Setkali jste se již s pojmem flexibilní pracovní doba? Někdy se také nazývá jako pružná či volitelná pracovní doba nebo klouzavka. Jedná se o hit mezi zaměstnaneckými benefity, který velmi dobře funguje v zahraničních státech a k nám se teprve směle dostává v malém měřítku. Představíme vám princip flexibilní pracovní doby a její pro i proti.

Jak funguje flexibilní pracovní doba?

Princip flexibilní pracovní doby funguje na základě volby samotného zaměstnance. Ten si sám určuje, kdy bude během dne pracovat. Pružná pracovní doba může mít mnoho podob, proto si důkladně přečtěte konkrétní podmínky v pracovní smlouvě. Nejčastěji se však jedná o tyto příklady:

  1. Zaměstnavatel určí časové rozpětí nástupu do práce a odchodu z práce. Například zaměstnanci musí přijít mezi 7. až 11. hodinou ranní a odcházet dle toho po 8 hodinách práce mezi 15. až 19. hodinou odpoledne. Zaměstnanec však může přijít kdykoliv během tohoto rozpětí tak, jak to vyhovuje právě jemu.
  2. Zaměstnanec pracuje, kdy chce, stačí dodržet deadline. U některých pracovních úkolů nezáleží na tom, kdy jsou vykonány. Pracovník tedy vykoná činnost kdykoliv se to hodí jemu. Zpravidla se jedná o freelancery, kteří kompletně pracují z domu. Různé projekty a úkoly mají pouze svůj deadline, kdy je potřeba je odevzdat.
  3. Systém odpracovaných hodin ročně znamená, že se se zaměstnavatelem dohodnete na počtu hodin odpracovaných za rok. Časovou dotaci v týdnu nebo samotný denní rozvrh zůstává na vás.
  4. Zhuštěná pracovní doba zase představuje pracovní rozvrh, kdy několik dní v týdnu pracujete více hodin a zbytek dní máte buď úplné volno, nebo jenom minimum práce. Váš týden může mít třeba 4 pracovní dny a 3 dny volna.

Všechny tyto systémy by se daly označit jako flexibilní pracovní doba, jelikož se vymykají standardním směnám. Je v nich určitá flexibilita, a to jak časová, tak z hlediska pracovního prostředí. Speciální kategorií je také klasický home office.

Flexibilní pracovní doba definice

Na náš pracovní výkon má velký vliv prostředí a časová svoboda.

Výhody pružné pracovní doby

Tento zaměstnanecký benefit patří mezi nejoblíbenější ze všech, ale stále jej nenabízí zdaleka ani polovina zaměstnavatelů. Jaké výhody vám jako pracovníkovi přinese?

  • Worklife balanc – tím, že si sami určíte svou pracovní dobu, výrazně podpoříte balanc mezi prací a osobním životem. Snadno se domluvíte se svou rodinou na rozvrhu, můžete se věnovat koníčkům a odpočinku a přizpůsobit prakticky každý den svým potřebám. Práce pro vás neznamená překážku, což upevní i váš vztah k ní.
  • Spokojenější zaměstnanec – výše uvedený bod z vás udělá spokojenějšího člověka a pracovníka. A takový zaměstnanec je výhodnější i pro samotného zaměstnavatele, protože nemá důvod měnit práci, je šťastnější a lépe se vyhne syndromu vyhoření, který trápí obrovskou část populace.
  • Méně stresu – možná by vás to ani nenapadlo, ale takový “detail”, jako je pružná pracovní doba, může zmírnit míru stresu ve vašem životě. Již vás nemusí trápit každá minuta zpoždění při příjezdu do práce, pošťák, který vám má donést balíček a stále nedorazil ani náhlá nemoc dítěte a návštěva doktora.
  • Vyšší výkon a efektivita – také váš pracovní výkon výrazně stoupne, pokud víte, že po dopracování určitého úkolu můžete odejít domů a užívat si volný čas, než když nezáleží na tom, kdy činnost dokončíte a stejně můžete odejít až padne.

Přesto však flexibilní pracovní doba není pro každého

To všechno zní hezky, že? Flexibilní pracovní doba respektuje potřeby jedinců a zajímá se individuálně o pracovníky. Každému z nás totiž vyhovuje pracovat v jinou denní dobu a výkon během dne přirozeně klesá a stoupá, což lze v rámci tohoto principu snadno využít.

Stejně tak však existují jedinci, kterým flexibilní úvazek nevyhovuje. Je totiž spojen s velkou zodpovědností a pevnou vůli zaměstnance.

Někteří by mohli mít tendenci sklouznout k prokrastinaci a neustálému odsouvání práce do takové míry, že by se dostali do skluzu a zaměstnavatel by s jejich výkonem nebyl celkově spokojen. Pevný pracovní rozvrh jednoduše některým zaměstnancům skutečně vyhovuje a pružnou pracovní dobu by nevyužili (nebo pouze zřídkakdy).

casova flexibilita

Chcete si vyjednat časovou flexibilitu?

Domluvte se svým zaměstnavatelem

Průzkumy však ukazují, že především pro mladé pracovníky je flexibilita klíčovým faktorem při výběru pracovního místa. Firmy a zaměstnavatelé na tento trend reagují (každý svým tempem) a uvědomují si důležitost podpory a respektování požadavků pracovníků. Postupně tedy upouštějí od striktní pracovní doby a nabízejí různé formy flexibilních úvazků, práce z domu a podobně.

Jestliže i vy chcete začít pracovat v rámci pružného pracovního rozvrhu, nebojte se na tuto možnost svého zaměstnavatele zeptat, i když ji přímo nenabízí. Za slušný dotaz ještě nikomu hlava neupadla a často se vlastně nejedná o žádný problém.

Tip: Vždy si však pohlídejte právní změny, které se změnou úvazku souvisí a nechte si flexibilitu zahrnout i do pracovní smlouvy.

Pokud vám váš zaměstnavatel tuto možnost odepře, ale vy přesto toužíte po větší svobodě, řešením se může stát změna práce. Existuje mnoho zaměstnavatelů, kteří upřednostní vaše schopnosti před striktním dodržování zastaralých pravidel. Vaši hodnotu na pracovním trhu také zvýší rekvalifikační kurzy, které rozšíří vaši kvalifikaci. S rozvojem vaší kariéry můžete začít ještě dnes.

Mám zájem o odběr newsletteru