Pro některé je práce o víkendu nezbytnou součástí povolání, zatímco pro ostatní může práce o víkendu znamenat vybočení ze zajeté rovnováhy mezi pracovním a osobním životem.

Existují však také jedinci, kteří práci o víkendu vyhledávají z různých důvodů. Může se jednat o obyčejný přivýdělek prakticky na jakékoliv pozici, může jít o práci, která člověka vytrhne ze zajeté rutiny klasického zaměstnání nebo jde o nevyhnutelnost, která pomůže rodinnému rozpočtu.

Ať už patříte mezi jakoukoliv skupinu, nebo třeba úplně jinou, pojďme se v dnešním článku podívat na výhody a nevýhody práce o víkendu, jaké jsou zákonné příplatky a pro ty, kteří o práci navíc uvažují se podíváme i na tipy brigád.

Výhody práce o víkendu

I když se to pro některé může jevit jako nesmysl, práce o víkendu přináší i své výhody. Jaké to jsou?

1.) Flexibilní využití času naplno

Pokud máte v zaměstnání flexibilní pracovní dobu a máte možnost využít své pracovní hodiny i během práce o víkendu, přináší vám to neomezené možnosti využití této flexibility. Pokud totiž v týdnu nastane situace, kdy musíte skončit dřív, můžete se vyhnout stresu tím, že si některé úkoly přenesete například na víkendové dopoledne.

Prací o víkendu tak získáte dva dny navíc, kdy můžete dodělat některé své povinnosti. Samozřejmě toto rozvržení nemusí být pro každého a také se jej nemusíte držet každý týden. Někdy ale nastane situace, že potřebujete během pracovního týdne končit dřív, ale práce musí být hotová. Využijete pár hodin o víkendu a vše tak má hladký průběh.

2.) Zvýšení příjmů

Jak si povíme níže, práce o víkendu je u nás s příplatky. Ať tak či tak, pokud budete dělat více hodin, více peněz si i vyděláte. A práce o víkendu je pro to vhodnou volbou, abyste si přes týden mohli odpoledne užívat se svými blízkými.

3.) Zlepšení organizace času

Pokud v organizaci času, jinak řečeno time-managementu, pokulháváte, díky práci o víkendu můžete tuto dovednost rozvíjet. Naučíte se pracovat se svým volným i pracovním časem zase o něco lépe. Když totiž víte, že vás čeká práce i o víkendu, plánujete veškeré události a setkání tak, abyste měli co nejméně prostojů a zároveň dostatek času na vše potřebné. Pokud potřebujete v týdnu využít více volna, můžete si tak naplánovat svůj čas pro práci o víkendu a týden využít dle vašich potřeb a preferencí.

4.) Získání nových zkušeností

Pokud se rozhodnete pro práci o víkendu mimo vaše zajeté koleje, můžete nabrat nové zkušenosti. Pracovat o víkendu na jiném projektu, pro jinou společnost nebo místo používání pouze hlavy pracovat i manuálně. Každá taková změna prospívá vašemu rozvoji jak v osobní, tak profesní rovině.

5.) Větší míra klidu

Ve spoustě firem bývá víkendový provoz klidnější než ten přes pracovní týden. Můžete si tak dovolit udělat práci navíc a týden mít pak volnější, případně si jinak užít atmosféru pracovního prostředí tak, jak to přes týden, kvůli velkému ruchu, není možné.

Studujte kurz personalistiky 100% online

Nevýhody práce o víkendu

Každý člověk je jiný a každý člověk jinak vnímá vliv práce na jeho osobu. Proto stejně jako výše uvedené výhody, tak i nevýhody mohou být individuální. Co tedy můžeme zařadit mezi nevýhody práce o víkendu?

1.) FOMO – Fear Of Missing Out

FOMO neboli strach z toho, že o něco přijdete. Pokud neustále pracujete, vaše tělo si navykne na režim nekončícího zápřahu a vy zapomenete odpočívat. Případně začnete přemýšlet nad tím, co všechno vám uniká, ať už jsou to informace, práce nebo události s přáteli. Máte pocit, že promeškáváte důležité události ve vašem životě, a to pro vás může být emočně velmi náročné.

