Láká vás práce přes internet a přemýšlíte, jak s ní začít? V dnešní době už se jedná o poměrně snadno splnitelný sen. V následujícím článku se dozvíte jak na to, pro koho je online práce vhodná a kolik si můžete na nejrůznějších pozicích vydělat. 

Práce přes internet: Kdo a jak může pracovat online?

Výhodou současné moderní doby je, že umožňuje vykonávat plnohodnotnou práci pouze za pomocí počítače, telefonu a internetového připojení. Pracovat tedy lze odkudkoliv, ať už z domu nebo třeba jako digitální nomád ze všech koutů světa.

Jedná se o atraktivní možnost zaměstnání nebo podnikání na vlastní pěst se stále rostoucím počtem pracovních pozic, které se takto dají vykonávat. Pracovat přes počítač tedy může prakticky každý, kdo dokáže přenést své služby nebo produkty do online prostředí nebo je ochotný vzdělávat se v takovém oboru, který práci přes počítač umožňuje.

Znalosti z některých oborů lze získat samostudiem, ale efektivnější a rychlejší cestou jsou rekvalifikační kurzy. Například kurz marketingu, personalistiky nebo účetnictví, které najdete u nás v nabídce, vám umožní během několika měsíců začít pracovat pouze přes počítač. Vyberte si ten pravý pro vás.

K samotné práci budete již potřebovat pouze počítač, stabilní připojení a vaše znalosti i dovednosti. Ve většině případů se v online světě platí především za kreativitu a nápady, což dokazuje i přehled oblíbených pozic, který vám možná pomůže s rozhodováním.

Nejoblíbenější pozice pro práci přes počítač

Existuje opravdu celá řada možností, jak si vydělat pouze pomocí počítače. Kreativní duše dokonce dokážou vymyslet i vlastní způsoby, jak pracovat online a vytvářejí například nejrůznější kurzy a podobně, čímž prodávají opakovaně své zkušenosti a služby na internetu. Pokud vás žádný takový nápad nenapadá, vyberte si z nejčastějších pozic, mezi které patří:

Online marketing

Mezi časté varianty práce z domu přes PC patří nejrůznější odvětví online marketingu. Jeho základy se můžete naučit na našem kurzu marketingu a dále se profilovat v oblasti, která vás nejvíce zaujme. Průměrně si online marketér vydělá okolo 25 000 až 45 000 Kč. Záleží na oblasti, které se věnuje, obětovaném času a zkušenostech.

Copywriting

Do online marketingu také spadá copywriting, který bychom rádi vyzdvihli. Jedná se o velmi oblíbenou pozici pro kreativní povahy. Copywriter má na starosti psaní nejrůznějších textů, jako jsou články, slogany, obsah webu, popisky produktů a mnoho dalšího. Průměrné rozmezí odměny pro copywritera je opravdu široké, jelikož zde hraje roli hned několik faktorů jako zkušenosti textaře, množství textů, cenotvorba daného profesionála apod. Dostaneme se však na částky okolo 25 000 až 30 000 Kč.

Grafik

V oblasti grafiky se stala práce z domu opravdu populární. Pracovat můžete jak na živnost, tak pod zaměstnaneckým poměrem. Vytvářet můžete loga, pozvánky, letáky, bannery a mnoho dalšího. V této oblasti se opět dostáváme na pěkné částky v řádu 30 000 až 45 000 Kč za měsíc.

Zákaznická podpora

V rámci práce na zákaznické podpoře pomáháte zákazníkům eshopů s výběrem produktu, zodpovídáte dotazy, vyřizujete emailovou korespondenci nebo řešíte reklamace. Tuto pozici lze vykonávat pohodlně z domu. Pracovat můžete za cca 20 000 až 27 000 Kč.

Práce z domu

Jak na práci přes internet z domu? Podívejte se na naše tipy.

Vytvoření e-shopu

Další možností je vytvoření vlastního e-shopu se zbožím, které buď sami vyrábíte, nebo přeprodáváte. V tomto případě bude nutná určitá počáteční investice do tvorby webu, případně i skladovací prostory. Výdělek se zde pohybuje velmi variabilně od pár tisíc až po plnohodnotný plat.

Virtuální asistentka

Také asistentství lze vykonávat online. Náplní práce je vyřizování e-mailů, plánování schůzek, správa administrativy a podobně. Začít můžete kurzem asistentky a poté převést tuto pozici do online prostředí. Vyděláte si od 20 000 po cca 45 000 Kč.

