Již od loňského podzimu měli rodiče malých dětí do čtyř let přislíbeno navýšení rodičovského příspěvku ze současné částky 220.000 Kč na 300.000 Kč. Od politických stran padlo několik variant a podob návrhu nové novely. První z nich byla, že přidáno dostanou všechny děti do čtyř let věku. Poté vládnoucí koalice obrátila, že v rozpočtu nejsou peníze, a chtěla prosadit vyšší rodičovskou pouze pro děti narozené po datu 1.1.2020.

To však vedlo k dohadům, že to není nefér vůči dětem narozeným v době před půlnocí tohoto roku. Ty by totiž měly rodičovský příspěvek nižší o 80.000 Kč jen kvůli tomu, že se narodily o pár minut dříve. Aktuálně to vypadá tak, že již brzy projde kompromisní dohoda, která říká, že nárok na navýšení rodičovského příspěvku budou mít všichni, kteří pobírají rodičovskou k datu 1.1.2020 a mají dítě do 4 let věku.

Poslanecká sněmovna v tomto měsíci jednomyslně schválila již 3. čtení novely. Zbývá jen, aby navýšení rodičovského příspěvku schválil Senát a zákon podepsal prezident. Politici to však považují za formalitu. Na stránkách MPSV si již nyní můžete přečíst návod k vyšší rodičovské. My jsme ho pro vás shrnuli a připravili jednoduchý a přehledný manuál krok za krokem.

Navýšení rodičovského příspěvku je téměř hotová věc

Ač ještě není novela o rodičovském příspěvku schválena ve finální podobě, nikdo už neočekává, že by konečný návrh neměl projít. Již zbývá jen schválení Senátem a prezidentem České republiky. Bohužel se internetem šíří velké množství dezinformací, jak to tedy od příštího roku bude a mnoho maminek přistupuje k nesmyslným krokům.

Např. si prodlužovaly teď na podzim rodičovskou o jeden měsíc s tím, že jim stejně bude končit letos, čímž si nepomohly, protože ho tak nebudou aktivně pobírat k datu 1.1.2020. Pozor tedy na to, zda si rodičovský příspěvek dostatečně prodloužíte. Měnit jeho délku a výši lze pouze jednou za tři měsíce.

Rodiče se dočkali navýšení rodičovského příspěvku až po 12 letech

Konečně se tedy rodiče malých dětí dočkali navýšení rodičovské od roku 2020, a to po dlouhých 12 letech. Během minulých let se opakovaně zvyšovala minimální mzda i důchody, ale na rodičák se nesáhlo. Inflace přesto každoročně roste. Všechny nové zákony však mají svá pravidla a podmínky. Pojďme se společně podívat, jak to s rodičovskou v současnosti je.

Některé maminky stále neví, zda se je navýšení dotkne či nikoliv. I když si myslíte, že je všechno naprosto jasné, ne každý rodič zdlouhavý proces schvalování navýšení rodičovské sleduje, proto ani nemůže být v obraze. Dobrá zpráva je, že na částku 80 tisíc korun dosáhne přibližně 80 % rodičů. Podmínkou je, aby k datu 1.1.2020 aktivně pobírali rodičovský příspěvek na dítě mladší čtyř let.

Jak to teď bude? Mají maminky chodit na úřad práce už nyní?

Jak jsme si již řekli, novela ještě není finálně schválena. Neočekává se ale, že by zákon neprošel. Pokud máte dítě do čtyř let věku a rodičovský příspěvek vám bude končit už v letošním roce nebo v lednu, zkuste si jej ještě rychle prodloužit do příštího roku (nejlépe do února), abyste nepřišli o nárok na navýšenou částku.

Poslední nižší částka může být zahrnuta do předchozího měsíce a RP vám mohou zkrátit o rozhodující měsíc. Pobírat vám stačí alespoň 50 Kč měsíčně. Měnit délku a výši rodičovské lze každé 3 měsíce.

Nejdůležitější informace:

  • Celková výše rodičovského příspěvku se zvýší od 1.1.2020 na 300.000 Kč těm, kteří budou čerpat aktivně rodičovský příspěvek na dítě mladší 4 let k 1.1.2020 a rodičům, kteří začnou čerpat rodičovský příspěvek kdykoli od 1.1.2020. Rodiče vícerčat mohou počítat s 1,5 násobkem, tedy s částkou 450.000 Kč.
  • Měsíční limit pro umístění dětí do 2 let v předškolní péči se zvýší od 1. 1. 2020 na 92 hodin. Docházka dítěte staršího 2 let se nesleduje.
  • Nárok na příspěvek zanikne při dovršení 4 let dítěte, pokud rodič vyčerpá celkovou částku 300.000 Kč a v případě narození dalšího dítěte.
  • Výši rodičovské si určí rodič sám dle svých potřeb. Záleží však na předchozích příjmech, tedy denním vyměřovacím základu. Pokud rodič nemůže doložit předchozí příjmy, od 1.1.2020 je maximální hranice čerpání stanovená na 10.000 Kč. Nejvyšší možná hranice pro ty, co příjem doložili, je stejná jako výše peněžité pomoci v mateřství.
  • Každé 3 měsíce je možné na úřadu práce změnit výši měsíční částky rodičovského příspěvku.
  • Během doby pobírání rodičovského příspěvku můžete libovolně pracovat a o rodičovský příspěvek nepřijdete.
  • Pobírání rodičovského příspěvku se nevylučuje s návratem do práce.

Co mohou rodiče očekávat od ledna 2020?

K navýšení rodičovského příspěvku dojde k datu 1.1.2020 AUTOMATICKY v případě, že budete k datu 1.1.2020 aktivně rodičovský příspěvek pobírat a vaše dítě bude do 4 let věku!

Nikdo nebude muset na úřadu práce o navýšenou částku 80.000 Kč žádat! Na úřad práce můžete zajít, jen pokud budete chtít upravit čerpání měsíční částky. Všichni příjemci, kterých se tato změna dotkne, budou informováni dopisem.

V lednu 2020 bude rodičovský příspěvek vyplácen ve stejné částce, jaká rodiči náležela za prosinec 2019, pokud si rodič nezažádá o úpravu měsíční výše rodičovské. Prodlouží se jen doba pobírání rodičovského příspěvku, a to až do čtyř let věku dítěte či do vyčerpání částky 300.000 Kč. Žádat o změny výše a délky rodičovské můžete osobně, elektronickým formulářem nebo poštou.

Když budete chtít poradit, napište nám do komentáře. Také se můžete obrátit na úřad práce, kde budou k dispozici informátoři přímo pro rodičovský příspěvek. E-mailová adresa pro elektronickou komunikaci je rodicak@uradprace.cz.

Zdroj: Web poslanecké sněmovny, Facebook Jana Maláčová, Úřad práce

Mám zájem o odběr newsletteru