvalifikační kurzy, které vám pomohou v získaní nových dovedností. Na základě takových rekvalifikačních kurzů se vám otevírá šance k nalezení nové vášně a případně i nové práce třeba na zkrácený úvazek.

Z široké nabídky rekvalifikací si vybírejte hlavně tu, která vás bude bavit, případně tu, která odráží vaše zájmy.

Například z nabídky rekvalifikačních kurzů Orange Academy máte na výběr například:

Myslete na to, že možnosti, které v důchodu máte. by měly být hlavně o tom, aby vás práce naplňovala. Dělejte to, co vás baví a užívejte si čas v práci nebo při studiu. Nenuťte se k něčemu, co nechcete, jen abyste něco dělali a vybírejte z nepřeberné nabídky možností. A co je nejdůležitější, ničeho se nebojte a pokud o něčem už delší dobu sníte a chce to zkusit, hrdě do toho!

Mám zájem o odběr newsletteru