Účetní

Také účetnictví nejrůznějších firem a živnostníků můžete vést z domu. Doplnit své vzdělání můžete díky našim kurzům zaměřených na účetnictví, ať už se jedná o podvojné, mzdové účetnictví nebo daňovou evidenci. Dle vašich zkušeností a množství klientů dosáhnete na hrubou mzdu od 25 000 do 48 000 Kč.

Tipy, jak začít s online prací

Přečtěte si našeho průvodce práce přes internet a budete připraveni udělat první krok do neznáma. Možná si tuto variantu oblíbíte natolik, že už se do běžné kanceláře nikdy nevrátíte.

1. Rozmyslete si, zda chcete podnikat

Chcete-li se vydat cestou práce přes internet, naprosto zásadním bodem je rozmyslet si, zda chcete rozjet vlastní byznys a začít podnikat nebo chcete jistotu zaměstnání a nevadí vám plnění úkolů zadávaných zaměstnavatelem.  Některé pozice lze vykonávat v obou variantách, jiné nikoliv.

Tip: Pokud se hodláte vydat podnikatelskou cestou, neměl by vám uniknout náš článek Co je to společnost s ručením omezeným.

2. Práce přes internet není pro každého

Nepodlehnout prokrastinaci, udržet koncentraci a výkon a práce z domácího prostředí nevyhovuje každému. Zamyslete se nad svou morálkou a pevnou vůlí a zohledněte všechny aspekty práce na home office, než s ní začnete. Nebo si ji vyzkoušejte v rámci svého zaměstnání například na měsíc a teprve poté se rozhodněte.

3. Doplňte své vzdělání

Občas stačí kniha nebo kurz na internetu, který vám doplní potřebné vzdělání. Jindy je zapotřebí větší úsilí. Každopádně na internetu neuspějete, pokud vaše služby nebudou vybudovány na kvalitních základech. Nejprve tedy začněte vzděláváním a až pak podnikáním.

4. Vybudujte si dobré jméno nebo kvalitní portfolio

Sbírejte zkušenosti, nebojte se stáží a praxí v nejrůznějších firmách. Je důležité vybudovat si kvalitní portfolio, které prodá vaše znalosti a získáte díky němu první zakázky. Z nich se pak odrazíte a postupně si můžete vydělávat již jen díky vašemu dobrému jménu a reputaci. Bude to ale stát nějaký ten čas a úsilí.

5. Propagujte svou práci

S propagací vaší práce, portfolia a zkušeností vám skvěle pomohou sociální sítě, vlastní web a podobně. Když chcete prodávat na internetu (a je jedno zda své služby nebo produkty), musíte tak trochu znát pravidla marketingu nebo si najmout odborníka, který propagaci zvládne za vás. Skvělé pro propagaci jsou sociální sítě jako LinkedIn, Facebook a Instagram.

6. Nezapomínejte na nestálý posun

Už jste si vybudovali stálou klientelu a práce máte dostatek? Neusínejte na vavřínech a dále se vzdělávejte, propagujte a zase vzdělávejte. Bude se vám to hodit ze dvou důvodů:

  1. Zkušenější pracovník si může účtovat za své služby větší peníze.
  2. Když vám vypadne nějaký klient, snadno jej nahradíte jiným.

Výhody a nevýhody práce přes internet

Na závěr se podíváme na pro a proti práce přes internet. Díky tomu se lépe dokážete rozhodnout, zda se vrhnout do této výzvy nebo raději zůstat v bezpečí pracoviště.

Výhody: 

  • Flexibilní pracovní doba, která vám umožňuje pracovat, když vy chcete a hodí se vám to.
  • Známé a útulné prostředí.
  • Odpadá potřeba cesty z/do práce.
  • Větší svoboda, možnost pracovat ze zahraničí apod.
  • Možnost vykonávat práci, která vás skutečně baví.
  • Žádný šéf nebo vedoucí za zády.

Nevýhody:

  • Potřeba velké sebekázně a pevné vůle.
  • Nutnost dobré organizace času.
  • Někteří lidé se doma prostě nedokážou soustředit a pracovat.
  • Absence kolegů a společenské interakce.

Už jste někdy zkoušeli práci z domu přes počítač? Jaké jsou vaše zkušenosti a rady pro ostatní? Napište nám do komentářů nebo se zeptejte na to, co vás zajímá.

Mám zájem o odběr newsletteru