Přinášíme tipy pro zájemce o zaměstnání. Pokud chcete zvýšit svůj úspěch při hledání práce, je důležité, abyste se odlišili od ostatních uchazečů. Jak toho dosáhnout? Udělejte si rekvalifikační kurz a zvyšte si své dovednosti a znalosti. V následujících řádcích vám řekneme, jak se připravit na hledání nového zaměstnání a nastartování úspěšné kariéry.

Zvyšte své dovednosti a znalosti

V první řadě je důležité, abyste měli relevantní dovednosti a znalosti pro danou pozici, o kterou se ucházíte. Pokud nemáte potřebné vzdělání nebo zkušenosti, můžete si je doplnit rekvalifikačním kurzem. Rekvalifikace vám pomůže zvýšit vaši konkurenceschopnost na trhu práce a zvýšit šance na získání vysněného zaměstnání.

Seznamte se s požadavky zaměstnavatelů

Důležité je také, abyste se seznámili s požadavky zaměstnavatelů na danou pozici. Tyto požadavky naleznete v inzerátech na volná místa. Před podáním přihlášky si tedy pečlivě přečtěte inzerát a ujistěte se, že splňujete uvedené požadavky.

Pečlivě si připravte životopis a motivační dopis

Životopis a motivační dopis jsou prvním dojmem, který na zaměstnavatele uděláte. Proto je důležité, aby byly dobře napsané a obsahovaly všechny relevantní informace. Životopis by měl být stručný a výstižný a měl by obsahovat informace o vašem vzdělání, pracovních zkušenostech, dovednostech a znalostech. Motivační dopis by měl vysvětlit, proč se o danou pozici ucházíte a proč jste vhodným kandidátem.

Zájemce o zaměstnání: Kvalitní příprava na pohovor

Pohovor je vaše šance, abyste se zaměstnavateli osobně představili. Proto je důležité, abyste se na něj dobře připravili. Zpracujte si informace o společnosti i o dané pozici. Nastudujte si otázky, které se na pohovoru mohou objevit. Při hledání zaměstnání je důležité, abyste byli pozitivní a motivovaní. Pokud budete působit sebevědomě a bude z vás cítit, že chcete danou práci, zvýšíte své šance na úspěch.

Jak získat práci díky rekvalifikačnímu kurzu?

Rekvalifikační kurz vám může pomoci získat práci několika způsoby. Zaprvé, může vám pomoci získat potřebné dovednosti a znalosti pro danou pozici. Zadruhé, může vám pomoci zvýšit vaši konkurenceschopnost na trhu práce. Zatřetí, může vám pomoci získat kontakty s potenciálními zaměstnavateli.

Kdy mám nárok na rekvalifikační kurz? 

Nárok na rekvalifikační kurz má každý, kdo si potřebuje vylepšit odborné dovednosti pro získání nových pracovních příležitostí. Ideálním čas je pokud jste registrováni jako zájemce o zaměstnání v evidenci úřadu práce, stačí si najít kurz a vyplnit přihlášku. Úřad práce velmi často hradí celkovou částku rekvalifikačního kurzu právě uchazečům v evidenci.

zájemce o zaměstnání

Rekvalifikační kurz lze absolvovat i online z pohodlí domova.

Jak postupovat při výběru rekvalifikace?

Při výběru rekvalifikace je třeba zvážit následující faktory:

  • vaše dosavadní vzdělání a zkušenosti,
  • vaše zájmy a schopnosti,
  • poptávka po pracovních pozicích v oboru, který vás zajímá.

Úřad práce nabízí širokou škálu rekvalifikačních kurzů v různých oborech. Mezi nejčastější rekvalifikační kurzy patří:

Jak si podat žádost o rekvalifikaci?

Žádost o rekvalifikaci můžete podat osobně na svém úřadu práce nebo online na webových stránkách úřadu práce. K žádosti je třeba přiložit následující dokumenty:

  • výpis z evidence uchazečů o zaměstnání,
  • doklad o nejvyšším dosaženém vzdělání.

Jaké jsou povinnosti zájemce o rekvalifikaci?

Pokud vám úřad práce rekvalifikaci schválí, jste povinni:

  • nastoupit na rekvalifikaci.
  • dodržovat studijní povinnosti,
  • dodržovat předpisy rekvalifikačního zařízení.

Pokud uchazeč nenastoupí na zvolenou rekvalifikaci bez udání důvodu, tak si zvolenou rekvalifikaci musí zaplatit sám zájemce. Další důležitou povinností je docházka. Pro většinu rekvalifikačních kurzů platí minimálně 80% účast.

Podívejte se na rekvalifikační kurzy

Jak dlouho trvá rekvalifikační kurz

Doba trvání závisí na konkrétní rekvalifikaci. V případě, že se jedná o získání praktických dovedností, jsou kurzy delší, než ty ve kterých jde pouze o teorii. Většina rekvalifikačních kurzů trvá 2 až 6 měsíců. Zvažte své tedy své časové možnosti a případně si zvolte online verzi, kterou lze absolvovat z pohodlí domova. 

Pokud chcete být úspěšní při hledání zaměstnání, je důležité, abyste se odlišili od ostatních uchazečů. Zvyšte své dovednosti a znalosti, seznamte se s požadavky zaměstnavatelů, pečlivě si připravte životopis a motivační dopis a dobře se připravte na pohovor.

Mám zájem o odběr newsletteru