2.) Narušení work-life balance

Pokud je pro vás práce o víkendu naprostým standardem, můžete snadno dosáhnout nevyváženosti mezi osobním a pracovním životem. Nedostatek volného času na to, co vás skutečně baví, při čem si odpočinete a kdy se setkáváte se svými nejbližšími na vás může mít negativní dopady. Pokud taková situace trvá dlouho, těžko si pak budete vyvážený režim navracet zpátky.

3.) Zdravotní problémy

Ať už se jedná o fyzické nebo psychické zdraví, neomezený pracovní režim může mít neblahé dopady na váš zdravotní stav. Po čase se můžete začít cítit více vystresovaní, málo odpočatí, začnou se objevovat bolesti, které jste doposud neznali. Stejně tak pocítíte úzkost a můžete se svým jednáním dovést až k profesnímu vyhoření.

4.) Pocit uvěznění

Pokud víte, že vás čeká práce o víkendu, nemůžete si naplánovat žádnou aktivitu, která vás od pracovního života odtrhne. Začínáte mít pocit uvěznění, jelikož se nemůžete jen tak sebrat a odjet z města nebo zůstávat déle sedět v restauraci s přáteli v pátek večer.

5.) Nedostatek energie

Postupem času, když se stane práce o víkendu pravidlem, cítíte větší míru vyčerpání než dřív. Energie vás opouští už i u běžných činností, které děláte přes týden, jelikož víte, že si ani o víkendu neodpočinete. Pokud volíte práci o víkendu dobrovolně, můžete se také cítit osamělí, protože ne všichni vaši kolegové tento způsob práce preferují. To, že si nemáte s kým popovídat nebo probrat některé záležitosti vám také může ubírat na energii, jelikož je celková atmosféra ponurá.

Nic není černobílé a záleží vždy na preferencích jedince a také na jeho možnostech. Sami dobře uvažte, co je pro vás důležitější a která stránka práce o víkendu vás více vystihuje. Vidíte se spíše v části pozitiv nebo negativ? Než se rozhodnete pro práci o víkendech, případně pro zaměstnání, kde je tento způsob práce běžný, projděte si její výhody i nevýhody.

práce o víkendu

Příplatky za práci o víkendu

V České republice upravuje příplatky za práci o víkendu Zákoník práce. V paragrafu 126 se můžete dočíst, že zaměstnanci přísluší za hodinu práce v sobotu nebo v neděli příplatek ve výši 25 % průměrného hodinového výdělku.

Brigáda – možnost práce a přivýdělku o víkendu

O víkendu nemusíte jen dodělávat, co jste přes týden nestihli, případně pracovat stále pro stejného zaměstnavatele. Vybrat si můžete i práci v jiném oboru a využít další způsoby spolupráce s jiným zaměstnavatelem, než je ten váš.

DPP

Jedním ze způsobů, které si můžete vybrat je práce na Dohodu o provedení práce. I ta má svá pravidla, kdy jedním z nich je například to, že rozsah práce nesmí být větší než 300 hodin v kalendářním roce. U DPP neexistuje zkušební lhůta, tudíž můžete spolupráci na DPP ukončit kdykoliv. A pokud si vyděláte do 10 000 Kč, neodvádíte z DPP sociální ani zdravotní pojištění.

DPČ

Druhou možností dohody o práci, která je konaná mimo pracovní poměr je Dohoda o pracovní činnosti. Uzavírá se s tím, že je práce vykonávána v průměru do poloviny stanovené týdenní pracovní doby. Co se týče odvodů sociálního a zdravotního pojištění do výdělku 3 999 Kč za měsíc se sociální ani zdravotní pojištění neodvádí.

Jak jsme si ukázali, tak práce o víkendu není jen o splnění pracovních povinností, ale také o schopnosti umět žít vyvážený život. Potřebujete zvážit hned několik aspektů, které vám pomohou se rozhodnout, zda je práce o víkendu to pravé ořechové právě pro vás. Proto pečlivě zhodnoťte všechny její výhody i nevýhody.

 

Mám zájem o odběr newsletteru